Ministerul Apărării cere acordul Parlamentului pentru achiziția a 3 sisteme Bayraktar TB2, se arată într-un document înaintat legislativului.

Achiziția va costa aproximativ 300 de milioane de dolari

În valoarea estimată de 300 de milioane de dolari intră cele 18 drone, dar și ”pachetul de suport logistic inițial și echipamente specifice de instruire și antrenament”, ale căror valoare este la rândul ei estimată. 

”Achiziția sistemelor de aeronave bară echipaj uman la bord (UAS) Bayraktar TB2 are în vedere implementarea Țintelor de Capabilități repartizate României în cadrul procesului NATO de planificare a apărării. De asemenea, contribuie la realizarea obiectivelor Programului privind transformarea Armatei României până în anul 2040. Astfel, prin această achiziție vor fi asigurate echipamente cu destinație militară și sisteme de armament în sprijinul unor categorii și comandamente de forțe ale Armatei, pentru realizarea unor structuri de forțe flexibile, cu un spectru larg de capabilități specifice secolului XXI, cu mijloace care să îi asigure supraviețuirea în câmpul tactic, o cunoaștere situațională extinsă și o putere de foc mărită”, se arată în documentul justificativ al solicitării.

Dronele sunt fabricate în Turcia

Potrivit site-urilor specializate, prețul dronelor Bayraktar TB2  diferă în funcție de dotări, pleacă de la un milion de dolari în sus și pot ajunge la 5 milioane de dolari. Prețul unei singure unități TB2 poate ajunge la 5 milioane de dolari, aproximativ o șesime din prețul UAV-ului Reaper construit de SUA. 

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Citeste si: România va cumpăra sisteme portabile de rachete antiaeriene de miliarde de lei

Dronele Bayraktar sunt fabricate în Turcia de o firma Baykar, deținută de ginerele președintelui Recep Tayyip Erdogan, și au devenit foarte cunoscute după începerea războiului din Ucraina, armata ucraineană utilizându-le cu deosebită eficiență împotriva armatei Rusiei.

Citeste si: Proiect controversat la MApN: Românii din diaspora, obligați să vină în țară în maxim 15 zile în caz de război

Polonia este primul stat NATO care a anunát achiziția de drone Baykatar.

Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si