Mâncare tradiţională de Crăciun: Meniu complet pentru 2022
Mâncare tradiţională de Crăciun. Crăciunul se apropie cu pași repezi. Acest lucru înseamnă că gospodinele se pregătesc cu idei pentru masa de Crăciun. Iată câteva idei de rețete din meniul pentru Crăciun pe care să le preparați anul acesta!
1 kg de carne de porc 150 de grame de slănină tăiată sub formă de cuburi mici 150 ml de vin alb sec sare, piper, cimbru, foi de dafin 6,8 căței de usturoi
Mod de preparare
Carnea de porc se taie cuburi (3×3 cm), iar apoi, într-un ceaun din tuci se pune la topit untură ori slăninuță tăiată cubulețe (dacă nu avem putem pune la încins câteva linguri de ulei, cât să ungă bine fundul ceaunului), apoi se adaugă carnea.
Se amestecă cu o lingură/spatulă din lemn până se albește carnea pe toate părțile, apoi se adugă câte o ceșcuță de apă și se lasă la fiert.
Când scade mai adăugăm câte un pic de apă și amestecăm, așa încât carnea să fiarbă la foc scăzut. Se adaugă sare după gust, piper, foi dafin și cimbru. După ce scade apa și carnea capătă acea culoare maronie se înăbușă cu vin. Spre final se adaugă usturoiul mărunțit și se mai lasă la fiert 5-10 minute.
Tochitura moldovenească poate să conțină, după preferințe, cârnăciori ori organe de porc (ficat și rinichi). Acestea trebuie adăugate în ceaun după ce friptură trage primul clocot. La un kilogram de carne se adaugă cel mult 300 gr de cârnăciori și 250 grame de organe, tăiate cubulețe.
Când tochitură este aproape gata se pune la fiert mămăliguță și se prăjesc ochiurile.
Când totul este gata, pe o farfurie întinsă se așează în mijloc mămăliguța, deasupra se pune ochiul prăjit cu brânză sărată rasă deasupra iar în jurul mămăliguței se pune tochitură cu sos.
Sarmale cu carne de porc
Ingrediente necesare pentru sarmale de Crăciun
două kilograme de carne cu grăsime 500 de grame de carne macră 15 linguri de orez patru cepe 200 de grame de piept afumat
patru morcovi 500 ml de zeamă de varză sare şi piper, după gust cimbru uscat două verze acre 200 de grame de bulion ori suc de roşii
Mod de preparare sarmale
Pune varza la desărat în apă rece în funcţie de cât de sărată este. Spre exemplu, dacă este foarte sărată o poţi pune de seara până dimineaţa sau, în caz contrar, doar o oră sau două.
Trece prin maşina de tocat carnea şi ceapă, după care amestec-o cu orez, sare, piper şi jumătate din cantitatea de morcovi trecută prin răzătoare. Ulterior, curăţă fiecare foaie de varză de cotoare şi taie-o, în cazul în care este prea mare. Se pune umplutură cât o nucă şi se rulează aşezând sarmalele în cratiţă pe un strat de varză tocată şi alternativ cu pieptul afumat de porc.
În cratiţă se pun şi morcovii rămaşi trecuţi, de asemenea, prin răzătoare, se aşază cimbrul, piperul boabe şi dafinul. Se toarnă zeamă de varză, bulionul şi apă cât să le acopere. Se pun la fiert acoperit pentru aproximativ trei ore.
Piftie de porc
Ingrediente
1/2 cap de porc 2 picioare de porc 500 g carne macră de porc 2 morcovi
2 cepe 1 rădăcina ţelina 1 rădăcina păstârnac 2 foi dafin 10 căţei usturoi sare
Piftie de porc. Mod de preparare
Capul de porc şi picioarele se spala foarte bine şi se pârlesc la flacăra aragazului.
Apoi se pun la fiert în apă rece, cu sare, alături de carne. Se ia spuma ori de câte ori se formează şi se adaugă apoi legumele şi foile de dafin. Se lasă la fiert la foc mic aproximativ 4 ore, până ce carnea cade de pe oase.
Între timp, se pisează usturoiul. Carnea fiartă se curăţa de pe oase şi se repartizează în boluri. Zeamă în care au fiert ingredientele se strecoară şi se amesteca apoi cu usturoiul pişat. Se lasa 15 minute şi apoi se strecoară din nou şi se toarnă peste carnea din boluri. Se dau la rece de pe o zi pe alta.
Cozonac. Ingrediente pentru aluat
1 kg de făină 50 g drojdie 200 g zahăr 5 gălbenuşuri 500 ml lapte 200 g unt coaja de la o lămâie coaja de la o portocală 1 esenţă de vanilie
Cozonac. Pentru umplutură:
4 albuşuri 4 linguri de zahăr 3 linguri de cacao 1 esenţă de rom 250 g miez de nucă 100 g stafide 250 g rahat
Cozonac de casă, mod de preparare
Începem prin a dizolva drojdia în puţin lapte călduţ. Apoi amestecăm cu o lingură de zahăr şi puţină făină. Se lasă maiaua la crescut.
Într-un lighean mare se pun făina, se adaugă gălbenuşurile bătute cu zahărul, maiaua, jumătate din cantitatea de lapte, coaja de lămâie şi portocală, esenţa şi se începe frământatul. Din când în când se adaugă lapte. Laptele trebuie să fie călduţ, nu fierbinte.
Topim untul şi îl lăsăm puţin la răcit. În timp ce frământăm, turnăm unt topit pe fundul vasului. Se frământă energic până se incorporează tot untul. Acoperim cu un prosop şi lăsăm la crescut.
Albuşurile se bat spumă împreună cu zaharul. Adăugăm cacaua, esenţa şi nucile peste albuşuri şi umplutura este gata. După ce aluatul a crescut începem să îl modelăm. Se împarte aluatul în două, se unge masa cu ulei şi se întinde cu mâna prima parte de aluat. Punem jumătate din umplutură pe toata suprafaţa. Presărăm jumătate din stafide şi jumătate din cantitatea de rahat tăiat cubuleţe.
Se rulează şi se aşează în forma de cozonac. Se acoperă tava cu un prosop şi se lasă la crescut cam 30 de minute. Introducem tava în cuptorul preîncălzit, la foc mic şi îl lăsăm o ora. După jumătate de oră, îi întoarcem în cuptor. Încerci dacă este copt cu o scobitoare. Dacă scobitoarea iese curată înseamnă că este copt.