In articol:
- Gheorghiţă a precizat că în prezent firmele producătoare de vaccinuri pentru COVID-19 evaluează adaptarea acestora la noile tulpini ale virusului
- Va fi necesară vaccinarea sezonieră împotriva virusului SARS Cov-2? Ce spune medicul?
Medicul a declarat la un post Tv, mai multe informații despre imunitatea persoanelor după vaccinare: ”În opinia noastră, probabil că vorbim cel puţin de 12 luni rata răspusului imun, însă avem nevoie de mai multe date prin monitorizarea periodică a persoanelor vaccinate”.
Gheorghiţă a precizat că în prezent firmele producătoare de vaccinuri pentru COVID-19 evaluează adaptarea acestora la noile tulpini ale virusului
”Probabil, în cazul în care vom avea o prevalenţă crescută a acestor infecţii în rândul poplaţiei, este posibil să fie nevoie să efectuăm o a treia doză cu vaccinul adaptat noilor tulpini”, a afirmat medicul Gheorghiță.
” Vorbim de o eficacitate are este variabilă între 60 – 70% până la 90-95%, dar avem circa 5% dintre persoane care nu dezvoltă un răspuns imun protector, dar acest tip de răspuns nu se dezvoltă după niciun timp de vaccin şi nici după boala naturală.
Citeste si: Care sunt noile măsuri de restricție ce se vor aplica de astăzi în România?
Va fi necesară vaccinarea sezonieră împotriva virusului SARS Cov-2? Ce spune medicul?
Valeriu Gheorghiță a fost întrebat dacă va fi nevoie de vaccinarea sezonieră împotriva COVID-19, acesta a răspuns: ”În opinia mea şi nu doar a mea, a specialiştilor, probabil că nu. Este posibil să fie anumite categorii de persoane care sunt la risc să dezvolte anumite forme severe unde e posibil să fie nevoie de o singură doză, de un booster, însă nu cred că vom ajunge să facem vaccinare sezonieră ca la gripă”.
Mai mult, Gheorghiţă a mai precizat că ”este obligatorie” vaccinarea a peste 100.000 de persoane pe zi, altfel nu vom reuşi să atingem pragul de imunitate colectivă.
”După a doua jumătate a lunii aprilie trebuie să depăşim 100.000 de persoane pe zi.(...) Din 13 aprilie vom deschide aproximativ 125 – 130 de noi cabinete de vaccinare, iar din 6 aprilie vom creşte capacitatea de vaccinare de la 60 de persoane pe cabinet la 90 de persoane”, a mai adăugat Valeriu Gheorghiţă.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
”În iunie – iulie ar trebui să avem cel puţin 6-7 milioane de persoane vaccinate”, a mai declarat Gheorghiţă.
Citeste si: Câte persoane s-au vaccinat anti-COVID în ultimele 24 de ore în România?