Meta, compania mamă a Facebook, va pune capăt programului său de verificare a faptelor de către terţi şi va trece la un aşa-numit model de „note comunitare”, după modelul celui folosit de platforma X a lui Elon Musk, a anunţat marţi şeful Meta, Mark Zuckerberg.

Fondatorul Facebook a declarat într-o declaraţie video publicată pe site-ul corporativ al Meta: "Ne vom întoarce la rădăcinile noastre şi ne vom concentra pe reducerea greşelilor, simplificarea politicilor noastre şi restabilirea libertăţii de exprimare pe platformele noastre”.

„Mai precis, vom renunţa la sistemul fact-checkers şi îl vom înlocui cu notele comunitare, similare cu X, începând cu SUA”, a adăugat el.

Compania nu intenţionează să pună capăt verificării faptelor în UE, a clarificat compania, la solicitarea Politico, şi îşi va revedea obligaţiile de moderare a conţinutului în UE înainte de a face schimbări.

Întâlnirea dintre Zuckerberg și Trump, motivul schimbării?

Mişcarea lui Zuckerberg vine în contextul în care Meta, precum şi alţi giganţi tehnologici, încearcă să se apropie de noua administraţie a preşedintelui ales al SUA, Donald Trump.

Meta a numit, de asemenea, un republican vechi la conducerea politicii globale şi pe Dana White, un apropiat al lui Trump, în consiliul său de administraţie.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: O fată și un băiat de 15 ani dispăruți de acasă au fost găsiți morți, în Tulcea. Părinții nu erau de acord cu relația lor- antena3.ro

Citeste si: Ce este HMPV, virusul respirator care se răspândeşte în China. Mai multe țări au înregistrat o creștere a cazurilor pozitive- stirileprotv.ro

Mark Zuckerberg şi Donald Trump nu au fost cei mai buni prieteni, mai ales după ce Facebook a decis suspendarea contului fostului preşedinte după atacul asupra Capitolului, scrie News.ro.

Trump, la rândul său, nu a avut cele mai bune cuvinte pentru Zuckerberg, acesta lăsând să se înţeleagă în campania prezidenţială că nu mai vrea să blocheze TikTok, pentru că ar urma să profite Facebook.

Şeful Meta a făcut mai mulţi paşi în ultimele luni, intuind realegerea lui Trump, pentru a-şi repara relaţia cu acesta şi a evita eventuale decizii ale noii administraţii împotriva companiei.

Cei doi au vorbit la telefon de mai multe ori şi, recent, Zuckerberg l-a vizitat pe Trump la reşedinţă acestuia de la Mar-a-Lago. Şeful Meta nu a venit cu mâna goală la viitorul preşedinte, ci i-a făcut cadou o pereche de ochelari Ray-Ban, însoţită de o demonstraţie a tehnologiei.

Ce este sistemul de verificarea faptelor de la Facebook?

Facebook şi-a lansat sistemul de verificare a faptelor împreună cu parteneri externi în decembrie 2016, ca răspuns la criticile din ce în ce mai numeroase privind rolul companiei în alegerile din SUA care au dus la prima victorie a lui Donald Trump. Alte platforme, precum Twitter, au început, de asemenea, să utilizeze „verificatori” externi- până când antreprenorul miliardar Elon Musk a cumpărat platforma în 2022.

Site-ul a introdus o funcţie în care utilizatorii, în locul verificatorilor externi, pot adăuga note ale comunităţii (community notes) la postările virale.
Pe lângă reţelele sociale Facebook şi Instagram, Meta deţine şi operează şi platforma de mesagerie WhatsApp.

Decizia anunţată de Zuckerberg are loc cu mai puţin de două săptămâni înainte de învestirea noii administraţii Trump în SUA, în cadrul căreia Musk va prelua şi un nou rol de supervizor al nou creatului „Departament al eficienţei guvernamentale”.

Citeste si: VIDEO Gabriela Badea, deranjată de o afirmație pe care Adriana Bahmuțeanu ar fi făcut-o după înmormântarea lui Silviu Prigoană. „Înțeleg supărarea, am înțeles-o ca mamă. Eu mi-am făcut meseria.”- kfetele.ro

Citeste si: De ce a murit, de fapt, astroloaga Ingrid Baciu? Cauza oficială a decesului făcută public- radioimpuls.ro

Citeste si: Incendiul din Los Angeles amenință mega-proprietățile vedetelor. Un laborator NASA, sub ordin de evacuare. Pompierii, chemați de acasă- antena3.ro

Potrivit Reuters, Zuckerberg a mai anunţat marţi că a redus restricţiile în ceea ce priveşte discuţiile pe teme controversate, cum ar fi imigraţia şi identitatea de gen.

Mişcarea marchează o inversare a politicii Meta, deoarece CEO-ul Mark Zuckerberg a susţinut mult timp moderarea activă a conţinutului, în ciuda criticilor din partea conservatorilor cu privire la presupusa cenzură pe platformele sale.

"Am ajuns într-un punct în care sunt pur şi simplu prea multe greşeli şi prea multă cenzură. Este timpul să ne întoarcem la rădăcinile noastre în jurul liberei exprimări. Ne vom concentra pe reducerea greşelilor, simplificarea politicilor noastre şi restabilirea liberei exprimări pe platformele noastre. Ne vom ajusta filtrele de conţinut pentru a solicita o încredere mult mai mare înainte de a elimina conţinutul”, a explicat Zuckerberg.

Critici dure la adresa liderului Facebook

Sfârşitul programului de verificare a faptelor, început în 2016, a luat prin surprindere unele organizaţii partenere, potrivit Reuters. "Nu am ştiut că se va întâmpla această mişcare şi este un şoc pentru noi. Acest lucru ne va afecta cu siguranţă”, a declarat Jesse Stiller, redactor-şef la Check Your Fact.

„Acesta este un pas major înapoi pentru moderarea conţinutului într-un moment în care dezinformarea şi conţinutul dăunător evoluează mai rapid ca niciodată”, a declarat Ross Burley, co-fondator al organizaţiei non-profit Centre for Information Resilience (Centrul pentru Rezilienţa Informaţiei). Această mişcare pare a fi mai mult o măsură de împăcare politică decât o politică inteligentă”, a punctat Burley.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si