Cand pasii se pierd in zare, iar linistea muta cade precum o perdea pe colinele abrupte ale Argesului, ajungi pe-aceasta carare zidita de natura si ocrotita de Dumnezeu, care te conduce la aproape o mie de metri altitudine.

PE COLINELE CREDINTEI

Tainele potecii sunt stiute de Parintele Andrei de vreo doi ani. De-atunci a poposit pe-aceste plaiuri.  Avea doar 22 de ani si-o credinta de fier si a simtit chemarea.

Pana in varful colinei, acolo unde se odihneste Sfanta Manastire, 14 icoane cu Fecioara Maria ii vegheaza pe calatori. Tot atatea opriri cate a facut Domnul Iisus pe Drumul Crucii.

CARAREA  IZBAVITOARE DE PACATE

Parintele cu barba deasa spune ca cine urca acest drum, pana pe platoul pe care se odihneste sfanta manastire, ii sunt iertat jumatate din pacate.  Si cu-acest gand in minte si inima, pentru pelerini, drumul, brusc, nu mai pare atat de anevoios. Iar gandul ca se apropie de Cer ii conduce mai departe. "Sa fim noi cu inima mai aproape. Spune un parinte, Sfantul Luca al Crimeei, doctor chirurg, sa ne facem in inima noastra manastire. Acolo să batem toaca, acolo să priveghem, acolo să ne rugam.", spune parintele Andrei.

Cale de-un ceas e drumul pana la manastirea Cetatuia Schitul Negru Voda.  Ne iese in cale Pestera Sfantului Ioanichie, Pustnicul de pe Valea Chiliilor.

"Se simte inca iz de rugaciune pe cararea asta. Nu de la noi, de la cei care au fost inaintea noastra.", ne mai spune acesta.

CREDINTA NE-A ADUS LA MANASTIRE

Sapata intr-o stanca de piatra, biserica a fost cladita pe vechiul altar al dacilor. "Un fost templu dacic. haideti sa va arat! Aici, la noi, se spune intr-un articol semnat de un german ca insusi Apostolul Andrei, trecand prin aceste locuri, a ajuns la cetatea care exista inca din secolul V, i.hr.,

din vale, s-a urcat la acest templu, unul dintre cele 3 altare sacre dacilor, Cetatuia- Namaiestii-  Corbii de Piatra."

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

MINUNEA DIN SFANTUL ALTAR

Pasim cu evlavie in biserica veche. Pe tavan, Chipul Lui Hristos pictat din anul 1.300 ne priveste si acum. Chiar si-asa, spalacit la culoare, pare ca ne vegheaza.

Secolele au trecut, iar natura si-a lasat amprenta pe-aceste sfinte ziduri. Pe Hristosul pictat in piatra, ferigi uscate s-au lipit si au ramas martore timpului. "Din Ajun de la Izvorul Tamaduirii, incep sa curga picaturi de apa de sub braul sapat natural, nu sapat de mana omului, care se strang intr-un gavan sapat in spate, in spatele sfintei mese.", ne spune un preot de aici. 
Intr-un colt ferit sta Altarul Doamnei Clara. "Se spune ca aici, Negru Voda a pus-o pe doamna sa, Clara, sa-si zideasca singura altar. Pentru ca ea nu a facut ascultare de domnitor. Cand domnitorul era plecat la lupta, ea singura a zidit o biserica in Campulung, o biserica catolica. Auzind domnitorul, a pus-o nsa-si sape singura altar cu dalta si ciocan, aici, in varf de munte."

, mai spune acesta.

Alaturi de biserica veche a fost ridicata biserica noua, unde se adaposteste icoana Maicii Domnulu, considerata facatoare de minuni. Lacasul a luat nastere in  urma cu 23 de ani, cand Parintele Staret Modest urca pe-acest deal abrupt.

Vestea despre Icoana Facatoare de Minuni s-a raspandit ca suieratul vantului pe-aceste vai abrupte. Pe masura ce credinciosii au venit sa se-nchine aici cu rugaciuni fierbinti, iar dorintele le-au fost ascultate, cei mai multi dintre ei s-au intors si au lasat mici daruri, drept rasplata. "Aceste multe inele care au fost lasate aici au fost aduse de  fetele care au dorit sa se casatoreasca. Dupa ce s-au casatorit, au venit cu sotul si au lasat un inel la Icoana Maicii Domnului. Deci, toate darurile acestea sunt ale persoanelor carora li s-au implinit dorintele. Deci, s-au maritat multe fete, parinte. (rade) Mult mai multe decat darurile care sunt aici.", ne spune preotul staret.

MOASTELE SFANTULUI IOANICHIE

Alaturi de racla cu moastele Sfantului sta un bol cu mere, fructele pe care  Sfantul Ioanichie le impartea. "Sunt persoane care se intalnesc cu un calugar inalt, foarte slab, cu o barba lunga, care are o traista cu mere si dupa ce sta de vorba cateva cuvinte cu persoana cu care se intalneste, ii ofera un mar sau doua.", spune preotul staret.

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

CRUCEA DORINTELOR- APROAPE DE CER

Iz de minune se simte si prin curtea domeniului manastirii. Il insotim cu incredere pe Parintele Andrei, pe semnele lasate de pasii uriasi, despre care se spune ca s-au forma cu  suta de mii de ani, in perioada glaciara.  Ridicam privirea la orizont si ajungem la Crucea Dorintelor. Esarfele innodate de-aceasta troita marturisesc minunile pentru care crediniciosii s-au inchinat, iar cererile le-au fost implinite.

Patru vietuitori traiesc cu teama Domnului, la Manastirea Cetatuia Negru Voda. Iar Cel de Sus le-a randuit pe toate atat de bine incat nu duc lipsa de nimic. Aduc cu spatele tot ce au nevoie, de la baza dealului si pregatesc cina cu randul.

"In cursul saptamanii e fratele Florin, iar eu intru Vinerea. Pentru ca Vineri, vin baietii de la facultate si trebuie sa gaseasca si cald aici, si mancarica gata facuta. Suntem multumiti si fericiti cu tot ceea ce ne da Dumnezeu zi de zi, painea cea de toate zilele. Dar mai multumiti si fericiti suntem ca avem pace launtrica. Si chiar daca nu suntem de-un sange, nu suntem rude, noi suntem in familie.", spun oamenii de aici

In zilele de mare sarbatoare sau cand vremea e insorita, nu putini la numar sunt credinciosii care vin sa vada Schitul din varful colinei si, asa cum spune Parintele Staret Modest, vin si ca sa-si arunce grijile lumesti printre aceste prapastii lacome.


Abonează-te pe


TAGURI
Life
Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si