Născută în zona Moldovei, județul Vaslui, și mutată pe meleaguri transilvănene, de aproape 30 de ani, în Bistrița-Năsăud, Matilda Pascal Cojocărița este una dintre cele mai reprezentative și iubite voci ale folclorului românesc, supranumită de presa din România “Floarea Moldovei”. Și-a început cariera la Iași, în Ansamblul Firicelul, la Brigada Artistică a Combinatului de fire și fibre sintetice, unde era angajată ca tehnician chimist. În anul 1978, Matilda Pascal Cojocărița a obținut premiul special al juriului la Festivalul Național “Maria Tănase”, iar în anul 1985 a obținut prestigiosul trofeu “Floarea din grădină”.
Citește și: Kanal D, lider de piata, pe National si Comercial, cu “Stirile Kanal D” de la ora 12:00
În 1979, a câștigat primul concurs de frumusețe din România comunistă, “Muncă, tinerețe și frumusețe”.
În vârstă de 65 de ani, Matilda Pascal Cojocărița se mândrește cu o carieră artistică de peste 45 de ani, iar de 27 de ani activează în Ansamblul profesionist “Dor Românesc”, din Bistrița, al cărui director artistic este, din anul 2017.
În plan personal, de trei decenii, partenerul de viață al Matildei Pascal Cojocărița este violonistul Ștefan Cigu, și au împreună trei copii și cinci nepoți.
Citește și: Emil Rengle, duminică la “40 de întrebări cu Denise Rifai”