Close sidebar
Close sidebar

Marturia cutremuratoare a unei romance deportate in Siberia. A mancat pesti vii, corbi inghetati si rodeau cenusa de pe oase: "Poate osul acela era al unuia de-al nostru"

O romanca de 80 de ani din comuna Mahala, din apropierea Cernautiului, a povestit pentru jurnalistii de la Adevarul drama pe care a trait-o in copilarie, cand a fost deportata in Siberia, alaturi de rudele ei, in primavara anului 1941. Tatal ei a fost singurul care sa fuga in Romania.

A.C.,


DISTRIBUIE
acest articol

Batrana si-a amintit cu lacrimi in ochi despre perioada petrecuta in inima Siberiei, in cel mai aspru lagar in Uniunea Sovietica.

Din 350 de familii cate au fost trimise acolo, dupa un an, au ramas doar 60. Multi au murit de foame de frig si de boala. Au mancat pesti vii, corbi inghetati si au ros oase de oameni.

"Umbland pe afara aduceam oase, ciolane. Un baiet le aducea si le punea si ardea in foc si rodeam cenusa ceea, poate osul cela era al unuia de-al nostru. Iarna era coridor prin zapada prin care mergeam. Mortii erau pusi unul peste altul, in zapada si asa stateau pana primavara. Toti erau indiferenti, ca nu stiai cat mai ai de trait“, a povestit batrana.

Citeste si: Cod galben de PLOI torențiale, descărcări electrice și GRINDINĂ! Care sunt județele afectate?- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Un alt episod de care isi aminteste cu durere in suflet este moartea bunicii ei:  "Mama nu a vrut sa le dea voie sa o ia sa o puna la gramada. Am dormit cu totii cu bunica moarta“.

Dupa sase ani de suferinta, s-a putut reintoarce acasa, insa nici ororile petrecute aici au marcat-o pe viata.

Cititi mai mult AICI.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI