Managerul celui mai apropiat spital de Fâșia Gaza redă imagini crunte din culisele războiului: „Nu pot descrie acest tip de teroare. Este cruzime, sadism...”
Un cadru medical de la cel mai apropiat spital de Fâșia Gaza a relatat momente groaznice pe care le-a văzut, le-a simțit și le-a trăit alături de oamenii care au fost și sunt în continuare afectați de războiul din Israel.
Unul dintre directorii Centrului medical Barzilai din Ashkelon, Tal Bergman, a vorbit vorbit despre războiul din Israel. Cadrele medicale de la spitalul de lângă Fâșia Gaza au tratat sute de răniți care au ajuns în stare critică, în urma atacurilor teroriste.
Ted Bergman este psihiatru în cadrul centrului medical.
„De sâmbătă lucrăm în condiţii foarte grele, am tratat foarte mulţi civili răniţi, poliţişti răniţi, soldaţi răniţi. Este cel mai apropiat punct de aceste zone. Am îngrijit în jur de 500 de răniţi, pe unii îi transferăm la alte centre medicale, aşa se face când ai de-a face cu atât de mulţi răniţi, trebuie să-i duci în sala de operaţie cât se poate de repede, păstrezi o mică parte dintre ei, pe care nu poţi să-i transferi, pentru că nu sunt stabili hemodinamic, apoi îi trimiţi către alte centre medicale din ţară",
a declarat medicul Ted Bergman, pentru News .
Cum arată teroarea războiului din Israel
Medicul a povestit pentru sursa citată anterior că situația de sâmbătă a fost una critică, care, speră el, dar și ceilalți medici, să nu mai existe vreodată.
„A fost îngrozitor, cuvintele nu pot descrie aşa cum trebuie prin ce am trecut cu toţi colegii mei, aici, să vezi toţi aceşti răniţi, familii, copii, mame care nu -şi pot găsi copiii, mergând de la un spital la altul întrebând `Mi-aţi văzut fiica, fiul?`",
a spus cadrul medical.
Cadrul medical lucrează cu oamenii, iar acest lucru poate fi uneori solicitant peste măsură. O femeie i-a relatat ce s-a întâmplat la festivalul de muzică la care peste 260 de tineri au fost uciși de gruparea teroristă Hamas.
„Mi-a spus că a fost atacată din 8 părţi, când au început să fugă, pentru că ştiau că sunt în pericol, i-au vânat ca pe nişte animale, i-au masacrat, i-au măcelărit efectiv, ca la vânătoare, a fost oribil, oamenii au venit cu răni severe ale mai multor organe, a fost foarte greu fizic şi
emoţional, pentru ei şi pentru noi, medicii", a spus aceasta.
Medicul este de părere că oamenii care au fost, sunt și vor fi prezenți la ororile din țară vor rămâne profund marcați.
Cuvântul „teroare” nu este suficient pentru a descrie ceea ce se întâmplă în Israel
Psihiatrul nu poate descrie în cuvinte ceea ce simte și ceea se întâmplă în țara afectată de război. Realitatea este mult mai crudă decât ceea ce se vede la televizor și decât ar putea oricine să descrie în cuvinte.
„La început nici nu înţelegeam ce se întâmplă şi chiar dacă am fi înţeles nu am fi putut crede că cineva chiar poate face rău femeilor şi copiilor, civililor în această manieră, asta nu e doar teroare, nu pot descrie acest tip de teroare, este cruzime, sadism, nu am cuvinte să descriu acele imagini pe care le-am văzut când am făcut triajul victimelor în prima zi"
, a descris el.
Spitalul unde lucrează nu a scăpat de atacurile sângeroase ale teroriștilor. Acesta a fost lovit de o rachetă chiar în prima noapte de război, fiind distrus aproape pe jumătate, mai arată sursa citată.
Miercuri, în a cincea zi de război, o altă rachetă a lovit ambulatoriul spitalului unde în general erau tratați mulți copii. Imediat după ce a început războiul, medicii au decis să închidă serviciile din ambulator.