Volodimir Zelenski și soția sa, Olena Zelenska, împreună cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu au onorat memoria celor uciși în timpul Revoluției Demnității din 2013, a transmis administrația prezidențială de la Kiev.

Citește și: VIDEO. Codruț, câinele Maiei Sandu, l-a mușcat pe președintele unei țări, aflat în vizită în Moldova

În urmă cu exact 10 ani, în noaptea de 21 noiembrie au izbucnit protestele pro-europene din Ucraina cunoscute ca EuroMaidan.

Protestul a fost declanșat ca răspuns la decizia guvernului ucrainean de a suspenda procesul de pregătire pentru semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Maia Sandu, alături de soții Zelenski la comemorarea Euromaidanului

Protestele au fost începute de către studenți la care, în scurt timp, li s-au alăturat partidele din opoziție și alte grupări pro-europene

Mișcarea Euromaidan a luat proporții după represiunea de la Kiev, din noaptea de 30 noiembrie, când au fost uciși aprox. 25 de studenți și răniți sute de protestatari.

Ucraina celebrează de atunci ziua de 21 noiembrie ca Ziua Demnității și Libertății, iar astăzi președintele Zelenski, împreună cu Prima Doamnă Olena Zelenska au onorat memoria activiștilor uciși în timpul Revoluției Demnității.

La eveniment a participat și președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, după cum informează President.gov.ua. Cei trei demnitari au așezat lămpi cu icoane pe cruce pe Aleea Celor o sută de Eroi Cerești din Kiev.

Maia Sandu, la Kiev, alături de Volodimir Zelenski și soția sa, Olena Zelenska

Maia Sandu, la Kiev, alături de Volodimir Zelenski și soția sa, Olena Zelenska

[Sursa foto: President.gov.ua]

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Maia Sandu, la Kiev, alături de Volodimir Zelenski și soția sa, Olena Zelenska

Maia Sandu, la Kiev, alături de Volodimir Zelenski și soția sa, Olena Zelenska

[Sursa foto: President.gov.ua]

De ce se află Maia Sandu la Kiev

Președinta Maia Sandu a anunțat marți că a ajuns la Kiev, ca să discute despre integrarea în Uniunea Europeană a Moldovei și Ucrainei cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu președintele Consiliului European, Charles Michel.

Citește și: Aliatul lui Putin din Crimeea, în stare critică după o tentativă de asasinat. Cine este Oleg Tsaryov

Maia Sandu discută cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski şi cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, următorii paşi în ceea ce priveşte aderarea Republicii Moldova şi a Ucrainei la Uniunea Europeană.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Alte teme abordate de cei trei înalţi oficiali sunt sporirea securităţii regionale şi sprijinul continuu al UE pentru reforme şi dezvoltare în Republica Moldova şi Ucraina.

„Pe agenda noastră: discutarea noilor pași în aderarea Moldovei și Ucrainei la UE, mărirea securității regionale și sprijinul continuu al UE pentru reformele și dezvoltarea din țările noastre”, a scris Sandu pe rețeaua X, fosta Twitter.

La 8 noiembrie, Comisia Europeană (executivul UE) a recomandat deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și R. Moldova odată ce îndeplinesc toate condițiile puse anul trecut, când au primit statutul de state candidate.

Președintele Zelenski a transmis un mesaj către ucraineni de Ziua care comemorează începutul protestului pro-european din urmă cu 10 ani.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si