Medicul Alexandru Rafila apreciază că trebuie să existe o rezervă în a administra vaccinul unor categorii de persoane vulnerabile, cum sunt persoanele fragile, trecute de 85 de ani și cu afecțiuni medicale grave.

Norvegia a înregistrat un total de 29 de decese la persoanele de peste 75 de ani  care au primit prima doză de vaccin anti-Covid,  iar oamenii de ştiinţă analizează cu atenţie ce grupuri să vizeze în programele naţionale de imunizare.

Citeste si: Valeriu Gheorgiță, explicații despre decesele din Norvegia la vaccinații anti-COVID

Alexandru Rafila: O persoană foarte în vârstă nu ar trebui, probabil, vaccinată

" Eu pot să va spun o concluzie personală în acest moment, atâta timp cât nu avem o concluzie clară a autorităților norvegiene nu are rost să ne pronunțăm. Dar probabil că este legată de beneficiul și riscurile vaccinării. O persoană foarte în vârstă, care are o stare de sănătate fragilă datorită unor afecțiuni care fac să aibă o durata previzibilă a vieții scurtă, nu ar trebui probabil vaccinați", a explicat Alexandru Rafila.

Potrivit medicului, orice vaccin dă o reacție minimală la o persoană cu o stare de sănătate aparent corespunzătoare.

" La o persoană care este extrem de fragilă, probabil că vaccinul nu este indicat, pentru că speranța de viață este foarte limitată și administrarea vaccinului nu îi aduce nici beneficiu și există și un risc.

La o astfel de persoană trebuie să existe o rezervă în administrarea acestui vaccin." a mai spus Rafila.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Citeste si: Raed Arafat: Ideea unei doze anuale de vaccin încă nu e pusă pe masă

Ce înseamnă "persoane cu vârste extreme" pentru care nu se recomanda vaccinul?

"Nu un om de 85 de ani care are o stare de sănătate bună. Pentru că există mulți și îi cunoaștem și noi, ei sunt beneficiarii vaccinării. Dar dacă el are o boală, eventual într-un stadiu terminal, cu o speranța de viață foarte redusă, atunci probabil că pe aceste persoane nu are rost să le vaccinezi pentru că nu au niciun fel de beneficiu." a explicat Alexandru Rafila.

Valeriu Gheorgiță: Așteptăm rezultatele din Norvegia

Imunizarea nu previne moartea prin alte cauze, iar în acest moment nu există vreun semnal privind o  relaţie de cauzalitate între imunizare şi instalarea acelor decese,  o analiză fiind în curs, a precizat marți Valeriu Gheorgiță, șeful campaniei naționale de vaccinare.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

" Pot să vă spun că în Norvegia, zilnic, în centrele rezidenţiale se înregistrează, din nefericire, circa 400 de decese la această categorie de persoane extrem de fragile, persoane cu vârstă de peste 80 de ani, persoane cu boli terminale.

Trebuie să reamintim faptul că vaccinarea împotriva COVID-19 previne îmbolnăvirea prin COVID-19 şi nu previne, din păcate, decesul prin alte cauze, prin alte boli", a afirmat Gheorghiţă, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.

Citeste si:   Raed Arafat, după decesele înregistrate în Norvegia la vârstnici vaccinaţi anti-Covid: „Trebuie văzut ce s-a întâmplat exact”

Medicul Valeriu Gheorghiţă a adăugat că, la nivel european, zilnic, se înregistrează peste 12.000 de decese în astfel de centre medico-sociale. Potrivit acestuia, există o analiză în curs privind situaţia din Norvegia.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si