Aerosolii emiși atunci când vorbim rămân în aer mai mult timp decât picăturile mai mari rezultate dintr-o tuse, transmite The Guardian.
Covid-19 poate fi răspândit prin mai multe căi, inclusiv prin picăturile emise atunci când o persoană infectată respiră, vorbește sau tușește, de aceea virusul se răspândește mult mai ușor în spații închise decât în aer liber.
Citeste si: Medicul Alexandru Rafila: Cine sunt românii care NU ar trebui să se vaccineze
Cum se transmite coronavirusul prin aerosoli
În timp ce picăturile mari cad pe pământ pe distanțe scurte, picăturile minuscule, cunoscute sub numele de aerosoli, pot transporta virusul pe distanțe mai mari de doi metri, iar virusul persistă.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Pălăria Melaniei, pantaloni scurţi şi lenjerie: obiectele vestimentare cele mai comentate la învestitura lui Trump. „Aproape a zburat”- antena3.ro
Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro
Experții au dezvoltat câteva modele pentru a explora riscul pe care îl prezintă picăturile mari și aerosolii și pentru a descoperi modalități de diminuare a acestuia. Potrivit Digi24, rezultatele lor sugerează că durează câteva secunde pentru ca particulele expulzate să se răspândească pe cel puțin doi metri.
Citeste si: Raed Arafat: Ideea unei doze anuale de vaccin încă nu e pusă pe masă
Echipa de cercetători a ajuns la concluzia că nu este sigur să stai fără mască lângă o persoană infectată care vorbește sau tușește, chiar dacă se află la doi metri de tine, deoarece ambele situații prezintă un risc ridicat de infecție.
De asemenea, cercetătorii au adăugat că la o oră după ce o persoană infectată a vorbit timp de 30 de secunde, aerosolul total rămas conține mult mai multă masă virală decât după o tuse, ceea ce înseamnă că în spații mici și fără ventilație, acest lucru este suficient pentru a provoca infectarea cu noul coronavirus.