In articol:
- Tehnologia ajută la respectarea plăților de parcare
- Cum funcționează mașinile de verificare
- Cât costă și cum se plătește parcarea cu albastru
Mașinile care verifică mașini sunt date în funcțiune de astăzi. Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat că vor exista 18 astfel de mașini, dar momentan, vor fi puse în circulație doar două.
Tehnologia ajută la respectarea plăților de parcare
Până astăzi, de verificarea plaților parcărilor marcate cu albastru din capitală se ocupau angajații Companiei municipale de Parking. Aceștia se plimbau cu un aparat de scanare a plăcuțelor prin parcări și verificau în baza de date dacă șoferii au plătit sau nu.
Investiția în mașinile de verificare se ridică la 2 milioane de euro. Cele 16 mașini de verificare vor fi puse în funcțiune pe rând, după ce vor fi dotate cu camerele de supraveghere necesare.
„Aici avem primele două mașini din cele 18 pe care le va avea Compania de Parking pentru verificarea plăților și siguranța mașinilor care sunt lăsate în parcările municipalității. În momentul acesta am depășit 30.000 de locuri de parcare pentru care s-au făcut studiile și există aviz, iar în teren sunt trasate 20.000. Noi, pentru întreaga zonă centrală și de nord trebuie să ajungem la 80.000 de locuri de parcare cu plată până în primăvara viitoare.
Citește și: Inundațiile au făcut prăpăd în județul Dolj. Două persoane au fost evacuate din calea viiturilor
Cum funcționează mașinile de verificare
Tehnologia mașinilor de verificare permite până la 2000 de autoturisme verificate pe zi. Stelian Bujduveanu a declarat că verificarea realizată de mașini este foarte rapidă și eficientă, motiv pentru care roagă cetățenii să plătească locul de parcare înainte de a parca pentru a evita neînțelegerile care pot apărea.
„Aceste mașini sunt legate în softul central pe care îl are Compania de Parking. Dacă ați plătit parcarea, numărul d-voastră intră automat în baza de date și aceste mașini scanează în timp ce circulă prin parcările publice numerele de înmatriculare și văd dacă pentru acel număr de înmatriculare a fost plătită parcarea. Dacă aveți mașini hibride, acestea sunt deja înrolate în sistemul nostru de parking și automat sunt exceptate de la plată. Șoferii pot fi amendați în fiecare zi dacă nu au plătit parcarea și lasă mașina mai multe zile în parcările publice. Conform HCGMB 705/22.12.2023, „Tarifele pentru utilizarea locurilor de parcare se achita anticipat". Actul normativ nu prevede un timp rezervat pentru plata serviciului, dat fiind faptul că monitorizarea și determinarea momentului intrării în parcare a fiecărui autovehicul este imposibil de realizat în condiții de rentabilitate economică”, a declarat astăzi viceprimarul.
Cât costă și cum se plătește parcarea cu albastru
Parcările primăriei au un tarif de 5 lei/oră, aplicat de luni până vineri, în intervalul orar 08:00-20:00. Plata acestor parcări se realizează și de riverani. Aceștia au, în schimb, posibilitatea de a achiziționa un abonament lunar în valoare 50 de lei/lună sau de 500 de lei/an.
Ceilalți șoferi pot achiziționa un abonament de o zi în valoare de 30 de lei sau un abonament lunar de 500 de lei.
Deținătorii de mașini electrice sau hibride pot beneficia de gratuitatea locurilor de parcare ale Capitalei dacă înregistrează numărul de înmatriculare în Registrul informatic al autoturismelor electrice și hibride, deținut de Operatorul serviciului public de administrare a parcajelor aparținând domeniului public sau privat al Municipiului București – Compania Municipală Parking București SA.
Plata locurilor de parcare marcate cu albastru se realizează poate realiza în numerar către personalul autorizat, doar în parcajele unde aceștia sunt prezenți, cu cardul prin aplicațiile speciale sau prin SMS la numărul 7458.