Medicul Valeriu Gheorghiţă, preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), a anunțat că, începând din această săptămână, aproximativ 80.000 de persoane vor fi vaccinate zilnic împotriva noului coronavirus.
" M-am uitat pe programările de săptămâna următoare. Începând de marţi, vom avea circa 80.000 de persoane vaccinate. Avem în momentul de faţă aproximativ 80.000 de persoane în fiecare zi care sunt deja programate şi au ocupat un loc în centrele de vaccinare, circa 60.000
sunt cu Pfizer, circa 10.000 cu Moderna, restul cu AstraZeneca", a declarat Valeriu Gheorghiță la Digi 24.
Citeste si: Florin Cîţu: "Mai avem doar şase locuri libere la ATI. Vaccinarea este singura soluţie să depăşim pandemia!
Alte 170 de centre de vaccinare, operaționale
Medicul a precizat că din data de 14 aprilie vor începe rapelurile pentru AstraZeneca. "Cred că, dacă am fi avut o adresabilitate crescută şi pentru vaccinul AstraZeneca, în momentul de faţă eram la cel puţin 80.000
de persoane vaccinate pe zi", a mai spus Gheorghiţă.
Potrivit acestuia, în ultimele zile s-a lucrat pentru operaţionalizarea a peste 170 de cabinete noi de vaccinare, dintre care 144 vor folosi serul de la Pfizer, iar alte aproximativ 30 vaccinul AstraZeneca.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Citeste si: Alexandru Rafila: "Restricţiile nu sunt productive pentru că lumea le va ocoli"
"Au început notificări, pot să vă spun că au fost peste 97.000 de notificări şi peste 70.000 de persoane programate doar în 24 de ore", a mai spus preşedintele CNCAV.
Valeriu Georghiță spune că, în următoarele două-trei zile, persoanele care se programează la vaccinare vor putea vedea câte persoane au înaintea lor şi care este ritmul de vaccinare la centrul respectiv.
"În următoarele două-trei zile va fi disponibilă şi această cerinţă operaţională de a afişa numărul de persoane care se află în faţă şi care este ritmul de vaccinare în centrul respectiv. În momentul de faţă avem 1.151 de centre din care 792 de centre sunt cu vaccin de la Pfizer, circa 84 sunt centre cu vaccin de la Moderna, circa 275 sunt centre care primesc vaccin de la AstraZeneca.
În perioada următoare, vor fi deschise toate centrele de la nivel naţional care au fost pregătite prin alocare suplimentară de vaccinuri de la Pfizer şi respectiv de la Moderna, iar pe centrele cu AstraZeneca în care ritmul de vaccinare a scăzut substanţial vom aloca foarte probabil vaccin de la Johnson and Johnson", a mai spus Gheorghiță.
Citeste si: Veste bună pentru români: Sosesc în România noi doze de vaccin Pfizer
Valeriu Gheorghiță: În România, majoritară și dominantă este tulpina britanică
Coordonatorul campaniei de vaccinare a precizat că în România majoritară și dominantă este tulpina britanică în acest moment. Nu sunt informații că tulpini „exotice” ar fi determinat infectarea unor persoane deja vaccinate.
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
Medicul român a comentat și rezultatele unui studiu din Israel care a constatat că vaccinul Pfizer se poate dovedi mai puțin eficient în cazul mutației sud-africane a coronavirusului SARS-CoV2.
„Inclusiv în Israel, din acele cazuri care au fost diagnosticate cu infecție SARS-CoV-2 după cea de-a doua doză și care am văzut că statistic aveau tulpină sud-africană- pentru că și în Israel dominantă este tulpina britanică-, nu erau neapărat cazuri cu severitate crescută. Tocmai de aceea, vaccinarea este importantă pentru prevenirea formei severe, chiar și în aceste variante virale”, a mai spus Valeriu Gheorghiță la Digi 24.