Studiile efectuate în Marea Britanie au arătat că pacienţii cu diabet beneficiază foarte mult de pe urma vaccinării împotriva COVID, a precizat Valeriu Gheorghiță. Potrivit acestuia, aproximativ 30% dintre persoanele voluntare incluse în studiile clinice care au evaluat siguranţa şi eficacitatea vaccinurilor împotriva COVID-19 au fost persoane cu diabet zaharat.

Citeste si: Bilanț coronavirus în România, 14 noiembrie 2021. În ultima zi s-au înregistrat 3.021 cazuri noi

"Aceste studii au confirmat că nu există diferenţe de eficacitate la persoanele cu diabet spre deosebire de persoanele care nu au afecţiuni cronice asociate. Sunt studii extrem de elaborate în Marea Britanie, care au evaluat eficienţa vaccinurilor în funcţie de diverse categorii de afecţiuni cronice, respectiv afecţiuni cardiovasculare, renale, diabet zaharat, şi care au arătat că pacienţii cu diabet beneficiază foarte mult de pe urma vaccinării împotriva COVID-19, în sensul în care, chiar dacă sunt considerate persoane cu răspuns imun scăzut, vaccinurile îşi menţin eficacitatea şi eficienţa la o valoare cât se poate de ridicată", a declarat Valeriu Gheorghiţă, în cadrul unei conferinţe online organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului.  

Diabetul și bolile cardiovasculare, cele mai periculoase în caz de infectare cu COVID-19

Medicul Valeriu Gheorghiță a precizat că, dintre cele peste 51.000 de persoane decedate în România în urma infecţiei cu SARS-CoV-2, peste 93% aveau cel puţin o boală cronică asociată, în 71% dintre cazuri fiind vorba de o boală cardiovasculară, iar pe locul doi diabetul zaharat în proporţie de peste 30% dintre cazuri.

Citeste si: Europa, sub un nou tsunami pandemic. 20 de țări, într-o situație "îngrijorătoare"

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

"Diabetul zaharat afectează toate organele şi sistemele organismului nostru. Există o relaţie directă între diabet şi bolile cardiovasculare, între diabet şi boala renală, între diabet şi bolile de ficat. Practic, diabetul reprezintă placă turnantă pentru toate aceste afecţiuni cronice şi faptul că peste 30% dintre persoanele decedate au avut şi diabet zaharat spune un lucru cât se poate de important: pacientul diabetic este extrem de vulnerabil, nu doar pentru infecţia cu SARS-CoV-2. Recomandarea este foarte clară, de vaccinare în cazul pacientului diabetic. Persoanele care au foarte multe boli cronice asociate sunt persoane care au nevoie de vaccinare", a adăugat Gheorghiţă. 

Citeste si: Trei bolnavi de Covid-19 din Bulgaria au murit într-un incendiu la un spital din Sliven

Numărul românilor care se vaccinează anti-COVID, în scădere

80.627 de români s-au vaccinat în ultimele 24 de ore. Dintre aceștia, 18.301 au făcut prima doză. Este o cifră în scădere față de zilele trecute.

Cei mai mulți români care au mers pentru prima dată la vaccinare, 11727, au făcut serul Johnson & Johnson, care se administrează în doză unică. Peste 6.300 de oameni au făcut vaccinul Pfizer.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Pentru doza a doua au mers 44.348 de români, în timp ce 17.978 au făcut doza a treia. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 17 reacții adverse.

Citeste si: OMS avertizează țările cu număr ridicat de cazuri Covid să nu amâne introducerea restricțiilor


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si