Close sidebar
Close sidebar

România, în stare de urgenţă: TOTUL despre măsurile care se aplică de azi. Ce avem și ce nu mai avem voie să facem?

Măsuri stare de urgență România. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni că începând de astăzi se instituie starea de urgenţă pe întreg teritoriul României pentru 30 de zile. El a mulţumit medicilor şi personalului medical pentru ”extraordinara dedicare”.

A.M.S.,

Masuri stare de urgenta Romania

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Așadar, vă prezentăm în acest articol toate informațiile de care aveți nevoie destre ce înseamnă starea de urgență și ce restricții sau măsuri sunt impuse în țara noastră începând de astăzi!

”Starea de urgenţă ne va permite să luăm cele mai potrivite măsuri pentru limitarea noului coronavirus”, a transmis ministrul Vela, făcând un apel la calm şi solidaritate.

Măsuri stare de urgență România. Pricipalele măsuri care se aplică în România începând cu data de 16 martie 2020, anunțate de ministrul de Interne:

  • toate persoanele care vin din zone cu mai mult de 500 de cazuri de coronavirus, indiferent că vin pe cale aeriană sau rutieră, vor intra în izolare la domiciliu pentru 14 zile
  • se extinde obligaţia intrării în carantină pentru cei care vin în ţară din zone carantinate.
  • s-a instituit obligaţia ITM-urilor de a verifica modul cum sunt implementate măsurile privind declararea programului de lucru pentru reducerea riscului de contaminare.
  • se suspendă până la 31 martie organizarea şi desfăşurarea târgurilor auto.

Masuri stare de urgenta Romania

Cât durează starea de urgență?

Starea de urgenţă este reglementată de articolul 93 al Constituţiei României, precum și de Ordonanţa de Urgenţă numărul 1 din 1999.

Măsuri stare de urgență România. Ordonanţa în cauză spune că starea de urgenţă se poate impune pe o perioadă de cel mult 30 de zile şi prevede totodată măsuri excepţionale economice și de ordine publică.

Citeste si: VIDEO| Măsuri de precauție în biserici

Măsuri stare de urgență România. Printre măsurile pe care statul le poate impune în această perioadă se numără:

  • să limiteze sau să interzică de tot circulația mașinilor
  • să efectueze razii, controale, percheziții
  • să închidă temporar benzinării, restaurante, cafenele, cazinouri și alte localuri publice
  • să suspende apariția sau difuzarea unor emisiuni radio sau TV
  • să raționalizeze alimente și alte produse de strictă necesitate
  • să exercite în mod exclusiv dreptul de a autoriza desfăşurarea adunărilor publice, a manifestaţiilor sau marşurilor
  • să emită ordonanțe de urgență
  • să emită ordonanțe militare
  • să interzică circulaţia feroviară, maritimă, fluvială şi aeriană pe diferite rute

De precizat este că aceste măsuri sunt prevăzute în Ordonanța privind starea de urgență, însă ele încă nu se aplică în România.

”Din păcate, am văzut foarte multe informații difuzate iresponsabil. Vom lua doar acele măsuri absolut necesare”, spune premierul Ludovic Orban.

Măsuri stare de urgență România

”Există posibilitatea de a exista anumite restricții, dar ele nu sunt prevăzute în momentul de față”, a spus premierul Orban.

Citeste si: CFR anunţă suspendarea temporară a unor trenuri şi alte măsuri în vederea combaterii răspândirii infecţiei cu Covid-19

Am voie să ies pe stradă?

Măsuri stare de urgență România. În prezent nu există nicio interdicție privind ieșirea din casă. Totuși, autoritățile ne recomandă să nu ieșim pe stradă decât pentru cumpărături, pentru a merge la muncă sau pentru alte urgențe medicale, cum ar fi cumpărarea de medicamente.

Măsuri stare de urgență România. Se închid supermarketurile?

Supermarketurile NU se vor închide, au anunțat autoritățile. Există însă posibilitatea limitării numărului de persoane care pătrund concomitent în aceste magazine.

Deja această măsură a fost luată de o serie de lanțuri de supermarketuri din României.

Citeste si: Stare de urgență în România. Cât poate să dureze starea de urgență în țara noastră

”În ce privește cozile la supermarketuri, adresez un mesaj cât se poate de clar: nu trebuie să vă aprovizionați peste necesitățile normale. Nu există riscul unei penurii de produse alimentare sau alte categorii. Dacă cumpărați mai mult, poate lipsi pe alții de produsele cumpărate în exces. Mențineți un ritm normal, firesc”, a afirmat premierul Ludovic Orban, duminică seara.

Măsuri stare de urgență România. Se închid mall-urile?

Măsuri stare de urgență România. Starea de urgență permite posibilitatea închiderii mall-urilor, însă această măsură nu a fost anunțată de autoritățile din România.

În schimb, centrele comerciale din României deja au luat decizia reducerii programului de lucru. 

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Măsuri stare de urgență România

Măsuri stare de urgență România. Se închid farmaciile?

Răspunsul la această întrebare este NU. Farmaciile vor fi deschise pe perioada stării de urgență.

Se închid restaurantele?

Starea de urgență permite posibilitatea închiderii restaurantelor și a unităților de alimentație publică. În prezent, însă, decizia de închidere a acestor unități nu a fost luată în România.

Măsuri stare de urgență România. Unele restaurante s-au închis în urma deciziilor luate de proprietarii lor pentru a preveni răspândirea coronavirusului. De asemenea, unele unități au fost închise în condițiile în care numărul clienților s-a redus drastic.

Citeste si: Până când sunt școlile închise? Anunțul făcut de ministrul Educației

”Restaurante, baruri, sunt în analiză aceste măsuri, am avut o gradualitate în impunerea acestor măsuri. Când va fi necesar, putem să luăm și astfel de decizii, dar deocamdată sunt în curs de analiză”, spune premierul Orban.

Măsuri stare de urgență România. Se va închide metroul și RATB?

Deși starea de urgență oferă posibilitatea închiderii mijloacelor de transport în comun, premierul Ludovic Orban spune că acest lucru se se va întâmpla.

”Niciodată nu am avut pe masă analiza unei decizii de închidere a metroului. Măsura de închidere a metroului e una extremă care nu are nicio fundamentare azi și care poate provoca perturbații majore. STB e în subordinea Primăriei. Pot fi folosite metode de transport alternativ- bicicleta, pe jos, e de evitat să te sui într-un mijloc de transport foarte aglomerat. Dar acest serviciu de transport public trebuie asigurat, nu doar în București”, conform premierului.

Măsuri stare de urgență România.  Se închid orașele?

Măsuri stare de urgență România. Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Nelu Tătaru, spune că nu s-a luat în calcul posibilitatea închiderii orașelor. Totuși, starea de urgență permite acest lucru.

Masuri stare de urgenta Romania

Se închid autostrăzile și drumurile?

Nelu Tataru mai spune că în timpul stării de urgență se pot face controale se poate limita accesul în anumite zone. De asemenea, în această perioadă se pot închide drumurile din Românie, însă această măsură nu se aplică în prezent.

Citeste si: Coronavirusul închide Europa! Anunțul făcut în urmă cu puțin timp de autorități

Secretarul de stat a adăugat că starea de urgenţă ”ajută în contextul în care izolarea va fi izolare, iar carantina şi limitarea accesului sau deplasării persoanelor, izolarea anumitor zone sau focare pentru a putea menţine local evoluţia”.

Tătaru a declarat a spus că Bucureştiul nu este un focar, iar în România sunt ”focare izolate” iar autorităţile încearcă limitarea extinderii acestora.

Se închid granițele?

Ludovic Orban a spus că a existat o mare presiune să închidem granițele.

Măsuri stare de urgență România. ”Nu putem închide granițele, am încălca dreptul românilor de a se întoarce acasă”, conform premierului.

”Nu vom restrânge dreptul de a veni în țară, dar există obligația fie să intre în carantină, fie în izolare, funcție de zona în care vin”, a continuat acesta.

Măsuri stare de urgență România. Există riscul ca angajații să fie concediați dacă stau acasă?

Întrebat dacă Guvernul s-a gândit la un șomaj tehnic pentru cei care stau acasă, Ludovic Orban a afirmat: ”Măsura e în analiză, când decidem vom anunța public. Vom lua o decizie cât de curând”.

Citeste si: Ce presupune starea de urgență?

Masuri stare de urgenta Romania

Măsuri stare de urgență România. Ce pățesc cei care nu respectă regulile impuse de stare de urgență?

”Vom lua măsuri severe față de cei care nu respectă regulile din reglementările legale. S-au dat sute de amenzi, s-au făcut dosare penale”, a mai declarat Ludovic Orban.

”Fac un apel la calm, la responsabilitate, la comportament civic, respectarea măsurilor stabilite”, a mai afirmat Ludovic Orban, în declarația de presă susținută duminică seara.

Măsuri stare de urgență România. Prevederi din Constituție

Măsuri stare de urgență România. Starea de urgență este o declarație guvernamentală care poate modifica funcționarea normală a anumitor instituții legislative, executive sau judecătorești. Asemenea declarații au loc de obicei în timpul dezastrelor naturale, după o declarație de război sau în perioade de revolte populare.

Citeste si: BREAKING NEWS! România intră în stare de urgenţă începând de luni! Primele declaraţii ale lui Klaus Iohannis 

Masuri stare de urgenta Romania

Starea de urgență reprezintă ansamblul de măsuri excepționale de natură politică, economică și de ordine publică, aplicabile pe întreg teritoriul țării sau în unele unități administrativ-teritoriale, care se instituie în următoarele situații:

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

a) existența unor pericole grave actuale sau iminente privind securitatea națională ori funcționarea democrației constituționale;

b) iminența producerii ori producerea unor calamități care fac necesară prevenirea, limitarea sau înlăturarea, după caz, a urmărilor unor dezastre.

Citeste si: Angajată a Ministerului Sănătății infectată cu CORONAVIRUS

Măsuri stare de urgență România. În conformitate cu art. 93 (1) din Constituția României, președintele României instituie, potrivit legii, starea de asediu sau starea de urgență, în întreaga țară ori în unele localități, și solicită Parlamentului încuviințarea măsurii adoptate, în cel mult 5 zile de la luarea acesteia, scrie wikipedia.org

Masuri stare de urgenta Romania

Pe durata stării de urgență sunt interzise:

a) limitarea dreptului la viață, cu excepția cazurilor când decesul este rezultatul unor acte licite de război;

b) tortura și pedepsele ori tratamentele inumane sau degradante;

c) condamnarea pentru infracțiuni neprevăzute ca atare, potrivit dreptului național sau internațional;

d) restrângerea accesului liber la justiție.

 

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI