Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat în şedinţa de luni, de la ora 15.00 mai multe restricţii în Capitală, în contextul în care rata de incidenţă a trecut de pragul de 3 la mia de locuitori.

Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Capitalei a anunțat, după terminarea ședinței, că începând de la ora 00.00 din 20 octombrie purtarea măştii va fi obligatorie în București, în spaţiile publice deschise de către persoanele cu vârsta de peste 5 ani.

Citeste si: Coronavirus: "Suntem foarte aproape de un tsunami". Belgia recunoaște că a pierdut controlul în valul doi al pandemiei

De asemenea, restaurantele şi cafenelele vor fi închise în interior, cinematografele, sălile de spectacole şi jocurilor de noroc vor fi şi ele închise, iar toate unităţile de învăţământ vor trece în scenariul roşu, inclusiv creşele şi universităţile de stat şi private, a explicat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Capitalei Mariana Stancu-Ţipişcă.

Noile măsuri restrictive adoptate luni, 19 octombrie, vor avea o aplicabilitate de 14 zile, urmând ca evaluările făcute în următoarea perioadă să decisă dacă este sau nu oportună prelungirea scenariului roșu.

masti obligatorii
Masti obligatorii peste tot în Capitală

Scenariul roșu în Capitală, în vigoare marți, ora 0.00

Este pentru a doua zi la rând când în București rata de infectare este peste pragul de 3, ceea ce implică închiderea restaurantelor, a cafenelelor, obligativitatea măștii de protecție și în spațiile deschise, dar și închiderea școlilor și continuarea lecțiilor în regim online.

La ședința de urgență de la Prefectură a participat și Monica Anisie, ministrul Educației.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

„Este interzisă activitate în cinematografe. S-a instituit obligativitatea măştii în toate spaţiile publice, inclusiv cele deschise. Interzisă comercializarea în interior în restaurante şi cafenele, iar pentru exterior a rămas în vigoare. E interzisă şi activitatea operatorilor economici licenţiaţi pentru jocuri de noroc. Începe să îşi producă efectele juridice de la ora 00.00 din 20 octombrie”, a mai anunţat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Capitalei Mariana Stancu-Ţipişcă.

Ce măsuri conține Horărârea Prefecturii București

- purtarea mastii de protectie, astfel incat sa acopere nasul si gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au implinit varsta de 5 ani, in toate spatiile publice deschise si inchise;

- activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfasoara activitati de prepare, comercializare si consum al produselor alimentare sau bauturilor alcoolice si nealcoolice, de tipul restaurantelor si cafenelelor, in interiorul cladirilor este interzisa;

- activitatea restaurantelor si a cafenelelor din hoteluri, pensiuni sau alte unitati de cazare este permisa pentru persoanele cazate;

- activitatea cu publicul a operatorilor licentiati in domeniul jocurilor de noroc este interzisa;

- organizarea si desfasurarea activitatii in cinematografe, institutii de spectacole si/sau concerte este interzisa;

-suspendarea temporara a activitatilor didactice care presupun prezenta fata in fata, din unitatile de invatamant, cursurile desfasurandu-se online.

Ce se întâmplă cu creșele și afterschool-urile

Premierul Ludovic Orban afirma luni dimineaţa că afterschool-urile şi creşele din Capitală pot opta să menţină activitatea şi să nu treacă în sistemul online. 

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Premierul Orban a declarat luni că după cele 14 zile se va face o evaluare, iar în cazul în care indicele de referinţă în cazul îmbolnăvirilor cu noul coronavirus scade sub 3 la mia de locuitori, activităţile restricţionate vor fi reluate.

"Se va face evaluarea, tot în acelaşi mod, a numărului de cazuri pe ultimele 14 zile, pentru că din această cauză se instituie pe o perioadă de 14 zile, acest set de măsuri aferente depăşirii indicelui de 3 la mie şi în cazul în care indicele cade sub 3 la mie, automat se reiau activităţile care au fost sub restricţie cât timp indicele a fost de 3 la mie. Nu am considerat că se poate relua activitatea într-un timp mai scurt de 14 zile.(...) Am considerat că trebuie să curgă un interval de 14 zile pentru că toate aceste măsuri să dea efecte în ceea ce priveşte oprirea răspândirii virusului", a afirmat Orban.

În București, rata de incidență a ajuns la 3,19

2.466 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus, 8.040 de teste, 59 de decese, 757 de pacienţi sunt internaţi la ATI. Grupul de Comunicare Strategică a anunţat luni 2.466 de noi cazuri de infectare cu SARS-COV-2, numărul total al îmbolnăvirilor ajungând astfel la 182.854. În ultimele 24 de ore a fost prelycrate 8.040 de teste.

Totodată,  s-au înregistrat şi 59 de decese, bilanţul fiind de 5.931. În prezent, 757 de persoane sunt internate la Terapie Intensivă. Bucureştiul, care a trecut duminică de pragul de 3 în ceea ce priveşte incidenţa cumulată a cazurilor din ultimele 14 zile raportate la mia de locuitori, înregistrează o creştere a acestui indicator, la 3.19.

Știre în curs de actualizare


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si