Close sidebar
Close sidebar

Marturia monahului Mitrofan, singurul martor al aprinderii Sfintei Lumini: "Am vazut o lumina albastra"

Parintele grec Mitrofan este considerat de catre cunoscatori unul dintre puţinii martori ai aprinderii Sfintei Lumini de la Ierusalim.

A.C.,


DISTRIBUIE
acest articol

Monahul grec a ramas singur pe lume, dupa ce toata familia lui a fost ucisa in perioada genocidului din 1921. A fost trimis la inchisoare, a reusit sa evadeze, iar singura dorinta a fost sa se inchide la mormantul lui Hristos de la Ierusalim. In 1925  a fost numit pazitor al Sfantului Mormant de catre Patroarhul Damian I.

O luna perioada de timp s-a indoit cu privire la natura minunii din noaptea de Inviere. Cateva luni mai tarziu, in Sambata Mare a anului 1926 avea sa afle raspunsul cu ochii lui, dup ace a reusit sa se ascunda in podul Sfantului Mormant, potrivit doxologia.ro.

Cele pe care le-a trait in acea zi, le-a povestit dupa 55 de ani, la Pastile anului 1980, preotului cipriot Sava Ahilleos, care le-a consemnat in scrierea sa: Am vazut Sfanta Lumina. In acel an, parintele Mitrofan avea 80 de ani si numara deja 56 de ani neintrerupţi de pazitor al Sfantului Mormant.

Citeste si: Cod galben de PLOI torențiale, descărcări electrice și GRINDINĂ! Care sunt județele afectate?- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Asa cum el insusi a marturisit, cand era tanar de 25 de ani, fusese stapanit de o dorinţa nestapanita de a vedea cu ochii sai cele ce se petreceau in interiorul Mormantului in clipa cand cobora Sfanta Lumina.

„Trebuia sa vad, ca un alt Toma necredincios”, spunea el, „cu ochii mei ceea ce se intampla in interiorul Mormantului ca sa cred”.

Experienta pe care a trait-o atunci a fost ţinuta in mare secret pana dupa 55 de ani, la Pastile anului 1980, preotului cipriot Sava Ahilleos, care le-a consemnat in scrierea sa: Am vazut Sfanta Lumina. In acel an, parintele Mitrofan avea 80 de ani si numara deja 56 de ani neintrerupţi de pazitor al Sfantului Mormant.

„Atunci am deslusit chipul patriarhului, care s-a plecat sa intre in Mormantul datator de viata.

Exact in acea clipa, cand agonia mea ajunsese la o infricosatoare incordare nervoasa in mijlocul tacerii mormantale, in care imi auzeam si rasuflarea, am auzit deodata un suierat usor. Semana cu suflare usoara de vant. Si indata am vazut o priveliste de neuitat: o Lumina al¬bastruie a umplut tot sfinţitul loc al datatorului de viaţa Mormant... Cata frica si cutremur nu mi-a pricinuit acea Lumina albastruie, in care Il vedeam clar pe patriarh, de pe faţa caruia curgea transpiraţia… Si, ca si cum ar fi fost luminat de acea Lumina, a inceput sa citeasca rugaciunile… Si indata Lumina albastruie a inceput sa se preschimbe intr-o Lumina alba, ca aceea a Schimbarii la Faţa a lui Hristos. In continuare acea Lumina alba s-a preschimbat intr-o sfera luminoasa ca soarele, care a ramas nemiscata deasupra capului patriarhului. Apoi l-am vazut pe patriarh ţinand ma¬nunchiurile cu 33 de lumanari. Si ridicandu-si incet mainile in sus, s-au aprins dintr-odata sfanta candela si cele patru manunchiuri de lu¬manari. In acea clipa a disparut sfera luminoasa. Ochii mi s-au umplut de lacrimi si trupul imi ardea in intregime”, povesteste preotul in cartea sa.

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI