Ultima varianta a proiectului Legii vaccinarii aduce lamuriri cu privire la realizarea imunizaii, un punct important constand in eforturile medicilor si alte autoritatilor de a-i informa corect si constant pe parintii ezitanti sau care se opun imunizarii asupra importantei vaccinarii si renuntarea la varianta in care copiii nu ar fi fost primiti in invatamant daca nu ar fi fost vaccinati.
„Coloana vertebrala a acestei legi o constituie informarea.
Parintele va avea dreptul sa fie informat. Cand mamica este insarcinata, va primi primele informatii de la medicul de familie in cea ce priveste vaccinurile ce vor fi administrate in maternitate. Apoi, la o luna, atunci cand practic mamica se prezinta sa faca examenul de bilant pe care noi il facem in consultatiile preventive, va primi un pachet informational care va fi construit de Ministerul Sanatatii impreuna cu Grupul Tehnic de Coordonare a Activitatii de Vaccinare.
Acest pachet va contine informatii standard despre calendarul de vaccinare, deci cand trebuie sa ajunga copilul la vaccin, la 2 luni, 4 luni, 11 luni si 12 luni, depinde cum va fi calendarul de vaccinare in viitor, pentru ca poate sa fie modificat in functie de contextul epidemiologic si de vaccinurile care sunt disponibile pe piata si asa mai departe”, a explicat coordonatorul Grupului de Vaccinologie - Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF), potrivit News.ro.
Parintele pimeste, la fiecare vaaccinare, informatii despre vaccinul care urmeaza sa fie administrat si despre posibile reactii adverse.
„In momentul in care se va prezenta la vaccin, va primi informatii legate de vaccinul care va fi administrat copilului si reactiile adverse. Parintele are dreptul sa refuze. Prima data, la o luna, paintele a semnat ca a luat la cunostinta calendarul. Daca este de acord cu vaccinarea, parintele nu va semna nimic pentru ca acordul este prezumat.
Parintele va semna doar in cazul in care a decis sa nu-l vaccineze”, mai spune medicul.
Cazul parintelui care a refuzat vaccinarea este anuntat Comisiei judetene de vaccinare, respectiv Comisiei de Vaccinare a Municipiului Bucuresti, dupa caz.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
"In cazul in care va semna acel formular de refuz, atunci medicul de familie este obligat sa informeze Comisia judeteana. In acel moment parintele va intra tot intr-un circuit de informare. Comisia judeteana va cita acel parinte cu o cadenta de o data la trei luni. Obligatia parintelui, prin lege, este sa se prezinte la informare. Parintele va fi amendat doar daca nu se prezinta la informare.
Daca vine la informare, nu primeste amenda. Apoi, amenda este progresiva. Adica daca nu s-a prezentat la prima informare, va primi avertisment. Daca refuza si a doua informare, primeste o amenda intre 1000 si 2500 de lei, care va fi aplicata la aceste valori si la urmatoarele absente, adica nu mai creste", a adaugat coordonatorul comisiei de vaccinologie..
Parintele primeste o amenda curpinsa intre 5000 si 10.000 de lei daca refuza vaccinarea dupa ce copilul intra in colectivitate.
"Intrarea in colectivitate presupune trei tipuri de adeverinte pentru tot atatea sutuatii distincte: o adeverinta de la medicul de familie din care sa rezulte ca respectivul copil este vaccinat conform varstei; sa prezinte o adeverinta care sa ateste ca are contraindicatie la vaccinare emisa de catre comisia judetena si in acest context trebuie protejat de ceilalti copii din jur, si a treia varianta, sa se prezinte la comisia judeteana de unde sa
primeasca un calendar de recuperare la vaccinare, fiind obligat legal sa termine imunizarea in termen de un an. De exemplu, daca este dus copilul in colectivitate prima data in clasa zero, atunci pana in clasa I va recupera vaccinarea, dar nu cu toate vaccinurile, ci numai cu cele obligatorii pentru aceasta varsta, ROR, tetravalent si Hepatitic B. Nu se mai poate folosi vaccinul hexavalent pentru ca acela se administreaza pana la doi ani. Adica in prima etapa face trei injectii odata, doua peste o luna si inca doua peste inca sase luni de la ultima administrare. Daca parintele nu se prezinta la vaccinare acum si nici la comisia judeteana, acum se aplica acea amenda maximala 5.000-10.000 de lei pentru ca in acest moment nu mai este doar o problema a copilului sau, ci este o problema a intregii colectivitati. Apoi, daca pana la 18 luni de la intrarea in colectivitate, copilul nu a inceput schema de vaccinare, comisia judeteana este obligata sa informeze Directia judeteana pentru protectia copilului, pentru neglijare medicala. Odata sesizata Directia pentru Protectia Copilului, intervin alte organsime, instanta. Aceasta decide", a mai spus medicul Gindrovel Dumitra.
In niciun caz nu se pune problema ca acel copil sa nu fie primit in colectivitate din cauza parintelui care a refuzat imunizarea copilului.
"Parintele este obligat de toate legile din toata lume sa-si protejeze copilul sa-i asigure cea mai buna stare de sanatate. Cata vreme vaccinarea este recunoscuta cu dovezi de necombatut ca aduce beneficii maxime atat pentru individ, cat si mai ales pentru colectivitate, in acest momnet decizia de a nu-l vaccina pe copil reprezinta un atentat la viitorul acelui copil pe care parintele il produce inconstient, Legea vaccinarii are un principiu corect aici, nu copilul este vinovat de decia parintilor. Copiii ies din scoala doar intr-un singur caz, cand este epidemie, pentru ca ei, nefiind vaccinati, sunt in pericol. Copilul care nu poate fi vaccinat din cauza unor probleme de sanatate trebuie protejat de comunitate. Apoi, vaccinul ROR administrat la un an, 90 la suta dintre copii dezvolta titrul de antigen protector, 10 la suta nu, de aceea va fi vaccinat din nou la cinci ani, astfel incat procentul creste la 99 la suta, dar tot mai raman 1 la suta si acesti 1 la suta trebuie protejati", a mai spus medicul.
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
Legat de antivaccinisti,medicul spune ca sunt niste oameni care au primit niste informatii care l-au dat reactii de teama.
"Ne-am obisnuit sa facem din antivaccinisti o tinta, eu am alta opinie despre acesti oameni. sunt niste oameni care au avut nesansa sa primeasca niste informatii care, la un moment dat, le-au declansat niste reactii de teama. Sau poate au fost acel 1 la un milion. Este o doamna, actrita, care vine mereu cu exemplul propriului copil. Face o greseala fundamentala, poate acel copil este acel 1 la un milion, care a suferit din cauza vaccinului, sa zicem.Daca acel copil a suferit din cauza vaccinului, acel copil nu va fi vaccinat pentru ca va primi adeverinta de contraindicare la vaccin. Legea ii asigura protectie prin vaccinarea copiilor din jur, astfel incat sa nu fie la risc in colectivitate. Prin ceea ce face mamica lui, diminueaza zidul de protectie din jurul copilului in viitor", a continuat medicul Gindrovel Dumitra.
Citit mai mult AICI.