In articol:
- Șeful OMS, elogiu la adresa lui Cătălin Denciu
- Cătălin Denciu: Nu m-am așteptat nicio clipă la acest gest
- Număr uriaș de cadre medicale decedate în timpul pandemiei
Medicul Cătălin Denciu a sărit în foc pentru a salva pacienții din secția ATI cuprinsă de flăcări, în timpul incendiului care a avut loc în noiembrie 2020, la Spitalul Județean Piatra Neamț, unde și-au pierdut viața, în total, 15 pacienți infectați cu coronavirus.
Citeste si: Țara care a înregistrat un record de noi cazuri de infectare cu „ciuperca neagră”
Cătălin Denciu a suferit arsuri grave și a fost transferat în Belgia cu o aeronavă a Ministerului Apărării Naționale din România, pentru a fi tratat într-un spital militar belgian.
Din cauza gravității rănilor sale, lui Cătălin Denciu i-a fost indusă coma forțată vreme de trei săptămâni.
Șeful OMS, elogiu la adresa lui Cătălin Denciu
Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul Organizației Mondiale a Sănătății, l-a elogiat luni, 24 mai, pe medicul român Cătălin Denciu pentru "sacrificiul" său și pentru exemplul oferit.
" Dr. Cătălin Denciu este un medic român de la Terapie Intensivă. Era de serviciu în noiembrie anul trecut și avea grijă de pacienți COVID, când în spitalul său a izbucnit un incendiu. 10 pacienți au murit și, în încercarea de a-i salva pe alții, dr. Denciu a suferit arsuri de gradul 3 pe 40% din suprafața corpului. Astăzi îi acordăm un premiu pentru serviciul adus, pentru sacrificiul său și exemplul oferit.
Citeste si: Anchetă după ce o femeie de 38 de ani a murit în urma vaccinării cu serul AstraZeneca
Cătălin Denciu: Nu m-am așteptat nicio clipă la acest gest
Într-un clip video publicat de OMS Europa, medicul Cătălin Denciu spune:" Sunt impresionat și foarte emoționat să primesc recunoașterea muncii și contribuției mele din partea OMS. Nu m-am așteptat nicio clipă la acest gest. Îi mulțumesc directorului general Tedros pentru acordarea acestei distincții și directorului regional Kluge pentru nominalizarea mea. Vreau să le mulțumesc din inimă colegilor belgieni datorită cărora mă aflu aici în fața dvs. Sunt onorat să accept această distincție în numele personalului medical din România și din toată lumea aflat în linia întâi de luptă cu COVID".
Număr uriaș de cadre medicale decedate în timpul pandemiei
Cel puţin 115.000 de angajaţi din domeniul sănătăţii au murit din cauza COVID-19, a declarat luni directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care a deplâns totodată faptul că majoritatea dozelor de vaccin disponibile pe piaţă au fost acaparate de un grup mic de ţări, informează AFP.
"Sunt mulţi cei care au fost ei înşişi infectaţi şi, deşi rapoartele sunt rare, estimăm că cel puţin 115.000 de angajaţi din sănătate şi din centre de îngrijire au plătit cu preţul suprem în timp ce lucrau pentru ceilalţi oameni", a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, în deschiderea adunării generale a membrilor OMS.
Șeful OMS a denunţat încă o dată "inegalitatea scandaloasă" în ceea ce priveşte accesul la vaccinuri pe plan mondial, fapt care "perpetuează pandemia". Astfel, a explicat directorul OMS, peste 75% din toate dozele de vaccinuri din lume au fost administrate în doar 10 ţări.
Citeste si: Raportul care schimbă tot ce ştiam despre COVID-19
Directorul OMS a îndemnat comunitatea internaţională să acţioneze pentru a inversa această tendinţă, repetând astfel un apel pe care l-a lansat de numeroase ori în ultimele luni.
"Astăzi, cer statelor membre să suţină o campanie masivă de vaccinare a cel puţin 10% din populaţia fiecărei ţări până în luna septembrie, precum şi o campanie până în decembrie pentru a ne atinge obiectivul de a vaccina cel puţin 30% până la sfârşitul anului", a mai adăugat Tedros Adhanom, citat de Agerpres.