Medicul care face minuni la Timișoara împotriva COVID-19, Virgil Musta, avertisment teribil despre epidemia de coronavirus! ”Vom avea epidemie până în 2021”
Medicul care face minuni la Timișoara împotriva COVID-19, Virgil Musta, este convins că situația epidemiei este departe de a fi rezolvată și că lucrurile, în cel mai bun caz, nu vor degenera așa cum se petrece în Italia, Spania sau SUA, dar că problemele vor mai dura mult timp de acum înainte.
Mai exact, explică medicul Virgil Musta, epidemia de coronavirus nu va avea o rezolvare rapidă, o rezolvare care să ne lase să ne bucurăm de o vară frumoasă, ci lucrurile vor mai dura luni bune.
”Există o serie de centre de cercetare care studiază o serie de metode de prevenție, nu numai prin vaccin, ci și prin imunoglobuline specifice, imunoterapii... Partea rea este că regulile internaționale prevăd niște etape care nu pot să fie sărite până să intre în fabricație un asemenea produs. Trebuie să avem siguranța că acel produs nu creează efecte adverse. Toți studiază, toți au soluții, mai bune, mai rele, urmează să vedem când se finalizează studiile.
Nu cred că până în toamnă noi vom putea avea și un produs final pe care să îl găsim pe piață”, spune Virgil Musta, realist, în ciuda unui optimism exagerat vizibil pe anumite căi de comunicare.
Mai mult decât atât, este el convins, pentru ca situația din România să nu fie ca cea din alte țări, avem de dus o bătălie mult, mult mai grea, chiar o bătălie cu stilul nostru de viață. ”Bătălia care este cea mai importantă, pe care o consider eu cea mai importantă, este să ne protejăm bătrânii. Pentru că, dacă epidemiologii spun că 60% din populație trebuie să facă boala ca să înceapă să scadă numărul de cazuri, noi nu avem voie ca în acești 60% să intre prea mulți bătrâni și persoane la risc.
Ei sunt persoane care sunt candidate la forme severe, la terapie intensivă și din rândul lor se vor selecta cei care decedează. Dacă reușim să protejăm aceste persoane avem o șansă să învingem epidemia. Iar aici cred că ar trebui realizate anumite proiecte. Noi suntem foarte asemănători ca și cultură cu italienii. Părinții stau cu copiii, cu bunicii, toți stau în aceeași casă. Atunci e greu să ne protejăm, trebuie ca în interiorul casei să ne protejăm.
Fiecare trebuie să aibă spațiul lui și să nu intrăm prea mult în contact unii cu ceilalți. Cei care ies riscă să culeagă de undeva boala și să îi contamineze pe ceilalți. Sau, dacă avem posibilitatea, să creem spații în care să îi izolăm pe cei care fac parte din grupurile de risc. Mi s-a spus în ultimul timp despre modelul suedez. Ei lasă să se plimbe și nu au nicio restricție.
Da, dar în Suedia majoritatea bătrânilor nu stau cu copiii, ei stau în adăposturi, în centre de bătrâni și acolo sunt protejați pentru că au reguli stricte ca să nu fie contaminați, sau stau în case și sunt asociații nonguvernamentale care le duc de mâncare, le duc de toate, doar să supraviețuiască pe perioada epidemiei. Nu există această comuniune între părinte, bunici, care riscă să se contamineze unul pe celălalt”, spune medicul Virgil Musta, în exclusivitate pentru cititorii noștri.
În orice caz, menționează medicul care, la Timișoara, a făcut minuni împotriva COVID-19, epidemia va dura mult timp, chiar până anul viitor. ”Mi-e greu să fac un pronostic, că nu sunt epidemiolog. Dar, discutând cu epidemiologii, mi-au spus că 3-4 luni, cel puțin. Și, văzând ce se întâmplă în celelate țări, care au un avans față de noi, în China cazurile s-au stins după 3 luni, cu un număr foarte mare de cazuri. Apoi, în Italia, Spania, Franța, au deja și ele aproape două luni de prezență a virusului care face ravagii în aceste țări. Foarte probabil că și la noi evoluția va fi similară, în sensul că suntem abia la început... După trei-patru luni, probabil, epidemia va începe să descrească ca amploare, dar tot epidemiologii spun că se va opri această epidemie când peste 60% din populație va fi imunizată. Și se poate imuniza prin boală sau prin vaccin. Cum vaccinul nu va apărea mai repede decât sfârșitul anului, foarte probabil noi vom avea epidemie până în 2021, cu cazuri mai puține, cu cazuri la care spitalele să poată face față”, explică Virgil Musta.
Singura veste bună, ne-a mai dezvăluit Virgil Musta, este una care ține de capacitatea autorităților de a se adapta, de a implementa o elasticitate cu privire la modul în care este abordată epidemia. Iar problema izolării persoanelor, a distanțării sociale reglementată prin ordonanțele militare se va prelungi. ”Aici depinde de evoluția epidemiei noastre. Dacă am reuși să prelungim epidemia, să nu avem un vârf atât de rapid și de înalt, cu foarte multe cazuri rapide, care să sufoce sistemul de sănătate, ar fi varianta cea mai bună. Chiar dacă noi vom fi obligați să stăm în epidemie mai mult. Dar asta nu înseamnă să fim carantinați la domiciliu. Trebuie să fim inteligenți. Sunt persoane care se îmbolnăvesc și care dobândesc imunitate. Aceștia pot să activeze pentru că ei cel mai probabil nu se mai îmbolnăvesc. Și îi protejăm doar pe cei care sunt la risc, cei care nu au ajuns să se îmbolnăvească”, mai spune medicul Virgil Musta.
România a depășit 3000 de infectați și are deja un număr uriaș de decese cauzate de cronavirus
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat un nou bilanț al infecțiilor cu coronavirus. Conform celor mai recente date, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 445 de infecții noi. În total, bilanțul cazurilor de COVID-19 ajunge la 3.183. În România, au murit din cauza infecțiilor cu coronavirus 116 persoane.