Premierul României Marcel Ciolacu a anunțat, în cursul zilei de vineri, începerea fazei de dezvoltare a zăcămintelor în cadrul celui mai mare proiect de gaze naturale din România, Neptun Deep.

„Premierul Marcel Ciolacu salută intrarea în faza de dezvoltare a celui mai mare proiect de gaze naturale din zona românească a Mării Negre, Neptun Deep. Planul de dezvoltare a zăcămintelor Domino şi Pelican Sud din perimetrul Neptun Deep a fost confirmat de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale”,

a transmis, vineri, Guvernul, pe pagina oficială de Facebook.

Citește și: Curs valutar BNR 4 august 2023. La cât a ajuns euro la final de săptămână?

Începe faza de dezvoltare a zăcămintelor din proiectul Neptun Deep

Agenția Națională pentru Resurse Minerale a aprobat Planul de dezvoltare a zăcămintelor comerciale de gaze naturale domino și Pelican Sud.

„Reprezintă etapa de la care începe efectiv faza de dezvoltare a zăcămintelor comerciale, un nou moment de referinţă pentru proiectul Neptun Deep”, potrivit directorului general al ROMGAZ, Răzvan Popescu.

OMV Petrom și Romgaz vor investi aproximativ 4 milioane de euro în etapa de dezvoltare a proiectului. Acesta va genera o producție de aproximativ 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

„Acest proiect strategic pentru România va contribui la securitatea energetică ţării. România va deveni astfel cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană”, a declarat prim-ministrul.

Primele cantităţi de gaze din Marea Neagră ar urma să fie extrase în anul 2027.

Planul de dezvoltare a zăcămintelor comerciale a fost confirmat. Anunțul ROMGAZ

Compania ROMGAZ a anunțat, în cursul zilei de joi, că Planul de dezvoltare a zăcămintelor comerciale de gaze naturale Domino și Pelican Sud a fost confirmat de către Agenția Națională pentru Resurse Minerale.

Citește și: HARTĂ- România se topește la 41 de grade: O nouă atenționare meteo. Este cod portocaliu și galben de caniculă în toată România

„Acest moment reprezintă etapa de la care începe efectiv faza de dezvoltare a zăcămintelor comerciale şi presupune lucrări de foraj şi de construire a infrastructurii necesare pentru exploatarea şi valorificarea gazelor naturale. Planul de dezvoltare a zăcămintelor comerciale de gaze naturale Domino şi Pelican Sud a fost transmis de filiala ROMGAZ BLACK SEA LIMITED împreună cu OMV Petrom spre confirmare la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale la data de 21 iunie 2023”, a transmis compania.

Directorul general, Răzvan Popescu, a afirmat că acest moment ”reprezintă etapa de la care începe efectiv faza de dezvoltare a zăcămintelor comerciale, un nou moment de referinţă pentru proiectul Neptun Deep”, potrivit  News.ro.

Ce este Neptun Deep?

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (ROMGAZ) este unicul asociat al ROMGAZ BLACK SEA LIMITED și deține 50% din participația în perimetrul XIX Neptuun, zona de apă adâncă („Neptun Deep). Cealaltă cotă de participație de 50% este deținută de OMV Petrom care este și operatorul proiectului Neptun Deep.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Marcel Ciolacu: „România va fi cel mai mare producător de gaze din UE”. Începe faza de dezvoltare a zăcămintelor din proiectul Neptun Deep

Marcel Ciolacu: „România va fi cel mai mare producător de gaze din UE”. Începe faza de dezvoltare a zăcămintelor din proiectul Neptun Deep

[Sursa foto: Shutterstock]

Dezvoltarea zăcămintelor comerciale presupune o infrastructură care include 10 sonde, 3 sisteme de producție submarine și conductele colectoare asociate, o platformă offshore, conducta principală de gaze către Tuzla şi o staţie de măsurare a gazelor.

Citește și: Google te va notifica dacă îți găsește datele personale în Căutare. Ce trebuie să știi

Platforma îşi generează propria energie electrică, iar întreaga infrastructură va fi operată de la distanţă, cu ajutorul unei replici digitale (digital twin). Aceasta permite optimizarea proceselor si va contribui la îmbunătăţirea performanţei de mediu, prin eficientizarea consumului energetic şi reducerea emisiilor.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si