Biroul permanent al Senatului s-a întrunit vineri, de la ora 14,00 plenul în sesiune extraordinară pentru o informare privind adoptarea de către Guvern, în vacanţă parlamentară, a unor ordonanţe de urgenţă, printre care cea privind continuarea programului de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 150 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat.

Citeste si: Sorin Cîmpeanu a anunțat când se vor închide școlile, din nou. În ce situație s-ar trece la sistemul online

Potrivit articolului 115 din Constituţie, o ordonanţă de urgenţă intră în vigoare numai după depunerea sa spre dezbatere în procedură de urgenţă la Camera competentă sesizată, Senatul în acest caz, şi după publicarea ei în Monitorul Oficial. 

Șefa Senatului: A fost majorată şi suma plătită pentru un meniu pentru un copil  

Preşedintele Senatului, Anca Dragu a declarat că ordonanţa privind masa caldă în şcoli este cea mai importantă dintre cele luate în discuţie la Biroul permanent şi care se vor afla pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Fosta soție a lui Sebastian, atac subtil la adresa Robertei de la „Casa iubirii”?! „Tu nu ai niciodată cum”- wowbiz.ro

"Am avut patru ordonanţe de urgenţă pentru acest Birou permanent şi cea mai importantă este aceea privind masa caldă în şcoli.

Este o ordonanţă care prelungeşte programul aprobat în 2016, prin OUG 72 din 2016. Avem 150 de şcoli care implementează programul masa caldă. A fost majorată şi suma plătită pentru un meniu pentru un copil şi este în acest moment de 10 lei. Din păcate, avem numai 150 de şcoli şi ar trebui să ajungă la cele 4000- 5000 de şcoli, chiar la cele aproape cele 10.000 de şcoli, câte sunt în total cu tot cu cursurile organizate de licee", a precizat Dragu.

Citeste si: VIDEO|Măștile textile sunt interzise în școli. La ce cheltuieli sunt supuși părinții

Rolul mesei calde în reducerea abandonului şcolar 

Șefa Senatului a adăugat că există o corelaţie directă între reducerea abandonului şcolar şi masa caldă, potrivit Agerpres.

"S-a constatat că există deja rezultate pozitive în ceea ce priveşte reducerea abandonului şcolar. Undeva de la 19% în 2015, la 15% în prezent. Cu siguranţă este o relaţie directă între aceste două elemente directe- abandonul şi masa caldă. Masa caldă a fost gândită ca un program care să reducă abandonul şcolar şi ştiţi că am făcut eforturi deosebite în Guvernul Cioloş pentru acest program", a încheiat Dragu.

Alte acte normative, pe ordinea de zi a Senatului

De asemenea, plenul va fi informat cu privire la aprobarea ordonanţei referitoare la unele măsuri din domeniul pensiilor publice, precum şi a celei privind la regimul deşeurilor. Altă ordonanţă de urgenţă de care plenul va fi informat este OUG 93/2021 privind instituirea unor măsuri pentru derularea Programului naţional de dezvoltare locală etapa a II-a.

Senatul este prima cameră sesizată pentru proiectele legislative privind aprobarea ordonanţelor de urgenţă menţionate.

Citeste si: Ștefania se visează deja la cratiță, acasă la Cosmin! Ce planuri are concurenta atunci când se va revedea cu iubitul său: „Să învăț să îi fac ceva de mâncare. Să îi fac curat, să mergem la sală.”- kfetele.ro

Citeste si: Altercația violentă pe care ar fi avut-o Ștefan Bănică Jr. și Mihaela Rădulescu: "Risca să se transforme în altceva". Ies la iveală noi detalii din relaţia pe care au avut-o cei doi- radioimpuls.ro

După informarea plenului, Comisiile de specialitate urmează să finalizeze, în termenele stabilite de Biroul permanent, avizele şi raportul aferente acestor acte normative.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si