Se împlinesc 35 de ani de la finala Steaua-FC Barcelona din 7 mai 1986. Cupa Campionilor europeni era, în acea epocă, echivalentul Ligii Campionilor din zilele noastre. Prin victoria nesperată a echipei din blocul comunist chiar acasă la spanioli, mai precis la Sevilla, Steaua s-a impus ca echipa nr.1 din Europa anului 1986. 

Citeste si: Helmut Duckadam isi sarbatoreste ziua de nastere. Eroul de la Sevilla care ne-a facut sa strigam „Am invins, suntem finalisti” implineste 62 ani. Video cu momentul de glorie

Meciul Steaua-FC Barcelona din 1986 a fost extrem de dramatic prin situația incredibilă de la loviturile de penalty. Ambele echipe au ratat primele două lovituri, iar în final Helmut Dukadam a devenit primul portar din lume care a apărat 4 execuții de la 11 metri într-o finală de cupă europeană.

Eroarea de la TV: "Suntem finaliști"

După a patra lovitură de penalty parată de Dukadam, Steaua avea două goluri în avantaj și nu mai putea fi egalată. La acel moment, comentatorul a strigat fericit "Suntem finaliști!" De fapt, steliștii erau campioni, nu finaliști. Tooată echipa a alergat în viteză spre Cupa care aștepta pe margina terenului.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

Fostul component al echipei Steaua care câştiga Cupa Campionilor Europeni în 1986, Adrian Bumbescu, a declarat, vineri, 7 mai 2021, la împlinirea a 35 de ani de la acel succes, că încă mai visează că este fotbalist şi dă cu piciorul în pat.

Citeste si: Ilie Bărbulescu a murit sărac lipit! Fostul mare fotbalist al Stelei nu câştiga decât 958 de lei pe lună!

''Timpul trece, dar au fost ani frumoşi. Dacă vezi imaginile şi tinereţea de atunci cu greu îţi imaginezi cum ai fost înainte... Chiar e greu să vezi imaginile, te vezi în altă postură. De multe ori şi visez că mai joc, mai dau câte un picior în pat... mă trezesc cu o contuzie. E greu când te laşi de fotbal. Mi-aş dori să văd din nou o echipă românească într-o asemenea finală, dar nu ştiu cum în condiţiile actuale", a afirmat fostul fundaş, acum în vârstă de 61 de ani.

Dukadam și ceilalți steliști, la revenirea în țară cu trofeul cel mai râvnit din fotbalul european

Fostul jucător, în prezent antrenor la centrul de juniori al CSA Steaua, a menţionat că va sărbători ziua de 7 mai doar cu tort: "Atunci nu prea am sărbătorit victoria, eram foarte obosiţi... eram cu soţiile, am mers la hotel şi am ciocnit o cupă cu şampanie şi ne-am culcat. Am înţeles că în seara aia au mai rămas câţiva colegi, dar eu nu ştiu că m-am culcat. Nu eram eu cel mai profesionist, dar în seara aia chiar am fost. Azi sărbătoresc cu tort, şampania am lăsat-o", a mai spus Bumbescu, potrivit Agerpres.

Finala Steaua-Barcelona din 1986: două recorduri de Guiness Book 

Nu doar Helmuth Duckadam a ajuns în Cartea Recordurilor cu performanța din finala cu Barcelona din 1989. Al doilea record a fost obținut de Anghel Iordănescu: era singurul din Europa care într-un singur meci a câştigat Cupa Campionilor Europeni în dublă ipostază, jucător şi antrenor.

Anghel Iordănescu a fost singurul din Europa care într-un singur meci a câştigat Cupa Campionilor Europeni în dublă ipostază, jucător şi antrenor.[Sursa foto: Digi Sport]

Steaua a mai ajuns în finala Cupei Campionilor în 1989

Steaua București a reușit să câștige ulterior și supercupa Europei, învingând cu 1-0 rivala din blocul comunist Dinamo Kiev. 

Citeste si: Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu au dat niciun efect. „Voi nu le vedeți pentru că le acopeream cu haine. Efectiv am fost vindecată.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Aceasta reprezintă cea mai mare performanţă din istoria fotbalului românesc la nivel de club, pe care Steaua Bucureşti o putea repeta în 1989, când a jucat din nou finala competiţiei, dar a fost învinsă clar de formaţia italiană AC Milan cu 4-0.

La 7 mai 1986, Steaua Bucureşti câştiga Cupa Campionilor Europeni, aflată atunci la a 31-a ediţie, pe stadionul ''Ramon Sanchez Pizjuan'' din Sevilla (Spania), după ce învingea în finală pe FC Barcelona, cu scorul de 2-0, în urma loviturilor de departajare.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
doctorulzilei.ro
Apneea în somn Apneea în somn
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si