Iată mai multe rețete simple și savurose pentru un meniu ideal de Crăciun!

Aperitive pentru masa de Crăciun

Platou de brânzeturi și mezeluri

Ingrediente:

câteva feluri de brânză – afumată, cu mucegai, cremoasă

3-4 feluri de fructe proaspete – smochine, nectarine, pepene galben, struguri

fructe deshidratate – curmale, prune, caise

biscuiți sărați

miere, dulceață, piure de fructe

nuci, alune, migdale, fistic

prosciutto, salam italienesc, chorizo

Pe un platou sau un fund de lemn mare poți să așezi brânza, fructele, biscuiții și celelalte ingrediente. Totodată, poți adăuga orice fel de mezeluri îți plac. Mai poți să pui și grisine, migdale, fistic, nuci, biscuiți sau sărățele și apoi dulceața sau mierea în recipiente mici cu lingurițe. 

Citeste si: Aperitive de Craciun 2021. Cele mai gustoase aperitive pentru masa de Craciun

Ouă umplute

Ingrediente:

6 ouă 1/4 cană de maioneză

1 linguriță de oțet alb

1 linguriță de muștar galben

1/8 linguriță de sare piper negru proaspăt măcinat paprika afumată

Citeste si: Reţetă piftie de porc sau curcan: Cât usturoi trebuie să pui?

Mai întâi, pune ouăle într-un singur strat într-o cratiță și acoperă-le cu suficientă apă cât să fie 2,5 cm de apă deasupra ouălor.

Se încălzește la foc mare până când apa începe să fiarbă, apoi se acoperă, se dă focul la mic și se fierbe timp de 1 minut. 

Mai apoi, se ia de pe foc și se lasă acoperit timp de 14 minute, apoi se clătește sub apă rece continuu timp de 1 minut. Se sparg cojile ouălor și se decojesc cu grijă sub jet de apă rece.  Se usucă ușor cu prosoape de hârtie. Taie ouăle în două pe lungime, scoțând gălbenușurile într-un bol mediu și așezând albușurile pe un platou de servit. 

Trebuie să zdrobești gălbenușurile până devin pastă fină cu ajutorul unei furculițe. Se adaugă maioneza, oțetul, muștarul, sarea și piperul și se amestecă bine. Se umple uniform albușurile. La final, se presară cu paprika și se servesc.

Salată boeuf

Ingrediente 

1/2 kg cartofi

1/2 kg telina

1/2 kg morcov

1/2 kg pastarnac
1/2 kg carne vita

1 borcan castraveti la otet

mustar dupa gust

maioneza dupa gust

sare, piper

Se spala legumele si se pun la fiert. Intr-un alt vas se fierbe carnea. Dupa ce s-au fiert se scot, se lasa sa se raceasca si se curata de coaja. Se toaca marunt legumele, carnea si castravetii.

Apoi, se adauga mustarul, maioneza sarea si piperul dupa gust si se amesteca bine cu mana, apoi se aseaza pe platou si se orneaza dupa preferinte.

Rețete- fel principal pentru meniul de Crăciun

Friptură de porc glazurată cu miere și legume

Ingrediente:

carne de porc – cotlete, ceafă sau orice altă parte

cartofi noi fasole verde 

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

ceapă

ulei de măsline

condimente italiene

sare

piper

sos hoisin

miere 

zahăr brun

usturoi

ceapă verde

sos soia

Citeste si: Lebăr de casă reţetă simplă: Cum pregătim un aperitiv delicios pentru Crăciun

Mai întâi, trebuie să marinezi carnea într-o pungă sau un bol cu sosul hoisin, mierea, sosul de soia, usturoiul, ceapa verde și piperul negru. Pune-o la frigider la marinat timp de cel puțin o oră, până la o noapte. Într-un castron mare, pune cartofii, fasolea verde și ceapa. După carem, se stropesc cu ulei de măsline și se asezonează cu condimente italiene și sare. Se amestecă pentru a se combina până când sunt bine acoperite. 

Transferă amestecul de legume pe o tigaie de fontă (sau o tavă de copt cu un sfert de foaie) și întinde-le uniform. Așază carnea de porc marinată deasupra legumelor și stropește restul marinadei peste legume.

Coace fără capac într-un cuptor preîncălzit timp de 1,5 până la două ore. Timpul de coacere va varia în funcție de mărimea bucății de porc. După ce carnea de porc este gata, las-o să se odihnească la temperatura camerei timp de 10-15 minute înainte de a o tăia.

Apoi, într-un bol mic, amestecă sosul hoisin, mierea și zahărul brun închis într-o pastă omogenă. Unge generos sosul peste carnea de porc și rumenește-o la foc mare timp de 3-4 minute sau până când obții o culoare maro caramel și marginile cărnii de porc devin frumos carbonizate.

În final, se taie în felii și se servește cu legume la cuptor și sos.

Curcan umplut la cuptor

Ingrediente:

  • 1 curcan (6-7 kilograme)
  •  jumătate de kilogram de carne de porc tocată
  •  6 felii bacon
  •  150 g șuncă de porc tăiată cubulețe
  •  1 ceapă
  •  3 căței de usturoi
  •  2 fire de țelină Apio
  •  jumătate de pahar de migdale tocate
  •  4 mere
  •  jumătate de pahar de stafide
  •  jumătate de pahar de vin alb
  •  jumătate de pahar de sherry
  •  ulei pentru prăjit
  •  sare
  •  piper

Începeți prin a spăla curcanul bine cu apă rece, atât în exterior cât și în interior. Se lasă la uscat și apoi se condimentează cu sare și piper și se leagă picioarele.

Într-un vas încăpător se pune curcanul cu apă și se fierbe câteva minute. Curcanul se lasă, apoi din nou la uscat.Pentru a prepara umplutura se taie mărunt toate legumele și bacon-ul.Usturoiul și ceapa se călesc în puțin ulei. După câteva minute se adaugă bacon-ul tocat și se lasă să prindă puțină culoare.

Apoi, se adaugă și carnea tocată. Când carnea tocată începe să își schimbe culoarea se adaugă șunca, migdalele, stafidele, merele și țelina Apio. Se adaugă și sherry-ul și se lasă la gătit până ce toate legumele și carnea sunt gata.

Poți injecta cu o seringă, curcanul, cu vin din loc în loc. Cine nu are acest gadget, poate stropi curcanul cu vin. I se desfac picioarele curcanului și se umple cu amestecul obținut anterior.

Când curcanul a fost umplut, i se leagă din nou picioarele. Opțional, în tava de gătit se pot adăuga felii de ananas sau cartofiori.

Într-o tava de aragaz se adaugă curcanul umplut și se acoperă cu folie de aluminiu.

Curcanul se gătește timp de 5 ore la 180 – 200 grade Celsius. Totodată, la fiecare oră, curcanul se stropește cu lichidul din tavă. Dacă în tavă nu mai rămâne lichid se adaugă apă, supă, sau vin. După ce curcanul este aproape gătit, se înlătură folia de aluminiu și se mai lasă la gătit până când se rumenește bine.

Sărmăluțe tradiționale

Ingredinte:

  • 2 kg varză acră
  •  450 g carne tocată de porc şi de vită
  •  50 g orez
  •  200 g ceapă
  •  ulei pentru prăjit
  •  100 g costiţă afumată
  •  2-3 linguri bulion
  •  2 foi dafin
  •  sare
  •  piper

Citeste si: Cât orez se pune la 1 kg. de carne pentru sarmale? Reţetă tradiţională de sarmale pentru Crăciun

Mai întâi, se curăţă varza de frunzele exterioare şi de cotoare şi se aleg foile în care se va împacheta carnea.

Se curăţă ceapa şi se spală, după care se taie mărunt. Se pune într-o cratiţă la călit cu ulei şi puţină apă şi se lasă până devine aurie. Se amestecă într-un castron ceapa prăjită şi răcită, cu carnea, piperul, sarea şi orezul, care a fost şi el opărit şi răcit.

După care, se ia compoziţie de mărimea unei nuci şi se pune pe o frunză de varză, care se rulează cu marginile în interior. Frunzele de varză mai mici se opresc şi se toacă solzişori pentru a forma un strat pentru sarmale.

Într-o cratiţă înaltă, peste varza tocată se pun sarmalele şi costiţa, iar deasupra un alt strat de varză tocată. Peste ele se toarnă bulionul înmuiat în apă, se pun frunzele de dafin şi câteva boabe de piper. Se lasă la fiert, la foc mic, timp de 2 ore. Din când în când, se mai completează cu apă, să nu se lipească.

Iar când sarmalele sunt gata, se presară deasupra verdeață și sunt numai bune de mâncat. Poți mânca o porție de sărmăluțe tradiționale și cu smântână ori un ardei iute.

Deserturi pentru masa de Crăciun

Cheesecake cu caramel sărat 

Ingrediente:

250 g de biscuiți digestivi

125 g de unt nesărat, topit

2 linguri de sos de caramel sărat din comerț

Pentru umplutură

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

750 g de cremă de brânză

2 linguri de sos caramel sărat

3 linguri de zahăr pudră

1 linguriță de extract de vanilie

Pentru topping

3 linguri de sos de caramel sărat

2 biscuiți digestivi

Se pun biscuiții digestivi într-un robot de bucătărie și se pasează până se fac firimituri fine. Se toarnă untul și sosul de caramel și se pulsează din nou până când devin umede și nisipoase. Pune amestecul într-o formă de tort de 20 cm și folosește o lingură pentru a-l presa într-un strat uniform la baza formei. S

Apoi, se lasă la rece timp de 30 de minute. Pentru umplutură, amestecă brânza moale, sosul de caramel sărat, zahărul și extractul de vanilie. Odată ce baza este rece și s-a întărit, pune umplutura cu o lingură și netezește partea de sus cu dosul lingurii. Se dă la rece pentru cel puțin 4 ore. 

Pentru a servi, scoate cu grijă cheesecake-ul din formă și pune-l pe un platou de servire sau pe un suport de tort. 

Sfărâmă doi biscuiți digestivi și adaugă-i deasupra, apoi toarnă în fire subțiri sosul de caramel sărat.

Panettone

Ingrediente:

600 gr făină;

100 gr zahăr;

200 ml lapte,

100 gr unt;

7 gr drojdie uscată;

2 ouă; 200 gr fructe confiate;

1 linguriță extract de vanilie;

1 lingură coajă rasă de lămâie;

1 linguriță esență rom;

1 lingură coajă rasă de portocale;

2 linguri gem de caise.

Mai întâi, se pune făină cernută și drojdia uscată într-un vas. Se adaugă laptele în care a fost dizolvat zahărul, ouăle bătute ușor, esențele și untul topit. Compoziția se frământă până nu se mai lipește de mâini, iar apoi se adaugă fructele confiate și se frământă din  nou.

Apoi, aluatul se lasă la dospit până își dublează volumul. Apoi este pus pe o masă tapetată cu făină, unde se frământă până se obține o bilă care nu se lipește de mâini. Ulterior, se tapetează pereții unei cratițe rotunde cu hârtie de copt și se așează aluatul în cratiță. Se mai lasă la crescut încă aproximativ 40 de minute.

Așadar, se ține la cuptor, la foc mediu, până devine rumen la suprafață. Apoi se unge cu gem de caise diluat cu puțină apă fierbinte. Se lasă în formă până când se răcește complet.

Chec festiv

Ingrediente:

  • 6 ouă
  •  350 g zahăr farin
  •  250 g unt
  •  coaja de la 2 lămâi
  •  1 praf sare
  •  250 g făină
  •  2 pliculete zahăr vanilat
  •  150 g stafide
  •  2-3 linguri rom natural
  •  150 g rahat
  •  50 g caise confiate
  •  50 g migdale
  •  150 g arahide prăjite
  •  100 g nucă
  •  cireşe confiate

Citeste si: Reţete prăjituri şi fursecuri de Crăciun

Puneți untul într-un bol, să se încălzească la temperatura camerei, apoi adăugați zahărul şi se mixează aproximativ 10 minute până ce devine o cremă fină.

Se adaugă zahărul vanilat şi coaja de lămâie. Ouăle se pun unul câte unul. Stafidele se lasă în rom şi, după ce s-au îmbibat, se pun şi ele. Nuca se taie julien, caisele şi rahatul se taie cubuleţe. Toate se pun în aluatul deja pregătit.

După care, se cerne făina şi se amestecă uşor să nu se lase sau să facă cocoloaşe. Se toarnă compoziţia în tăvile de chec tapetate cu hârtie de copt. Se presară alunele, migdalele şi cireşele confiate.

Se bagă în cuptorul preîncălzit şi se lasă aproximativ 50 de minute, la foc mic. La final, se lasă să se răcească şi abia apoi se poate servi.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si