Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem- wowbiz.ro

-Problema este ca nu e prima data, ei intrau de multe ori.

-Umbla pe strada, asa, in pielea goala? Se arunca pe geam, vine la geam, ma striga.

Mai dau si cu pietroaie, cateodata. Noaptea. Ei noaptea vin.

- Sunt, sunt in continuare lagare. In niciun caz nu putem sa luam chingi de la Tir sa legam oameni, in niciun caz nu puteau fi toti legati in aceeasi camera, in niciun caz nu puteau fi dezbracati in acest scop.

"A fugit neobservat din centru. La 150 de metri, la o vecina. A fost nesupravegheat. Sa stau eu dupa ei? Dar cine, domnule director? Sa raspunda cei care au fost."

-Se arunca pe geam, vine la geam, ma striga. Mai dau si cu pietroaie, cateodata. Noaptea. Ei noaptea vin. Ma striga: "Mamaie, ce faci? Mamaie, ce faci? Si el e complet dezbracat? Nu. Asta vine dezbracat, dar fata nu. Doi va terorizeaza? Doi pacienti de acolo? Doi."

Pacienti goi, care umbla liberi prin curtile localnicilor.
Pacienti care arunca cu pietre, pacienti legati strans, pana la sange, cu chingi de tir. Pacienti morti in conditii suspecte si ingropati in mare graba. Pacienti pusi la munca, la casa managerului. Toate aceste orori, petrecute sub umbrela statului si ajunse obisnuita pentru localnici, s-ar fi intamplat in centrul de Boli Psihice Maciuca.

-El sustine ca nu au fost la el acasa. Uitati aici gardul. Dar cica a recunoscut acolo.
OP-asta l-am recunoscut. Acolo. La centru. Asta e tot timpul la el acasa. Asta e BIIIP, asta o fata pe care nu stiu de ce o ia la munca, pentru ca ea are crize tot timpul. A stat in lanturi, e vai de mama ei.

-Asta e un nebun si asta e roaba. Asta e omul lui de casa. In fiecare zi se duce la el acasa. Toti sunt pacienti de la spital. Pacienti, dar sunt si angajati.

MANAGER: vreau s avad si eu pe cineva care a lucrat la mine acasa. As fi curios sa vad un nume care a lucrat la mine acasa.

In urma cu doua zile, Victor Smarandoi, directorul centrului se batea cu pumnul in piept: toate imaginile sunt trucate si niciun bolanv si anagjat nu au fost pusi sa-i munceasca. Imaginile date publicitatii sunt, insa, zdrobitoare.

"Eu nu am nimic sa-mi reprosez. Nici faptul ca au aparut imagini, avem poze cu pacienti si angajati ai centrului care muncesc la casa dumneavoastra? Sa nu exageram ca muncesc. Dar ce fac? Acesti doi, trein pacienti, ei vor tigari, vor d-astea. Ei si la biserica au ajutat, si la politie."

"Uite casa, ca sa vedeti unde se lucra. Coltul casei si aici se turna beton.
deci, se facea gardul."

"Vi se pare normal sa luati acesti oameni sa-i folositi oentru munca? Pai, dar ei vor sa vina, nu intelegeti odata? Ei sunt niste pacienti care nu au discernamant. Astia au si discenramant. Au discernamant din punctul dumneavoastra de vedere? Pai, discernamant...in ce sens, adica? Nu stiu... Domnule director, dumbneavoastra va ascultati ce-mi spuneti? Pai, eu ascult ce spun, ca..."

Socanta realitate, pe care pana acum, cei in masura sa intervina sustin ca nu au stiut-o, nu a mai fost trecuta cu vederea. Managerul pe umerii caruia a picat totul a fost destituit din functie. Pesemene ca a cantarit mult si faptul ca, de-a lungul timpului, in centrul pastorit de el s-ar fi murit pe capete si in tacere.

"Un var de-al sotiei mele a fost aici, a murit si a fost inmormantat fara sa stie nimeni de el. Se inmormantau unul peste altul, fara scris. Tata a fost cantor bisericesc si ii inmormanta. Azi mureau, maine ii bagau la groapa.

De ce atata graba, ne spune un angajat al Centrului, din punctul sau de vedere.

"Teorretic, noi, orice deces avem trebuie sa anuntam la medicina legala. Daer iti faci probleme cu medicina legala. Medicina legala vine, ii mai vede cu vanatai, mai pune intrebari, mai...Cel mai bine te duci, iei un certificat legal ca a murit de inima"

Coicindenta sau nu, aproape toate cele 59 de decese au avut aceeasi cauza: stop cardiorespirator!

Giurgiu, Bolintin Vale, 2014. Un loc inuman, cu personal dezumanizat, capabil sa asiste, fara sa intervina, la orori inspaimantatoare.

"Am vazut oameni care erau legati cu niste lanturi de fier, nu am vazut niciodata asa ceva, legati de paturi si care nu puteau sa paraseasca incaperile repective. Lanytuirle le permiteau sa ajunga pana la o galeata in care isi faceau nevoile. Cainii erau in sala de mese si mancau de pe jos cu pacientii"

Abia in urma a zeci de rapoarte si a difuzarii imaginilor, lagarul din Bolintin a fost inchis. Din pacate, astfel de practici au loc in aproape toate centrele din tara, spun reprezentantii unui ONG care lupta pentru drepturile omului.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si