Calugarii de la Manastirea Cernica sunt agitati de mama focului acum in prag de sarbatori. Ca sa stranga bani vand de toate. De la oua si lapte pana la porci si vitei. Au impanzit curtea lacasului cu afise, ca sa afle tot credinciosul ca dupa rugaciune poate pleca de aici cu sfantul... Ghita in portbagajul masinii. Parintele ne prezinta oferta.


"Ala e vandut, care s-a ridicat. Ala de jos"
"Din acestia trei.

Cam la 100 de kg. Acuma cantarul spune."
"Daca vreti mai mare... avem aici una mai marisoara"

Porcii se vand cu 10 lei kg pe viu, iar viteii cu 15 lei kilogramul. Afacerea pare sa mearga ca unsa, avand in vedere ca multe animale au fost deja arvonite.  

TOMA PATRASCU: "Este dreptul unei biserici, este dreptul oricarei asociatii sa vanda produse, sa desfasoare o activitate de prestare de servicii, dar in cazul in care aceste bonuri sunt comercializate trebuie emis bon fiscal, trebuie emisa factura"

Calugarii sustin ca afacerea e perfect legala. Bonuri fiscale nu au, dar ne asigura ca ne dau chitante de la secretariatul manastirii pentru carnea cumparata. Nu la fel de bine stau si la capitolul conditiilor in care porcii sunt sacrificati.

"Trebuie sa aiba conditii, ca la bucatarie face pentru al lor. Dar asa pentru..."

Dar ce mai conteaza ca nu sunt conditii pentru a sacrifica animalele.
Pentru bani calugarii sunt gata sa injunghie si porcul... si legea ca sa ii faca pe plac cumparatorului.

"Se poate si sacrifica aici? Da, da. Se poate. Este un om care se ocupa de asa ceva"  "In seara asta mai taie porci."  "Vii maine, ca azi dupa masa il facem pe asta pentru Patriarhie"

Iata-l si pe macelarul de serviciu. Umbla cu un cutit in mana printre porci si e pregatit la orice ora sa puna porcii la pamant.


"Uite, domnul ia un purcel. Maine ai putea sa i-l faci? Da, tata"
"Te intelegi cu nea Nicu cand sa vii. L-a injunghiat, l-am cantarit. Il ducem jos la butelie si il facem frumos"

Autoritatile sanitar veterinare spun ca vor verifica daca la Cernica e respectata legea in privinta sacrificarii porcilor destinati comertului. Totodata ii sfatuiesc pe cumparatori sa aibe mare grija ce pun pe masa de Craciun si sa nu consume carnea fara a o duce la un laborator de analize inainte.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si