Alimentele de toate zilele sunt din ce în ce mai scumpe la nivel mondial, lucru semnalat și de Organizația Națiunilor Unite. Scumpirile de anul acesta au făcut ca indicele global al prețurilor produselor alimentare să fie la cel mai ridicat nivel din ultimele 10 luni.
În țara noastră, cumpărăturile săptămânale sau lunare au ajuns să reprezinte un adevărat motiv de stres pentru multe persoane. Chiar dacă prețul mâncării în general a crescut, anumite alimente s-au scumpit cu aproape 15 procente.
Scumpirile se țin lanț la nivel internațional. Creșterea prețului la mâncare afectează din ce în ce mai multe persoane, care se limitează din ce în ce mai tare și încearcă să achiziționeze doar strictul necesar.
La nivel internațional, cerealele, uleiurile vegetale, lactatele, carnea și zahărul au cunoscut cele mai mari creșteri de preț.
În timp ce prețul cerealelor a crescut cu 3%, zahărul este chiar și cu 10% mai costisitor decât cu 10 luni în urmă.
În țara noastră, alimentele s-au scumpit chiar și cu 20%. Laptele costă mai mult cu 4%, carnea de vită este mai scumpă acum cu 5 procente, iar zahărul cu 6 procente. Printre cele mai mari scumpiri au fost înregistrate la legume, care costă chiar și cu 14% mai mult.