In cadrul Sistemului de supraveghere a bolilor diareice acute, in cea de a doua saptamana de supraveghere din acest sezon la nivel national s-au inregistrat 2.770 de cazuri diagnosticate, din care 1.278 de catre medicii de familie, cu 28,8% mai multe decat in saptamana precedenta.  Din totalul pacientilor, 1.568 au fost internati ca fiind suspecti de boala diareica acuta, iar in cazul a 1.492 boala a fost confirmata.

"Cazurile internate in spital cu boala confirmata este cu 11,2 la suta mai mare decat in prima saptamana de supraveghere si cu aproape 5 la suta mai mare   comparativ cu media cazurilor internate in aceeasi saptamana de supraveghere a ultimilor cinci ani. Pana acum nu a fost  inregistrat niciun caz suspect de Sindrom Hemolitic Uremic (SHU)", a explicat medicul. 

In 37,5% din cazurile externate cu boala diareica acuta confirmata s-au izolat alti agenti in afara de Salmonella, Campylobacter, Shigella, E. coli, Yersinia, Giardia sau Rotavirus, iar in 32,8% din cazuri boala a fost cauzata de Rotavirus.

Sistemul de supraveghere a inregistrat in prima saptamana de supraveghere, 29 mai- 4 iunie,  2.151

de cazuri diagnosticate, din care 1.410 cazuri suspecte internate in spital si 1.342 cazuri confirmate. Cele mai multe cazuri de boala diareica acuta au fost inregistrate la copiii cu varste 1-4 ani.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Sursa citata a precizat ca o supraveghere speciala a imbolnavirilor este acordata in judetele Braila, Constanta, Galati si Tulcea, unde in toate cazurile raportate cu diagnosticul de boala diareica acuta, internate sau nu, probele prelevate pentru stabilirea etiologiei trebuie sa fie obligatoriu testate si pentru vibrionul holeric, potrivit unui ordin al ministrului Sanatatii din 2013. In aceasta zona au fost 121 de cazuri diagnosticate cu boala diareica acuta, iar 82,6% dintre bolnavi au fost internati. 

Potrivit directorului Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, comparativ cu saptamana anterioara in aceste judete numarul de cazuri diagnosticate este mai mic cu 6,2%, iar numarul de cazuri internate este mai scazut cu 13%.  Insa, comparativ cu aceeasi saptamana a sezonului anterior, numarul de cazuri diagnosticate este mai mare cu 21%, iar numarul de cazuri internate este mai crescut cu 20,5%. Incidenta totala a cazurilor in aceste judete a fost de 7%.

Medicii atrag atentia ca pentru prevenirea bolilor diareice acute trebuie respectate cu strictete masurile de igiena. "Masurile de igiena personala si alimentara trabuie respectate cu strictete tot anul, dar vara este nevoie de si mai multa rigurozitate. Alimentele sunt mult mai perisabile. Este obligatorie spalarea pe maini inainte de masa, dupa folosirea WC, la revenirea acasa, spalarea cu multa apa a fructelor si a legumelor, consumul de apa din surse sigure, autorizate, verificarea termenului de garantie si mentinerea la rece a tuturor alimentelor, evitarea consumului de conserve, evitarea consumului de alimente perisabile, smantana,  creme, maioneze.

De asemenea, prepaparea carnii trebuie sa respecte conditiile maxime de igiena, si temperaturile  adecvate", a mai spus medicul Adriana Pistol.

In situatia aparitiei semnelor de boala, se recomanda prezentarea la medic pentru tratament adecvat si este contraindicat tratamentul cu antibiotice din proprie initiativa, fara prescriptie medicala.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Boala diareica acuta se manifesta prin scaune apoase frecvente, deshidratare, varsaturi, febra.

Sursa: News.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si