Cutremurul devastator le-a schimbat cu totul viața celor care, printr-un miracol, au supravieţuit. Este și cazul Cristinei, o româncă stabilită de mai mulți ani în Gaziantep, care povestește cu groază clipele de teroare prin care a trecut.

Mărturiile românilor aflați în Turcia

Cristina Gultekin, româncă stabilită în Turcia: "Sunt zile îngrozitoare. Nu am crezut că am să trăiesc vreodată așa ceva.

Noi dormim în mașină, de două nopți și stăm în frig, nu este gaz natural și de aceea nu ne putem încălzi, este doar curent. Este îngrozitor de frig afară, îngrozitor de frig în clădire, oiunde te duci este foarte, foarte frig."

Din cauza atacurilor de panică, femeia se află la spital, unde soțul ei este medic. Stau cu inima strânsă, pentru că replicile cutremurelor nu contenesc.

Citește și: VIDEO: Imagini dramatice după cutremurul din Turcia: un copil a fost surprins cum bea apă din dopul unei sticle

Cristina Gultekin, româncă stabilită în Turcia:  "Într-o jumătate de oră au fost două replici de cel puțin 5 grade. Vrem să mergem acasă, vrem să mergem undeva, dar nu putem, pentru că replicile acestea... ieri au fost un pic mai mici, în jur de 3, de 4 grade, dar de aseară au început iarăși să fie la 5."

Situația este dramatică în zonă, unde oamenii îşi caută încă rudele.

Cristina Gultekin, româncă stabilită în Turcia:  "Aici, în Gaziantep, foarte multe clădiri dărâmate, demolate, încă acum scot de sub dătâmături oameni. O prietenă, încă nu i-au găsit copiii, mama și tatăl și fratele și îi caută, la fel, de două zile și încă nu au reușit să-i scoată de sub demolări."

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Citește și: Cât de pregătită este România pentru o tragedie asemănătoare cu cea din Turcia? Impactul unui cutremur puternic

Mai mulți studenți români aflaţi în Turcia la studii au simţit şi ei cutremurele devastatoare.

"Candelabrele se mișcau, ușa de la dressing bătea, tot blocul se cutremura și noi eram la etajul 10."

Și Alexandra povestește cu groază momentele prin care a trecut. Odată ajunsă în aeroport, tânăra a izbucnit în plâns.

Citește și: Iohannis a semnat în cartea de condoleanțe deschisă la Ambasada Turciei

"Oribil, eram la etajul 7, s-a simțit din plin. Eram 3 fete în apartament, când s-a mișcat am sărit din pat și am stat una lângă alta tot timpul."

În același apartament era și Diana. Biata fata nu își revine nici acum din șocul trăit și abia dacă poate să mai închidă un ochi de teamă..

"Mama plânge de 3 zile și abia așteaptă să mă vadă acasă.

Nu mai pot dormi noaptea de frică că poate începe oricând."

Studenții s-au sprijinit unii pe alții, ca să treacă mai rapid peste spaimă.

"Când s-a declanșat ce ai simțit? Cum ne dăm în leagăn, dar nu leagănul copilăriei, frumos, era leagănul maturității, trebuia să gândești repede ce faci, ce se întâmplă, să nu pățești ceva, să nu mai fi"

România a reacționat imediat la strigătul de ajutor al Turciei

La fel ca aproape toate ţările europene, România a reacționat imediat la strigătul de ajutor al Turciei iar primele echipe de salvare au ajuns deja la locul tragediei.

Zeci de pompieri, voluntari, cadre medicale dar și câini caută suptravieţuitori printre ruinele clădirilor.

Citește și: VIDEO- Cutremurul din Turcia a fost prevestit cu câteva minute înainte ca iadul să se dezlănțuie! „Este atât de înfricoșător”

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Salvatorii români și civilii fac eforturi disperate, mai ales că mare parte din clădiri au fost reduse la resturi și grămezi uriașe de moloz.

Imagini surprinse din dronă în regiunea Antakia, acolo unde sunt salvatorii români, arată cum orașul a fost transformat într-o grămadă de ruine, de parcă ar fi fost bombardat.

Citește și: VIDEO- Cutremurul din Turcia a fost prevestit cu câteva minute înainte ca iadul să se dezlănțuie! „Este atât de înfricoșător”

Românii au salvat deja 3 persoane și îşi continuă misiunea, în timp ce forţe suplimentare vor pleca în Turcia.

Adina Iliescu, reporter Kanal D: "Trei aeronave ale Forțelor Aeriene Române, dar și o aeronavă NATO ce operează la baza din Ungaria vor ajunge în cursul zilei de astăzi în Turcia. Țara noastră trimite o nouă rundă de echipamente de căutare- salvare, bunuri materiale, dar și personal medical."

Între timp, la Ambasada Turciei din România este deschisă, până vineri, o carte de condoleanțe. Printre cei care au semnat deja s-au numărat președintele Româneiei, şeful Camerei Deputaților și ministrul de externe. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si