Premierul  Marcel Ciolacu a demis-o pe consilierul de stat Mădălina Turza, fosta președintă a Autorității pentru protecția persoanelor cu dizabilități, decizia fiind publicată în Monitorul Oficial.

Mădălina Turza era specializată în protejarea drepturilor persoanelor cu dizabilități, iar eliberarea ei din funcție este decisă în contextul scandalului declanșat după dezvăluirea abuzurilor din căminele de bătrâni. Tot astăzi, ministrul Muncii, Marius Budăi, și-a dat demisia. 

„Decizie privind eliberarea doamnei Maria Mădălina Turza din funcţia de consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului”, arată hotărârea publicată în Monitorul Oficial. 

Fosta consilieră de stat a spus că a lăsat funcțional un mecanism de raportare a abuzurilor din centre

Pe data de 6 iulie, Mădălina Turza a făcut o postare pe pagina sa de Facebook în contextul scandalului azilelor groazei.

Citește și: Ministrul Muncii, Marius Budăi, a demisionat din funcție

”Premierul României a dispus acțiuni de #control integrat la toate centrele de asistență și îngrijire pentru vârstnici la nivel național. Ecuația este extrem de complexă și deloc nouă. Despre ea și cauzele profunde aș putea scrie o carte. Dar mi-am promis că pentru mine este un capitol profesional închis. Deși îl trăiesc acut la nivel personal.Ce nu înțeleg sau nu vreau să înțeleg este de ce orice pârghie de transparență și control este anihilată la fel de repede ca o știre șocantă care face vâlvă pentru o zi sau două.

Când mi-am încheiat mandatul la ANDPDCA (2021), am lăsat funcțional și în proces de dezvoltare un mecanism de #raportare în timp real a abuzurilor din centre. Un număr gratuit disponibil NON-stop pentru beneficiari, cu fise de caz, indicatori, ture de operatori și psihologi într-un amplu parteneriat public privat”, se arată în postarea fostului consilier de stat.

Marcel Ciolacu a demis-o pe consilierul de stat Mădălina Turza

Marcel Ciolacu a demis-o pe consilierul de stat Mădălina Turza

[Sursa foto: Mădălina Turza - Facebook]

”Câteva mii de sesizări am primit și verificat în mai puțin de un an și am luat măsuri administrative sau am declanșat anchete penale.

Corpul de Control al ANDPDCA era aproape NON stop în teren. În mai puțin de o lună după plecarea mea, a fost DESFIINAT. În ciuda eforturilor uriașe de punere in funcțiune și a parteneriatului cu UNICEF și societatea civilă. Și s-a așternut tăcerea. Și așa cum știm, tăcerea naște monștri.Nu spun că aceasta este soluția universală la problema serviciilor sociale pentru persoanele vulnerabile. Și nici nu spun că nu înțeleg limitele sistemului sau derapajele unor subiecte sociale sensibile, dar era o pârghie de prevenire și control”, a mai adăugat Mădălina Turza.

Mădălina Turza a intervenit în scandalul concedierilor bugetarilor

Recent, aceasta a captat atenția presei după ce a acuzat că în rândul bugetarilor concedierile sunt imposibile și că în sectorul de stat mulți angajați sunt de-a dreptul agramați.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Mădălina Turza, consilier de stat la cancelaria fostului premier Nicolae Ciucă, a postat pe pagina de socializare o analiză „tăioasă”, dar foarte reală a situației angajaților în sectorul public. Analiza Mădălinei Turza are o mare calitate: spune adevărul în față. Iar, primul pas pentru a schimba ceva este chiar asumarea adevărurilor incomode, notează  RFI.

Citește și: Intervenție de urgență la Primăria Constanța. Patronul unui centru de bătrâni, sancționat zilele trecute, ar fi încercat să se autoincendieze

Mădălina Turza, fosta președintă a Autorității pentru protecția persoanelor cu dizabilități

Mădălina Turza, fosta președintă a Autorității pentru protecția persoanelor cu dizabilități

[Sursa foto: Mădălina Turza - Facebook]

Mai întâi de toate, doamna Turza arată că salariile celor mai mulți bugetari nu sunt mari sau chiar sunt mici în comparație cu cele din funcții similare din alte state europene. Aici, este nevoie de o precizare: într-adevăr, salariile funcționarilor din România sunt mai mici decât ale celor din Germania sau Franța, dar talia economiei românești și performanțele acesteia sunt diferite de primele cinci economii ale Uniunii Europene. Și în pofida percepției publice, prețurile în România, o spun statisticile, sunt mai mici decât în multe alte state membre.

„Sunt oameni care abia articulează limba română și o „torturează” în scris, incapabili să genereze o idee sau o inițiativă, oameni care plimbă hârtii inutil și la ora 16:00 rup ușile instituției lăsându-i pe cei puțini să ducă pe umeri până târziu, în noapte, mecanismele greoaie ale unor instituții care abia mai respiră”, spune Mădălina Turza.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Din 2011 până în 2019 Turza a fost președinta Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD), organizație care monitorizează respectarea drepturilor copiilor cu dizabilități și raportează către organismele ONU (OHCHR, Comitetul CRPD), Parlamentul European, Comisia Europeană, Consiliul Europei conform prevederilor UNCRC și UNCRPD.

Citește și: Jurnalistul Mihai Constantin a fost ales noul purtător de cuvânt al Guvernului. Numirea oficială va avea loc joi

În 2019 Mădălina Turza și-a lansat candidatura ca independentă pentru alegerile pentru Parlamentul European, bazându-se pe notorietatea ei în rândul familiilor care aveau copii cu dizabilități. Pentru validatea candidaturii a strâns 100.844 de semnături, care au fost însă insuficiente deoarece Biroul Electoral Central a invalidat o parte din ele. Candidatura i-a fost respinsă în urma invalidării câtorva liste, din cauza cărora a „căzut” sub pragul minim de 100.000 de semnături.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si