Ministerul Apararii Nationale a initiat un proiect de lege privind pregatirea populatiei pentru aparare in care se introduce serviciul militar. Nu obligatoriu, ci voluntar, deschis atat pentru barbati, cat si pentru femei.

Cei care sunt chemati in caz de urgenta, asediu, mobilizare sau, mai grav, daca se declara stare de razboi, au termen 10 zile de la momentul in care sunt citati de Armata Romana sa se prezinte la centrul militar.

Potrivit Institutului national de Statistica, in ultimii 10 ani au plecat temporar din tara, la munca, peste o jumatate de milion de barbati cu varste cuprinse intre 20 si 35 de ani, iar alti aproximativ 100.000, din aceeasi categorie vizata de MApN, s-au stabilit definitv in strainatate.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Iar romanii care nu mai au domiciliul in tara au obligatia potrivit aceleiasi legi ca in termen de 15 zile de la publicarea in Monitorul Oficial a hotararii Parlamentului de declarare a starii de mobilizare si a decretului prezidential de declarare a starii de razboi sa contacteze centrele militare care ii au in evidenta pentru a stabili cum vor face serviciul militar, scrie rtv.net.

Ministerul Apararii ar putea sa plateasca voluntariatul ca sa convinga mai multi romani sa invete sa manuiasca o arma.

Dupa ce mai bine de 10 ani serviciul militar obligatoriu a fost suspendat, odata cu intrarea in UE, MApN reintroduce serviciul militar pe baza de voluntariat. Asa ca pot deveni soldati cetatenii romani, barbati si femei, care au varsta cuprinsa intre 18 si 51 de ani.

Proiectul initiat de Ministerul Apararii este in dezbatere publica.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si