Premierul Marcel Ciolacu a chemat mai mulți miniștri la Guvern după ce negocierile cu fermierii și transportatorii au eșuat din nou. Marcel Ciolacu s-a întâlnit astăzi cu vicepremierul Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, şi reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor la ora 09:30, la Palatul Victoria.
Discuțiile au loc în contextul protestelor lansate de fermieri și transportatori în ultimele zile.
Reprezentanții protestatarilor continuă manifestațiile și spun că nu vor să mai stea de vorbă cu autoritățile până când Sorin Grindeanu nu își va da demisia de la conducerea Ministerului Transporturilor.
Şeful Poliţiei Române, Benone Marian Matei, a declarat, luni, că se incită la violenţă pe grupurile de socializare, în contextul protestelor transportatorilor şi fermierilor. Mai mult, acesta spune că anumite persoane îi îndeamnă pe oameni să pună mâna pe lopeţi şi pe topoare pentru a-şi face dreptate.
Citește și: VIDEO- Medicii de familie și cei din policlinici intră astăzi în grevă! Pacienții nu vor fi consultați timp de o oră
Acesta a spus că sunt efectuate cercetări pentru a fi identificate persoanele care au transmis astfel de mesaje. Acesta a mai spus că dispozitivele de ordine publică au primit dispoziții clare în ceea ce privește respectare a legii la aceste proteste şi pentru a proteja populaţia.
Circulația este blocată în Afumați
În Afumați, punctul zero al protestului fermierilor și transportatorilor, circulația este blocată. Oamenii au forța intrarea spre București.
Au fost deschise 10 dosare penale pentru violențele dintre protestatari și forțele de ordine.
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a spus duminică, după negocierile eșuate cu reprezentanții protestatarilor că revendicările acestora trebuie discutate cu Comisia Europeană. Oficialul a menționat că a fost de acord cu o parte dintre revendicări, dar transportatorii și agricultorii ar fi solicitat măsuri care încurajează evaziunea fiscală.
Citește și: VIDEO- Protestele fermierilor și transportatorilor continuă luni. „Există posibilitatea ca traficul să fie îngreunat în anumite zone din țară''
„Am precizat că orice măsură care ține de orice jalon și orice măsură convenită cu Comisia Europeană s-ar întoarce împotriva lor, pentru că CE are toate argumentele pentru suspendarea fondurilor și a subvențiilor.
Aceste tipuri de revendicări trebuie discutate cu Comisia Europeană, nu sunt de joacă, pentru că vizează interesul dumnealor, dar și interesele strategice ale României.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Aceste tipuri de revendicări, indiferent cât ține protestul, țin de angajamentul cu CE. Noi am spus că le preluăm într-un memorandum pe care le vom discuta cu Comisia. Nu știu în ce măsură vom găsi o soluție, dar e de bun simț să le prezentăm.
Citește și: VIDEO: Fermierii şi protestatarii amenință cu continuarea protestelor, după ce negocierile au eșuat din nou: "Suntem pribegi în ţara noastră"
În privința RCA, trebuie discutat în continuare cu ASF. Inducerea unui risc de faliment în domeniul asigurărilor nu-i lipsește României.
Cu toată prețuirea și înțelegerea de care dăm dovadă, sunt și tipuri de măsuri care pot să ducă la accentuarea evaziunii fiscale. Sunt șase măsuri cu care am fost de acord, de exemplu legea prevenției să fie aplicată numai pentru acele fapte care țin de evaziunea fiscală, partea de digitalizare.
(…) Ar fi un vot de blam pe care ni-l dăm noi dacă luăm măsuri care afectează combaterea evaziunii fiscale”, a declarat ministrul Finanțelor, după negocierile eșuate cu reprezentanții fermierilor și transportatorilor.
După negocierile eșuate, reprezentanții au spus că protestele vor continua.
Citește și: Noi blocaje în trafic sunt anunțate pentru duminică. Ce au obținut până acum transportatorii și fermierii
„Nu s-a ajuns la niciun acord, nu s-au găsit soluţii. Protestul va continua până când autorităţile vor înţelege că neputinţa lor de a gestiona o ţară este reală. Totul se motivează pe Comisia Europeană, PNRR”, a declarat reprezentantul fermierilor, Dănuţ Andruş, la ieșirea de la negocieri.
Ministrul Agriculturii se întâlnește cu fermierii luni și marți
În primele două zile ale săptămânii, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, se va întâlni cu reprezentanţii asociaţiilor de fermieri, ai procesatorilor şi retailerilor, în vederea discutării problemelor cu care se confruntă, măsurile de sprijin şi soluţiile de finanţare, a informat MADR.
Luni, 15 ianuarie 2024 sunt așteptați:
-de la ora 11:00: fermierii din sectorul ovine şi caprine, respectiv 16 asociaţii,
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
Citește și: VIDEO: Fermierii au obținut beneficiile mult dorite din partea Ministerul Agriculturii. Transportatorii nu renunță la protest, până când nu obțin și ei garanții
-de la ora 13:00- sectorul vegetal-nouă asociaţii
-de la 16:00 -reprezentanţii Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) şi marii retaileri prezenţi în România, potrivit Agerpres.
Marţi, 16 ianuarie 2024 sunt așteptați:
Citește și: VIDEO. Transportatorii și fermierii continuă protestul în toată țara. Negocieri cu ministrul Agriculturii
-de la ora 11:00- fermierii din sectorul zootehnic, cinci asociaţii care reprezintă vaca de lapte şi cea de carne
-de la 14:00- sectorul de porc şi pasăre, cinci organizaţii,
-de la ora 16:00-procesatorii din industria alimentară- cinci organizaţii patronale reprezentative din sector, potrivit Româniatv.net.