Gripa a curmat viata femeii care lupta cu leucemia, iar alti 2 pacienti sunt in stare extrem de grava, dupa ce si in cazul lor medicii au confirmat Virusul Ah1N1. Alerta printre cadrele medicale e de la sfarsitul lunii trecute, cand reprezentantii spitalului au declarat ca gripa a fost adusa de un vizitator si au instaurat carantina.
Prof. dr. Gabriel Dimofte, director medical IRO Iasi - toti bolnavii oncologici au o patologie care le afecteaza sistemul imunitar se apara mult mai rau.
Din aproape 150 de imbolnaviri inregistrate in toata tara, in ultima saptamana, 4 oameni au murit rapusi de gripa. Virusul care poate fi fatal in cazul persoanelor slabite ii pune la pat si pe cei fara alte probleme medicale. Diagnosticarea bolii nu se face usor, spun medicii, si in niciun caz acasa.
Prof. Dr. Carmen Dorobat, manager Spitalul de Boli Infectioase Iasi- Daca viroza inseamna ca prezentam febra 37-38 grade, dureri de cap, dureri in gat, dar putem sa ne desfasuram activitatea, in ceea ce priveste gripa e senzatia aceea de sfarseala, nu ma mai pot
In cele mai multe cazuri, e vorba de viroze respiratorii si chiar daca urmarile nu sunt fatale, numarul lor e cel care alarmeaza: in doar 24 de ore, doar la spitalele din Iasi, au ajuns in jur de 200 de oameni cu semnele bolii. Cei mai multi dintre ei sunt copii.
- Am observat cateva cazuri de copii care au murit, de la o raceala netratata ptobabil nu i-au adus parintii...de
Prof. Dr. Tamara Rosu Solange, medic sef UPU Spitalul de Copii Sf. Maria - Intalnim in numar foarte mare de imbolnaviri intr-un timp scurt.
Prof. Dr Carmen Dorobat, manager Spitalul de Boli Infectioase- medicilor de garda le este foarte greu sa managerieze numar mare de pacienti care vin la internare.
Liviu Stafie, presedinte DSP Iasi- am trimis o adresa de saptamana trecuta catre toate spitalele pentru a lua masuri specifice pentru sezonul de gripa prin reducerea vizitelor care nu trebuie neaparat facute.
Odata cu redeschiderea scolilor, numarul imbolnavirilor ar putea creste... Iar de vina sunt temperaturile de primavara care ajuta la ranspandirea virusurilor.
Prof. Dr. Carmen Dorobat, manager Spitalul de Boli Infectioase - recomadarile: in primul rand vaccinarea, pe cat posibil sa avitam expunerea in spatii aglomerate inchise, bineinteles avem acele batiste de unica utilizare, spalatul pe maini cu apa si sapun.
Cat despre tratament, doar medicul ne vindeca. Nu incercati, asadar, leacuri dupa ureche.
Prof. Dr. Carmen Dorobat, manager Spitalul de Boli Infectioase Iasi- Pacientii de multe ori se sfatuiesc intre ei, iau cateodata si antibiotic fara sa fie cazul. De-aia e bine ca intai sa se sfatuiasca cu medicul de familie.