Procurorii explica in rechizitoriu ca Elena-Mihaiela Duta, in calitate de medic specialist medicina de urgenta, delegata ca sa asigure asistenta medicala de ugenta la meciul de fotbal din 6 mai 2016 de pe Stadionul Dinamo, nu a luat masurile care se impuneau privind starea fotbalistului Patrick Ekeng, care s-a prabusit pe teren in timpul partidel.
Procurorii spun ca medicul nu a evaluat corect starea jucatorului in functie de care trebuia sa ia masurile adecvate, iar ulterior, dupa ce a constatat ca acesta a intrat in fibrilatie ventriculara, nu a aplicat protocolul de resuscitare.
Procurorii Parchetului de pe lânga Tribunalul Bucuresti afirma ca medicul ar fi putut sa prevada „rezultatul inactiunii sale”, care a pus in pericolul viata pacientului.
„(...) A sporit astfel un pericol insemnat pentru viata pacientului, pericol care nu a mai putut fi inlaturat, acesta decedând in ciuda interventiei ulterioare a personalului medical din cadrul Spitalului ”Floreasca”, neprevazând rezultatul inactiunii sale, desi trebuia si putea sa prevada producerea acestui rezultat”, scriu procurorii.
Dosarul a fost trimis Judecatoriei Sectorului 2 Bucuresti.
La 30 iunie 2016, medicul Mihaela Duta de la Ambulanta Puls a fost audiata la Parchetul Tribunalului Bucuresti si pusa sub acuzare pentru ucidere din culpa, in dosarul privind moartea fotbalistului dinamovist Patrick Ekeng. Ea a fost citata sa se prezinte la parchet pentru a i se aduce la cunostinta acuzatiile in dosarul privind moartea lui Patrick Ekeng, in care se fac cercetari pentru ucidere din culpa.
Duta a fost acuzata ca nu a facut nicio manevra de resuscitare, nici când l-a preluat pe Patrick Ekeng si nici in ambulanta, desi acesta era in fibrilatie ventriculara, anulând astfel, prin inactiunea sa nejustificata, orice sanse de supravietuire a fotbalistului. Raportul medico-legal a aratat ca moartea lui Ekeng s-a datorat unei fibrilatii ventriculare, aparuta pe fondul unei patologii cardiace preexistente, asociata cu anomalii coronariene.
“Mai mult decât atât, desi pe parcursul transportului, ca urmare a instalarii defibrilatorului aflat in dotarea ambulantei, a fost confirmata fibrilatia ventriculara in care se afla pacientul Patrick Ekeng, medicul Duta Elena-Mihaiela nu a initiat nici de aceasta data manevre de resuscitare potrivit protocoalelor medicale aplicabile in cazul interventiei medicale de urgenta, asigurând doar predarea acestuia catre Unitatea de primiri urgente a spitalului unde, in ciuda manevrelor de resuscitare initiate, nu s-a mai putut asigura supravietuirea pacientului”, arata procurorii Parchetului Capitalei.
Anchetatorii sustin ca desi, in mod evident, dintre cauzele care au determinat decesul lui Ekeng fac parte si afectiunile cardiace de care acesta suferea, fapta medicului Mihaela Duta de a nu efectua manevre de resuscitare, in conditiile in care a constatat sau trebuia sa constate ca Ekeng se afla in fibrilatie ventriculara, “anulând astfel, prin inactiunea sa nejustificata, orice sanse de supravietuire a pacientului”, se inscrie intre cauzele care au determinat decesul.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
“Din datele medicale puse la dispozitie nu rezulta faptul ca s-a efectuat protocol de resuscitare cardio-pulmonara prespitaliceasca. Acordarea de prim ajutor in cazul unui stop cardiac trebuie efectuata cât mai repede, fiecare minut de intârziere duce la o scadere a sanselor de supravietuire”, au scris legistii in raportul de necropsie.
in document se mai arata ca, in cazul atletilor care sufera de tahiartimie, cum a fost cazul lui Ekeng, mai mult de 95% dintre cei ce sunt defibrilati supravietuiesc daca defibrilarea se face in primul minut de stop cardiac. “sansele de supravietuire scad cu 5,5% pe minut”, se mai arata in raport.
La 6 iulie 2016, Dupa a fost pusa sub control judiciar si i s-a interzis sa profeseze timp de doua luni.