Maia Sandu a devenit anul trecut, la doar 48 de ani, prima femeie preşedinte din Europa de Est după ce a reușit să-l învingă în alegeri pe fostul președinte al Republicii Moldova, rusofilul Igor Dodon. Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale din noiembrie 2020 cu 57,75% din voturi, comparativ cu 42,25%, rezultatul președintelui în funcție.

Anterior, fondatoarea partidului de opoziție Acțiune și Solidaritate a deținut și funcțiile de ministru al Educației (pentru 3 ani) și premier al țării, într-un mandat de câteva luni, contestat de Curtea Constituțională și ulterior expus unei moțiuni de cenzură.

Citeste si: Președintele Klaus Iohannis, conferință la Palatul Cotroceni. "Am depășit vârful acestui val epidemiologic" (LIVE VIDEO)

Maia Sandu are dublă cetățenie: română și moldoveană și vorbește mai multe limbile română, rusă și engleză. Maia Sandu nu este căsătorită și nu are copii, ea dedicându-și ultimii ani vieții politice. Tânăra politiciană deține un apartament cu două camere în Chișinău și o masină Toyota, cumpărată în anul 2012.

maia sandu
Biografia lui Maia Sandu: În iulie 2012, Maia Sandu a devenit ministru al Educației în Guvernul Republicii Moldova, funcție deținută până în iulie 2015.[Sursa foto: presedinte.md]

Maia Sandu, biografia unei economiste a Băncii Mondiale care a ajuns șef de stat 

Maia Sandu  s-a născut la 24 mai 1972, în satul Risipeni, raionul Fălești, potrivit biografiei publicate pe site-ul Administrației prezidențiale de la Chișinău.

Maia Sandu a studiat la școala din satul Risipeni.  În 1994, a absolvit Academia de Studii Economice din Moldova, Facultatea de Management. 

Din 1995 până în 1998, a studiat la Academia de Administrație Publică din Chișinău, obținând titlul de Master în relații internaționale.

În perioada iulie 1994 – martie 1998, Maia Sandu a activat în calitate de consultant, şef adjunct de direcţie, la Ministerul Economiei.

În perioada martie 1998 – august 2005, a lucrat în calitate de economist la Oficiul Băncii Mondiale de la Chișinău.

Din august 2005 până în iulie 2006, a fost director al Direcţiei generale politici macroeconomice şi programe de dezvoltare la Ministerul Economiei și Comerțului.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

Citeste si: GALERIE FOTO. Klaus Iohannis a primit-o la Cotroceni pe Maia Sandu, președintele Republicii Moldova

maia sandu
În 2010, Maia Sandu a obținut titlul de Master în politici publice, după finalizarea studiilor la Școala Kennedy de administrație publică a Universității Harvard SUA.[Sursa foto: presedinte.md]

Între 2006 și 2009  a fost consultant în diferite proiecte în domeniul bunei guvernări și reformei administrației publice.

În 2010, Maia Sandu a obținut titlul de Master în politici publice, după finalizarea studiilor la Școala Kennedy de administrație publică a Universității Harvard SUA. Ulterior,  în perioada iunie 2010 – iulie 2012, a fost Consilier al directorului executiv al Băncii Mondiale la Washington.

În iulie 2012, Maia Sandu a devenit ministru al Educației în Guvernul Republicii Moldova, funcție deținută  până  în iulie 2015.

În mai 2016, Maia Sandu a înființat și a fost desemnată președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, funcție pe care a deținut-o  până   în decembrie 2020   și

la care a renunțat după câștigarea alegerilor prezidențiale.

Din februarie 2019 până în iunie 2019, a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

În iunie 2019, Maia Sandu a fost desemnată în funcția de prim-ministru al Republicii Moldova, funcție deținută  până   în noiembrie 2019.

Pe 24 decembrie 2020, Maia Sandu a fost învestită în funcția de Președinte al Republicii Moldova, după victoria  din 15 noiembrie 2020, când a avut loc cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

Maia Sandu  vorbește limba română (maternă), limba engleză și limba rusă.

Citeste si: Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu au dat niciun efect. „Voi nu le vedeți pentru că le acopeream cu haine. Efectiv am fost vindecată.”- kfetele.ro

Citeste si: Cum explică organizatorii SAGA decizia superstarului internațional, Nicki Minaj: "Ne depășește puterile"- radioimpuls.ro

Fotografii din copilărie și tinerețe cu Maia Sandu

Maia Sandu a vorbit anul trecut, înainte de a deveni premier și apoi președinte despre copilăria, adolescența și anii săi de studenție.

Viitorul șef de stat a oferit televiziunii TV8 fotografii nemaivăzute până acum. Aceasta a povestit că a fost un copil foarte cuminte, chiar dacă părinții erau destul de liberali cu ea. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si