Close sidebar
Close sidebar

"A refuzat să accepte că războaiele sunt inevitabile". A murit laureatul Nobel pentru pace, fostul președinte al Finlandei, Martti Ahtisaari

Fostul președinte al Finlandei, Martti Ahtisaari, laureat al premiului Nobel pentru pace în urmă cu 15 ani, a murit la vârsta de 86 de ani, transmite presa internațională. A fost un politician care s-a implicat în stingerea mai multor războaie și conflicte pe toate continentele, fiind convins că există întotdeauna o soluție de negociere și ajungere la pace.

Sorin Negru,

Martti Ahtisaari a murit la 86 de ani

[Sursa foto: Twitter]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Laureatul premiului Nobel pentru pace, Martti Ahtisaari, care a fost cel de-al zecelea președinte al Finlandei între 1994 și 2000, a murit luni, la vârsta de 86 de ani, a anunțat biroul președintelui finlandez într-un comunicat de presă.

Martti Ahtisaari a fost celebrat în întreaga lume pentru intermedierea păcii în zonele de conflict din Kosovo, Indonezia și Irlanda de Nord. 

Citește și: Un copil de 6 ani din Illinois a fost ucis iar mama sa grav rănită, pe fondul conflictului din Gaza: "Wadea a plătit prețul pentru atmosfera de ură și dezumanizare”

Martti Ahtisaari  a refuzat să accepte că războaiele și conflictele sunt inevitabile, transmite președinția actuală a Finlandei.

"Pacea este o chestiune de voință. Toate conflictele pot fi soluționate și nu există scuze pentru a le permite să devină eterne", a

declarat Martti Ahtisaari când a acceptat premiul Nobel în 2008.

Martti Ahtisaari, premirul Nobel pentru pace în 2008

Cine a fost Martti Ahtisaari și de ce a primit Nobelul pentru pace

Faima globală a lui Martti Ahtisaari  a impulsionat imaginea Finlandei din momentul în care a ieșit din umbra fostei Uniuni Sovietice.

În propia țară, Martti Ahtisaari a fost întotdeauna un "outsider" politic. Dar tocmai lipsa de legături cu clasa politică l-a ajutat să câștige primele alegeri prezidențiale directe din Finlanda, în 1994, la cârma social-democraților de opoziție.

Citeste si: Cine este și cum arată Alina, soția lui Gabriel Cotabiță: „I-am dat un mesaj pe Facebook, ca un fan obișnuit”- kanald.ro

Citeste si: Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”- wowbiz.ro

Citeste si: Scandal uriaș în familia regală a Norvegiei. S-au aflat noi detalii șocante despre fiul vitreg al viitorului rege, aflat deja în arest- antena3.ro

În calitate de președinte, Martti Ahtisaari a susținut aderarea Finlandei la Uniunea Europeană și a încurajat alegătorii să susțină referendumul de aderare din 1994, care a fost aprobat cu un sprijin de 57%.

Oponenții i-au criticat călătoriile frecvente- porecla lui era „Travelling Mara”, un diminutiv obișnuit pentru Martti – și au spus că ar trebui să se concentreze mai mult pe problemele interne, pe măsură ce Finlanda se afla în recesiune declanșată de prăbușirea Uniunii Sovietice.

În anii următori, Martti Ahtisaari s-a îndepărtat de linia partidului său, încurajând Finlanda să devină un membru NATO cu drepturi depline.

Acest lucru a avut loc cu ani înainte ca Finlanda să se alăture alianței în 2023, ca răspuns la invazia Ucrainei de către Rusia vecină.

Martti Ahtisaari

Fostul președinte al Finlandei, Martti Ahtisaari, a primit în anul 2008 Premiul Nobel pentru Pace în cadrul unei ceremonii în capitala Norvegiei, Oslo.

Martti Ahtisaari a câștigat prestigiosul premiu pentru mai bine de 30 de ani de diplomație în încercarea de a rezolva conflicte în locuri precum Namibia, Balcanii și Indonezia.

El a declarat la acel moment că este mândru că primește onoarea. „Este cea mai mare recunoaștere pe care i se poate acorda oricui lucrează în acest domeniu”, a spus el.

Citeste si: Veste bună pentru pensionarele din țară! Care sunt veniturile nepermanente care se vor adăuga la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e prea târziu. Mi-am dovedit că sunt un om prea mândru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Scandal uriaș în familia regală a Norvegiei. S-au aflat noi detalii șocante despre fiul vitreg al viitorului rege, aflat deja în arest- antena3.ro

„Ceea ce simt acum poate fi comparat doar cu bucuria pe care am simțit-o când am văzut chipurile pe care pacea le-a adus în viața oamenilor”,  a completat Ahtisaari.

Preşedinte din 1994 până în 2000, Ahtisaari a jucat rolul de mediator într-un număr mare de conflicte, din Indonezia până în Kosovo şi Namibia.

Fostul diplomat al ONU a condus discuţii între guvernul indonezian şi separatiştii Mişcării Aceh Liber (GAM), după un război de treizeci de ani care a făcut în jur de 15.000 de morţi.

Lansate în ianuarie 2005 la Helsinki, discuţiile s-au încheiat şase luni mai târziu cu un acord de pace în care puţini observatori au crezut. 

Ambele părţi l-au descris pe Ahtisaari ca un om intransigent în timpul discuţiilor, dar cu simţul umorului şi cu multă căldură în afara întâlnirilor.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI