Medicii de familie au amânat greva generală până în luna iulie. Ce costuri ar putea plăti românii pentru serviciile medicale: ”Suntem pierduți”
Reprezentanții medicilor de familie au făcut o înțelegere cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru păstrarea tarifelor vechi până în luna iulie. Dacă nu se va semna un nou contract, atunci tarifele vor exploda.
Este o situație tensionată în sistemul medical din România! Medicii de familie, din ambulatoriu și spitale au protestat joi, deoarece au mai multe nemulțumiri. În primul rând, doleanțele lor se învârt în jurul salariilor.
Ce au cerut angajații din sănătate și ce au primit?
Nu este singura lor revendicare, deoarece își mai doresc și deblocarea angajărilor în Sănătate și Asistență Socială, deoarece personalul face față cu greu presiunii.
Acest lucru s-a rezolvat, anunțul fiind făcut de Marcel Ciolacu.
”Așa cum am promis, deblocăm astăzi angajările pentru aproape 8000 de posturi în Sănătate și Asistență Socială! Astfel, toate spitalele importante care au deficit de medici, asistente și infirmieri vor putea face rapid angajări. Ministerul Sănătății are în acest an un buget cu peste 40% mai mare decât în 2023, deci nu este vorba de probleme financiare”, a
spus premierul României.
Chiar și în aceste condiții ei sunt nemulțumiți, însă în urma negocierilor dintre reprezentanții medicilor de familie și Casa de Asigurări de Sănătate, criza a fost amânată până în luna iulie. Așadar, până atunci toate tarifele pentru serviciile medicale vor fi menținute, dar dacă negocierile vor eșua pacienții vor fi nevoiți să scoată bani grei din buzunare.
Dacă până acum pacienții aveau parte și de servicii gratuite în cabinetele medicale, acest lucru ar putea deveni de domeniul trecutului, în cazul în care un nou contract nu va fi semnat.
Acest lucru înseamnă că medicii de familie nu vor mai avea acces la sistemul informatic, respectiv la cardul de sănătate.
"Dacă ajungem la resemnare, atunci suntem pierduți, atât noi cât și pacienții și specialitatea", a spus medicul specialist, Oana Haidamac.
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a cerut pentru anul acesta 4 miliarde 700 de milioane de lei, dar a primit în schimb 3 miliarde 300 de milioane, ceea ce ar reprezenta o sumă mult prea mică pentru acoperirea necesarului.
Care vor putea fi tarifele din luna iulie pentru serviciile medicale?
Dacă va reveni criza din sistemul medical în luna iulie 2024, prețurile îi vor speria pe români. Astfel că pentru analize precum hemoleucograma, examenul de urină sau glicemie, pacienții vor trebui să plătească între 150 și 200 de lei, în timp ce o ecografie va putea ajunge și la 400 de lei, conform informațiilor Antena 3 CNN.