Marinată pentru friptura de porc. Mix-ul perfect de condimente
Marinata pentru friptura de porc necesită câteva sfaturi de la bucătari. Mix-ul perfect de condimente folosit la marinarea cărnii schimbă cu totul calitatea mesei de Crăciun sau Revelion.
Author: Razvan Ilie miercuri 23 decembrie 2020 , 10:48
Carnea de porc este mult mai gustoasă dacă este marinată în prealabil, mult mai fragedă și mai suculentă. În general, este recomandat să reduci conținutul de sare utilizat în marinarea cărnii de porc, deoarece poți preveni efectul de întărire care poate lăsa unele tipuri de carne de porc cu o textură asemănătoare șuncii.
Atunci când marinezi carnea de porc, amintește-ți că grăsimea bucății de carne, nu osul, determină cât de mult ar trebui să stea la marinat.
Există foarte multe marinade dar, în general, toate respectă aceeași combinație, adică sunt un amestec lichid de uleiuri, acizi și condimente. Marinadele pentru friptura de porc nu vor face excepție și vor conține și ele ulei, un acid și condimente.
Uleiul Uleiurile sunt folosite la marinare pentru că multe ierburi aromatice și condimente nu sunt solubile în apa, ci doar în ulei. De asemenea sunt apreciate și pentru gustul lor (de măsline, de nucă etc) Totodată, ajută carnea să nu se lipească de grătar.
Mix-ul perfect de condimente
Pentru ceafa de porc, se pot folosi combinații de mai multe aromedar bucătarii ne sfătuiesc să nu exagerăm și să ne limităm la două sau trei. Puteți să folosiți atât ierburi aromatice proaspete cât și uscate.
Se potrivesc: oregano, cimbru, rozmarin, cimbrișor, ghimbir, piper. Aveți însă grijă să nu puneți prea mult, pentru că riscați să nu mai simțiți apoi alte gusturi.
Acidul Acidul adăugat în marinadă poate fi suc de fructe (lămâie, mere, ananas, portocală etc), oțet, oțet balsamic, vin, bere. Acidul va frăgezi carnea dar se adaugă cu moderațiune pentru că poate da un gust foarte puternic. Vom pune maxim 20 la sută.
Sosuri din comerț Unele sosuri le putem cumpără direct din comerț și le putem folosi la marinare, în combinații cu restul ingredientelor, după gust.
De ex: sos de soya, sosuri cu wiskey, sos worcestershire, sos de stridii etc.
Pentru caramelizare și gust deosebit putem folosi dulcețuri și siropuri. Carnea de porc chiar cere astfel de bunătăți.
Exemplu de marinare
Pentru 1 kg de ceafă de porc cu os, tăiată felii groase de aproximativ 2 cm, nebătuta:. 2 linguri de ulei de măsline extravirgin 2 linguri vin alb sau o linguriță de oțet sare, piper după gust 1 linguriță de boabe de muștar 1 lingură sirop de arțar 1 lingură sos de soia un vârf de linguriță oregano uscat, un vârf de linguriță cimbru uscat
Ingredientele se amestecă cât se poate de bine (nu se vor omogeniza pentru că au consistente diferite) și se toarnă peste carne.
Se masează carnea cu amestecul obținut, apoi se acoperă și se păstrează la frigider, minim 2 de ore, de preferat 12 ore (adică peste noapte).
Timpul de marinare minim în funcție de mărime: bucăți mici pentru frigărui- minim 1 oră bucăți de mărime medie (2 cm grosime, nebătuta) pt grătar- minim 2 h ceafă întreagă- minim 12 ore Timpul maxim de marinare- 24 h, obligatoriu la frigider.