Close sidebar
Close sidebar

Masca de protecție, obligatorie pe stradă în localitățile cu rata peste 6 la mie. Decizie CNSU

Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSU) a emis, joi seara, Hotărârea prin care se propun noile reguli în contextul accelerării pandemiei COVID-19. Pe lângă decizia controversată de păstrare a şcolilor deschise cu prezenţă fizică, indiferent de rata de infectare din localitate, s-a reimpus obigativitatea purtării măștii în spații deschise sau închise acolo unde pragul de 6 la mie rată de infectare.

Razvan Ilie,

Masca de protecție, obligatorie din nou pe stradă în valul 4 al pandemiei 

[Sursa foto: Pixabay]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Masca de protecție va fi obligatorie în toate spațiile publice închise și deschise în localitățile în care rata de infectare este de peste 6 la mie, a decis joi seară Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU). Vezi aici Hotărârea CNSU cu toate modificările propuse spre adoptare Guvernului României, care se reunește azi în ședință.

Citeste si: Medicul Adrian Wiener, anunț despre situația pandemică: „România trece printr-o catastrofă umanitară"

Potrivit documentului oficial, "se propune ca în toate localitățile în care incidența cumulată a cazurilor, în ultimele 14 zile este mai mare de 6/1000 de locuitori, să fie instituită obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne, în toate spațiile publice închise și deschise".

Citeste si: Anunț de ultimă oră: S-a aprobat testul de salivă în școli. Școala se va face cu prezență fizică indiferent de incidență

Schimbare de strategie în valul 4 al pandemiei: doar cei vaccinați sau trecuți prin boală pot participa la diferite activități sau evenimente, nu și cei cu test negativ  

Principalele modificări aduse de Hotărârea CNSU

- Abilitarea ME şi MS pentru modificarea Ordinului comun nr 5196/1756/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 în sensul permiterii participării zilnice, cu prezenţă fizică la cursuri, a tuturor antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, indiferent de rata de incidenţă cumulată

- Utilizarea testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă pentru elevi, profesori/învăţători educatori.

Citeste si: Un tânăr de doar 20 de ani s-a înecat la Costinești! Bărbatul a ignorat steagul arborat la mal- kanald.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

- Majorarea cantităţilor stocurilor de urgenţă medicală cu produse, materiale şi echipamente sanitare necesare în procesul de vaccinare.

- Accesul la restaurante, spectacole, săli de fitness, piscine, locuri de joacă se face doar la 50% din capacitate. Pot intra doar cei care fac dovada vaccinării sau a trecerii prin boală în ultimele 6 luni. Testele COVID nu mai asigură accesul clienţilor.

- Evenimentele private- nunţi, botezuri, mese festive pot fi organizate în intervalul orar 5,00-24,00, cu participarea persoanelor până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, dar nu mai mult de 200 de persoane. Toţi participanţii trebuie să fie ori vaccinaţi cu schemă completă, ori trecuţi prin boală.

- Exceptarea persoanelor de la interdicţia de circulaţie în afara locuinţei/gospodăriei pentru persoanele trecute prin boală, aplicabilă în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, în intervalul orar 20,00-5,00, în localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori şi mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori şi pe tot parcursul săptămânii, în localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile depăşeşte 7,5/1.000 de locuitori.

- Programul activităţilor economice este permis până la ora 24:00, iar în weekend, până la ora 22:00, când incidenţa este între 6 şi 7,5 la mie. Când incidenţa trece de 7,5 la mie, magazinele, restaurantele şi alte activităţi se închid la ora 22.00.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citeste si: Florin Cîțu a făcut un nou anunț. CNSU va lua decizia joi seara prin care şcolile să rămână deschise

 

- Permiterea, doar a persoanelor vaccinate sau trecute prin boală, la evenimentele sau activitățile organizate și desfășurate în localitățile în care incidența cumulată a cazurilor, în ultimele 14 zile este mai mare de 6/1000 de locuitori.

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI