Măsurile fiscale vor ajunge pe masa Guvernului pentru a fi adoptate. Ultimele modificări care se fac asupra proiectului
După mai mult de două luni de discuții și negocieri, pachetul de măsuri fiscale va ajunge pe masa Guvernului pentru a fi adoptat. Codul Fiscal a suferit numeroase modificări.
Peste 80 de modificări au fost aduse Codului Fiscal. Este vorba atât de creșteri salariale, cât și despre noi taxe. Mai exact salariul minim pe economie ar urma să fie majorat de la 3.000 de lei la 3.300 de lei brut. În domeniul construcțiilor, salariul va fi majorat de la 4.000 de lei la 4.500.
Pachetul de măsuri fiscale ajunge pe masa Guvernului
Printre noile măsuri și voucherele de vacanță vor fi modificate. Valoarea acestora urmează să fie majorată la 1.600 de lei, dar le vor primi numai persoanele al căror venituri nete este sub 8.000 de lei. TVA-ul se va majora de la 5% la 9% în cazul locuințelor de până la 120 mp, panourilor fotovoltaice, pompelor de căldură sau în cazul activităților în parcurilor de distracții. În situația comerțului de bere fără alcool şi al alimentelor cu zahăr adăugat TVA-ul va crește de la 9% la 19%.
Luxul va fi taxat și el. Românii ale căror case depășesc 500.000 de euro vor fi nevoiți să plătească anual o taxă de 0,3%. Impozitul se aplică doar în cazul locuințelor care depășesc această sumă.
Pentru festivaluri, concerte, cărți, ziare, reviste, muzee și evenimente culturale, livrarea de lemn de foc și energie termică, TVA-ul este tot de 5%, iar în cazul restaurantelor şi hotelurilor la 9%.
Guvernul dorește să reducă funcțiile secretarilor de stat cu cel puțin 25%, să desființeze funcțiile șefilor de birou și cele peste 200.000 de posturi vacante.
Potrivit surselor, pachetul de măsuri ar putea suferi modificări, scrie Hotnews.ro. Printre acestea se remarcă:
Se scot accizele din calculul cifrei de afaceri
TVA la concerte/spectacole va fi de 9%
Bonurile de masă rămân pe tichete, se scoate opțiunea de numerar, dar se vine săptămâna viitoare cu ordonanță de limitare a comisioanelor operatorilor
se scoate limitarea de 2,5% din venituri pentru cheltuielile instituțiilor și autorităților publice cu evenimente de cultură, recreere și religie
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a vorbit despre pachetul de măsuri fiscale
”Proiectul de lege a fost discutat într-o primă lectură, în Guvern, tocmai în ideea aceasta ca toţi membrii Guvernului să ia la cunoştinţă şi apoi să avizeze proiectul, conform procedurilor legale. Sigur, proiectul de lege, până în momentul în care se aprobă de către Guvern, poate fi adăugat şi pot fi aduse aceste modificări dar toate acestea trebuie făcute cu respectarea procedurilor legale şi respectarea tuturor observaţiilor şi a avizelor ministerelor de linie”, a declarat ministrul la Antena 3.
”Noi, la Ministerul de Finanţe, nu am făcut decât să integrăm aceste măsuri din punct de vedere tehnic, respectiv să le asigurăm aplicativitatea”, a mai spus Boloş.
”Acest proiect de lege nu l-am discutat şi nu s-a discutat în spaţiul public doar ca să ne aflăm în treabă, este necesar pentru că avem problema aceasta cu deficitul bugetar şi cu fondurile europene şi riscul de suspendare a fondurilor europene.
Noi pentru aceasta încercăm să luptăm, să nu compromitem dezvoltarea şi modernizarea României pe termen lung. la mijloc sunt 75 de miliarde de euro care pot fi suspendate în orice clipă dacă avem această problemă a deficitului bugetar”, a transmis Marcel Boloş.
”Nu am lăsat totul pe umerii contribuabililor, dar nici nu putem să tolerăm zonele de optimizare fiscale sau să tolerăm la neşfârşit dezechilibrele bugetare care se manifestă în marile sisteme publice. Uitaţi-vă ce este la fondul de sănătate, unde 1,2 milioane de asiguraţi nu plătesc contribuţia la asigurările de sănătate. Unde în lumea aceasta un asigurat sau un angajat nu plăteşte pensie sau asigurarea de sănătate. Acestea sunt lucruri elementare, de bun simţ şi noi avem în continuare această problemă cu marile sisteme publice”, a declarat ministrul Marcel Boloş.