Public Health England (PHE) a transmis ca o cincime dintre retetele cu antibiotice nu sunt necesare iar multe dintre afectiuni se pot vindeca de la sine.
Folosirea in exces a medicamentelor face ca infectiile sa fie greu de tratat creand rezistente la virusi.
PHE spune ca pacientii sunt si ei responsabili in a opri raspandirea infectiilor.
Se estimeaza ca 5.000 de oameni mor in Anglia in fiecare an in urma infectiilor multi-drog rezistente.
Patru din 10 cazuri de E.coli nu pot fi tratate din prima cu antibiotice.
Pana in 2050 infectiile rezistete la antibiotice vor provoca mai multe decese decat o face cancerul in prezent. Antibioticele sunt vitale in caz de septicemie, pneumonie, meningita bacteriana si alte tipuri severe de afectiuni.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
PHE sustine insa ca antibiotice nu sunt bune pentru toate bolile. Tusea sau bronsita se vindeca in cel mult trei saptamani de la sine, dar antibioticele reduc aceasta perioada cu doar una sau doua zile.
Prof Paul Cosford, director medical la PHE, a declarat pentru BBC:
"Nu avem mereu nevoie de antibiotice pentru cazuri simple. Majoritatea ne imbolnavim din cand in cand dar ne facem bine datorita imunitatii noastre". El mai spune ca pacientii nu ar trebui sa mearga la medic si sa astepte sa-i fie prescris antibiotic.
In schimb, pentru bolile cu care corpul se descurca, se recomanda: odihna multa, analgezice, lichide.
"Un doctor ar trebui sa stie sa-ti spuna cand un antibiotic este neaparat necesar", subliniaza prof. Cosford. "Daca iei un antibiotic cand nu e nevoie, vei avea o infectie pe care antibioticele nu o pot stopa in lunile urmatoare".
Bacteriile sunt inselatoare- odata ce le "ataci" cu antibiotic, gasesc o cale sa supravietuiasca.
Prof. Sally Davis, directorul serviciului civil din Marea Britanie, a avertizat cu privire la "o apocalipsa post-antibiotic". Daca medicamentele nu au efect, infectiile devin mai greu de tratat, iar proceduri medicale precum operatiile de cezariana sau tratamentele
de cancer devin prea riscante.
Cele mai periculoase infectii mult-drog rezistente sunt trimise la laboratoarele PHE din Colindale, in nordul Londrei, spre a fi analizate.
Prof Neil Woodford, seful departamentului care se ocupa de aceste cazuri, a spus ca cele mai puternice antibiotice deseori nu au efect.
" In 2005 primeam astfel de bacterii multirezistente spre analiza de doua sau patru ori. Anul trecut am confirmat rezistenta la bacterii in 2.000
de cazuri".