In cadrul Sistemului de supraveghere a bolilor diareice acute, in cea de a doua saptamana de supraveghere din acest sezon la nivel national s-au inregistrat 2.770 de cazuri diagnosticate, din care 1.278 de catre medicii de familie, cu 28,8% mai multe decat in saptamana precedenta. Din totalul pacientilor, 1.568 au fost internati ca fiind suspecti de boala diareica acuta, iar in cazul a 1.492 boala a fost confirmata.
In 37,5% din cazurile externate cu boala diareica acuta confirmata s-au izolat alti agenti in afara de Salmonella, Campylobacter, Shigella, E.
Sistemul de supraveghere a inregistrat in prima saptamana de supraveghere, 29 mai- 4 iunie, 2.151 de cazuri diagnosticate, din care 1.410 cazuri suspecte internate in spital si 1.342 cazuri confirmate. Cele mai multe cazuri de boala diareica acuta au fost inregistrate la copiii cu varste 1-4 ani.
Sursa citata a precizat ca o supraveghere speciala a imbolnavirilor este acordata in judetele Braila, Constanta, Galati si Tulcea, unde in toate cazurile raportate cu diagnosticul de boala diareica acuta, internate sau nu, probele prelevate pentru stabilirea etiologiei trebuie sa fie obligatoriu testate si pentru vibrionul holeric, potrivit
Potrivit directorului Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, comparativ cu saptamana anterioara in aceste judete numarul de cazuri diagnosticate este mai mic cu 6,2%, iar numarul de cazuri internate este mai scazut cu 13%. Insa, comparativ cu aceeasi saptamana a sezonului anterior, numarul de cazuri diagnosticate este mai mare cu 21%, iar numarul de cazuri internate este mai crescut cu 20,5%.
Medicii atrag atentia ca pentru prevenirea bolilor diareice acute trebuie respectate cu strictete masurile de igiena. "Masurile de igiena personala si alimentara trabuie respectate cu strictete tot anul, dar vara este nevoie de si mai multa rigurozitate. Alimentele sunt mult mai perisabile. Este obligatorie spalarea pe maini inainte de masa, dupa folosirea WC, la revenirea acasa, spalarea cu multa apa a fructelor si a legumelor, consumul de apa din surse sigure, autorizate, verificarea termenului de garantie si mentinerea la rece a tuturor alimentelor, evitarea consumului de conserve, evitarea consumului de alimente perisabile, smantana, creme, maioneze. De asemenea, prepaparea carnii trebuie sa respecte conditiile maxime de igiena, si temperaturile adecvate", a mai spus medicul Adriana Pistol.
In situatia aparitiei semnelor de boala, se recomanda prezentarea la medic pentru tratament adecvat si este contraindicat tratamentul cu antibiotice din proprie initiativa, fara prescriptie medicala.
Boala diareica acuta se manifesta prin scaune apoase frecvente, deshidratare, varsaturi, febra.
Sursa: News.ro