Premierul României, Marcel Ciolacu, a anunțat, în cursul zilei de miercuri, că a convenit împreună cu patronatele și sindicatele noile valori ale salariilor minime în domeniul construcțiilor, agriculturii, precum și în industria alimentară. Discuția a avut loc în Consiliul Național Tripartit.

Citește și: Salariile pe care le au angajații din armată. Cât încasează lunar un maior?

Cât vor câștiga angajații din construcții, agricultură și industria alimentară

Marcel Ciolacu a precizat că le-a promis angajaților în construcții, agricultură și industria alimentară că în urma contribuției pentru sănătate, salariile lor nu vor scădea. Premierul a anunțat noile salarii minime.

„Am convenit astăzi, împreună cu patronatele şi sindicatele, în Consiliul Naţional Tripartit, noile valori ale salariilor minime în construcţii, agricultură şi industria alimentară. Am făcut o promisiune angajaţilor, aceea ca în urma introducerii contribuţiei pentru sănătate, salariile din aceste două domenii nu vor scădea! Iar prin acordul de azi, atât noul salariu minim în construcţii, de 4.582 de lei, cât şi cel din agricultură şi industria alimentară, de 3.436 de lei, garantează că nu se pierde nici măcar un leu din salariile nete”, a anunţat Marcel Ciolacu pe Facebook.

Premierul a mai menționat că apreciază suportul acordat Guvernului de către sindicate pentru stabilirea valorilor salariilor minime pentru angajații din cele două industrii.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

„Suntem pregătiţi, acum, să adoptăm în şedinţa de Guvern, ordonanţa de urgenţă referitoare la noile salarii minime din cele două sectoare economice. În acest fel, odată cu promulgarea de către preşedintele României a pachetului fiscal-bugetar, vor putea fi aplicate şi aceste prevederi importante care protejează veniturile tuturor salariaţilor din construcţii şi agricultură”, a mai spus Ciolacu.

Care sunt noile măsuri fiscale ce vor intra în vigoare din noiembrie 2023

Noile măsuri fiscale  vor intra în vigoare în două etape, de la 1 noiembrie 2023, respectiv de la 1 ianuarie 2024. Printre ele se numără următoarele măsuri:

  • Nu se va mai acorda scutire de la plata contribuției pentru sănătate (CASS) pentru angajații din construcții și agricultură
  • Nu se va mai acorda scutire CAM (contribuția asiguratorie de muncă) pentru angajații din construcții, agricultură și industria alimentară
  • IT-știi vor fi scutiți de cota din contribuțiile pentru pensii (CAS) corespunzătoare fondului de pensii administrat privat, în limita salariului brut de 10.000 de lei

Marcel Ciolacu a anunțat salariile minime în construcții, agricultură și industria alimentară: „Am făcut o promisiune angajaților”

Marcel Ciolacu a anunțat salariile minime în construcții, agricultură și industria alimentară: „Am făcut o promisiune angajaților”

[Sursa foto: Freepik]

Citește și: Ce schimbări fiscale intră în vigoare din noiembrie 2023. Unele salarii sunt amenințate cu scăderea

Pe lângă aceste măsuri, începând cu data de 1 noiembrie 2023, se impun noile praguri pentru tranzacțiile cash. Se vor putea realiza încasări și plăți cash între două persoane fizice în limita plafonului zilnic de 10.000 de lei. În ceea ce privește plățile către persoanele juridice, acestea se vor putea face în limita unui plafon zilnic de 1.000 de lei/persoană, însă nu mai mult de un plafon total de 2.000 de lei/zi.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

De asemenea, se vor putea face încasări și plăți între o persoană juridică și o persoană fizică în plafonul zilnic de 5.000 de lei către sau de la o persoană.

Banii cash vor putea fi încasați, de la o persoană juridică, în limita plafonului zilnic de 1.000 de lei.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si