Carnea de porc este mult mai gustoasă dacă este marinată în prealabil, mult mai fragedă și mai suculentă. În general, este recomandat să reduci conținutul de sare utilizat în marinarea cărnii de porc, deoarece poți preveni efectul de întărire care poate lăsa unele tipuri de carne de porc cu o textură asemănătoare șuncii.

Atunci când marinezi carnea de porc, amintește-ți că grăsimea bucății de carne, nu osul, determină cât de mult ar trebui să stea la marinat.

Rezervă-ți de la 2 până la 4 ore pentru un cotlet sau bucăți mai subțiri și până la 8 ore pentru fripturi și bucăți mai mari de carne de porc.

Citeste si: VIDEO- Biscuiți periculoși retrași de la raft. Ei conțin susan toxic

Marinată pentru friptura de porc

Există foarte multe marinade dar, în general, toate respectă aceeași combinație, adică sunt un amestec lichid de uleiuri, acizi și condimente. Marinadele pentru friptura de porc nu vor face excepție și vor conține și ele ulei, un acid și condimente.

Uleiul
Uleiurile sunt folosite la marinare pentru că multe ierburi aromatice și condimente nu sunt solubile în apa, ci doar în ulei. De asemenea sunt apreciate și pentru gustul lor (de măsline, de nucă etc) Totodată, ajută carnea să nu se lipească de grătar.

Mix-ul perfect de condimente

Pentru ceafa de porc, se pot folosi combinații de mai multe aromedar bucătarii ne sfătuiesc să nu exagerăm și să ne limităm la două sau trei. Puteți să folosiți atât ierburi aromatice proaspete cât și uscate.

Se potrivesc: oregano, cimbru, rozmarin, cimbrișor, ghimbir, piper. Aveți însă grijă să nu puneți prea mult, pentru că riscați să nu mai simțiți apoi alte gusturi.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Citeste si: Care sunt ingredientele secrete care se pun în cârnații de casă

Acidul
Acidul adăugat în marinadă poate fi suc de fructe (lămâie, mere, ananas, portocală etc), oțet, oțet balsamic, vin, bere. Acidul va frăgezi carnea dar se adaugă cu moderațiune pentru că poate da un gust foarte puternic. Vom pune maxim 20 la sută.

Sosuri din comerț
Unele sosuri le putem cumpără direct din comerț și le putem folosi la marinare, în combinații cu restul ingredientelor, după gust. De ex: sos de soya, sosuri cu wiskey, sos worcestershire, sos de stridii etc.

Pentru caramelizare și gust deosebit putem folosi dulcețuri și siropuri. Carnea de porc chiar cere astfel de bunătăți.

Ingredientele se amestecă cât se poate de bine (nu se vor omogeniza pentru că au consistente diferite) și se toarnă peste carne.

Exemplu de marinare

Pentru 1 kg de ceafă de porc cu os, tăiată felii groase de aproximativ 2 cm, nebătuta:.
2 linguri de ulei de măsline extravirgin
2 linguri vin alb sau o linguriță de oțet
sare, piper după gust
1 linguriță de boabe de muștar
1 lingură sirop de arțar
1 lingură sos de soia
un vârf de linguriță oregano uscat, un vârf de linguriță cimbru uscat

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Ingredientele se amestecă cât se poate de bine (nu se vor omogeniza pentru că au consistente diferite) și se toarnă peste carne. Se masează carnea cu amestecul obținut, apoi se acoperă și se păstrează la frigider, minim 2 de ore, de preferat 12 ore (adică peste noapte).

Timpul de marinare minim în funcție de mărime:
bucăți mici pentru frigărui- minim 1 oră
bucăți de mărime medie (2 cm grosime, nebătuta) pt grătar- minim 2 h
ceafă întreagă- minim 12 ore
Timpul maxim de marinare- 24 h, obligatoriu la frigider.

Sursa


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si