Marian Zlotea, fost europarlamentar PDL și fost șef al Autorității Naționale Sanitară Veterinară și Siguranța Alimentelor (ANSVSA), a fost condamnat miercuri de Curtea de Apel București la 8 ani și jumătate de închisoare într-un dosar de corupție. Sentința este definitivă și nu mai poate fi atacată.

UPDATE. Marian Zlotea a anunțat, în cursul serii, printr-un mesaj pe Facebook, că a părăsit România și că a cerut „statut de refugiat politic în altă țară”, fără să precizeze unde.

Marian Zlotea spune că sentința este o „plată politică” pentru că nu a plecat capul „în fața deținătorilor puterii absolute”. El consideră că dosarul este „bazat în totalitate pe două denunțuri neîntemeiate date sub presiune de doi inculpați arestați care, ulterior denunțurilor, au fost eliberați”. Vezi mesajul integral al lui Marian Zlotea la finalul articolului.

Citeste si: Singura țară din lume care își vaccinează tinerii înaintea bătrânilor  

Marian Zlotea a fost condamnat pentru trafic de influență, luare de mită, constituire de grup infracțional organizat și instigarea la luare de mită. S-a decis, de asemenea, confiscarea sumei de 263.000 lei de la fostul europarlamentar.  

Marian Zlotea a fost acuzat de procurori că îi obliga pe salariații Autorității Naționale Sanitară Veterinară și Siguranța Alimentelor (ANSVSA) să cotizeze lunar la PDL. Fostul lider politic, Maria Zlotea, este judecat în acest dosar din 2015, iar prima hotărâre a fost pronunțată în 2018.

Atunci, Zlotea a primit o pedeapsă de 2 ani de închisoare cu suspendare.

Citeste si: Călin Popescu Tăriceanu este urmărit penal. Ce a transmis ministrul Justiției

Pedeapsă de patru ori mai mare la Curtea Supremă pentru Zlotea

Marian Zlotea fusese condamnat în primă instanța de Tribunalul București la doi ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită în formă continuantă pe vremea când era președinte al Autorității Naționale Sanitară Veterinară și Siguranța Alimentelor.

Ce a transmis Instanța Supremă:

"Inculpatul ZLOTEA MARIAN să execute pedeapsa cea mai grea de 8 ani închisoare, sporită la 8 ani şi 6 luni închisoare şi 2 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 64 lit. a) teza a II-a şi lit. b) C.pen. (1968). În baza art. 71 C.pen. (1968) aplică alăturat pedepsei rezultante principale pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 lit. a) teza a II-a şi lit. b) C.pen. (1968) de la data pronunţării prezentei şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale.

Pedeapsa rezultantă de 8 ani şi 6 luni închisoare se va executa în regim de detenţie. Dispune confiscarea sumei de 263.000 lei de la inculpatul Zlotea Marian".

În acelaşi dosar au fost condamnaţi definitiv de Curtea de Apel Bucureşti patru directori de la ANSVSA:
* Doina Constanţa Lupu (director coordonator la Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a municipiului Bucureşti- DSVSAB)- 6 ani şi 6 luni;
* Mădălina Ioana Podosu (director coordonator la DSVSA a judeţului Ilfov)- 6 ani;
* Marius Hofman (director coordonator adjunct la DSVSAB)- 4 ani.
De asemenea, inspectori DSVSAB au primit pedepse cuprinse între 1 an şi 6 luni cu suspendare şi 3 ani închisoare cu executare.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Citeste si: O nouă lovitură pentru Dragnea. Cererea de revizuire a pedepsei, respinsă

Cine este Marian Zlotea

Marian Zlotea deține în prezent funcția de consilier la cabinetul președintelui Consiliului Concurenței. Conform celei mai recente declarații de avere  (iunie 2020) el a obținut venituri de peste 69.000 de lei anul trecut de la instituția unde lucra. Zlotea deține un apartament de 293 m2 în București, cumpărat în anul 2010.

Marian Zlotea a fost președinte al Autoritătii Naționale Sanitare Veterinare din februarie 2009, până în iulie 2010. 

Agenția Națională de Integritate a descoperit în anul 2013 că fostul președinte ANSVSA nu putea justifica 85.000 de euro. Potrivit unui comunicat ANI de la acel moment, veniturile realizate de către ZLOTEA MARIAN împreună cu familia, în perioada pentru care au fost identificate diferențe semnificative (17.02.2009- 15.07.2010), au fost în cuantum total de 631.191 lei, iar modificările patrimoniale intervenite în aceeași perioadă au fost în cuantum de 1.005.483,57 lei.

Potrivit propriului CV, Marian Zlotea este născut în Sinești, Vâlcea, în anul 1971. Zlotea a terminat Liceul Industrial nr.4, Bucuresti (1989) și Universitatea de Petrol si Gaze- Ploiesti, licentiat in Economie, specializarea Comert Servicii UPG (1996-2001).

A absolvit ulterior A.N.I.- Curs postuniversitar "Probleme actuale ale securitatii si apararii nationale" (2001) și Universitatea Nationala de Aparare- Curs Postuniversitar Colegiul National de Aparare seria XI (2006).

În privința activității profesionale, Marian Zlotea a condus după anul 2000 Asociatia Tineretul Roman pentru Natiunile Unite, precum și Institutul Roman de Tineret pentru Natiunile Unite.

A fost consilier General- Consiliul General al Municipiului Bucuresti- Alianta Dreptate si Adevar (2005-2007),
- Director Coordonator sucursala- Guvernul Romaniei- Regia Autonoma a Patrimoniului si Protocolului de Stat (2005-2006)
- Consilier general Primaria Municipiului Bucuresti- Consiliul General al Municipiului Bucuresti (2005-2006)
- Secretar de Stat- Guvernul Romaniei- Presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (decembrie 2006- aprilie 2007)
- Consilier Personal al Primarului General, Primaria Municipiului Bucuresti (iulie-octombrie 2007

Activitate politica:
- membru al Organizatiei Judetene Ilfov a Partidului Democrat (1997)
- vicepresedinte Organizare OTPD- Ilfov (1997-2000)
- secretar executiv Relatii Publice Biroul Permanent National OTPD (1999-2000)
- Secretar Executiv Departamentul Patronate, Sindicate si ONG- Biroul Permanent Judetean Ilfov (2003)
- Secretar Executiv Departamentul Relatii Politice Biroul Permanent Sector 4 (2003-2004)
- Vicepresedinte- Municipiul Bucuresti, Organizatia Partidul Democrat Sector 4 (2004-2006)
- Consilier General- Consiliul General al Municipiului Bucuresti - Alianta DA (2004-2006)
- Membru al Comisiei Nationale de Revizie si Control- PD 
- Presedinte Executiv Interimar PD Mun. Bucuresti- Organizatia Sector 1 

La alegerile europarlamentare din 2007 a fost ales eurodeputat din partea PD.

Marian Zlotea: "Am cerut statut de refugiat politic în altă țară"

”Sunt nevinovat iar aceasta este o sentință nedreaptă dată într-un dosar bazat în totalitate pe două denunțuri neîntemeiate date sub presiune de doi inculpați arestați care, ulterior denunțurilor, au fost eliberați.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Toată povestea s-a creionat în jurul acțiunilor sociale organizate pe lângă biserici în campania electoral din 2009. Faptele au fost catalogate de DNA ca fapte de corupție și trafic de influență fără nicio probă în acest sens.

Instanta de fond a Tribunalului Bucuresti a dispus în ceea ce mă privește o pedeapsa de 2 ani cu suspendare pe care bineînțeles că am considerat-o nedreaptă și am atacat-o. Instanța de apel nu a respectat nici un drept la apărare pe tot parcursul procesului schimbând în penultimul termen al pronunțării încadrarea în trafic de influență fără ca acest lucru să se fi solicitat de vreuna dintre părțile implicate.

Consider că această sentință este nedreaptă și este o plată politică pentru simplul fapt că nu am fost de acord ca, la un moment dat, cineva să preia PDL.

În acest moment, noul PNL format în urma fuziunii cu PDL nu face altceva decât să arunce peste bord toți liderii vechiului PDL care s-au trezit, în urma acestei fuziuni, cu tot felul de probleme penale. La fel au procedat și cei dinainte, cei de care am încercat să protejez partidul, care au condus țara cu ajutorul instituțiilor de forță care acum s-au pus în slujba noii puteri.

Voi ataca acestă decizie la ÎCCJ, la CEDO, la toate instituțiile europene abilitate care mă pot ajuta să-mi dovedesc nevinovăția. Oricine va avea curiozitatea de a citi acest dosar va vedea că nu există nicio probă care să mă incrimineze. Platesc acum exclusiv pentru simplul fapt că nu am plecat capul în fața deținătorilor puterii absolute.

Ultimele alegeri parlamentare și tot ce s-a întâmplat cu acestea sunt dovada clară că democrația a fost confiscată în această țară.

În 4 decembrie 2020 am fost amenințat că dacă nu voi renunța la monitorizarea procesului electoral din 6 decembrie voi primi o condamnare cu executare în acest dosar. Motiv pentru care nu am mai participat și am plecat din țara și nu am asistat la monitorizarea electorală pe care o desfășuram in calitate de președinte al ATRNU!

În acest moment, știind de această înscenare de sentință care urma să mi se pregatească am părăsit Romania și, la fel ca fostul meu coleg din Parlamentul European, spaniolul Carles Puigdemont, am cerut statut de refugiat politic în altă țară. Cu probele și dovezile pe care le am, inclusiv înregistrările din dosar care îmi dovedesc nevinovăția, îmi voi căuta dreptatea la CEDO”, a anunțat Marian Zlotea pe Facebook.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si