Membrii unei familii au consumat în ultimele două săptămâni șuncă de porc preparată în propria casă, iar acum sunt suspecți de botulism. Este vorba despre mamă, tată, fiu și o rudă aflată în detenție.

Toți au fost internați la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Citește și: VIDEO- Sfârșit violent în vacanță. Și-au fi ucis soția, după care și-a pus capăt zilelor

Membrii unei familii, suspecți de botulism

Trei persoane, o femeie și un bărbat de 50 de ani și fiul lor de 21 de ani, din Timiș, au fost internați la Clinica 2 de Boli Infecțioase a Spitalului Victor Babeș Timișoara, în cursul zilei de miercuri, cu diagnosticul clinic suspiciune de botulism.

Cea de-a patra persoană este rudă cu cei trei și se afla într-un centru de detanție, a fost inițial îndrumată pentru un consult în camera de gardă și ulterior internată în cursul nopții în Clinica 1 de Boli Infecțioase, potrivit unității sanitare.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Cu toții au consumat, în ultimele 14 zile, șuncă de porc preparată în casă.

Cei trei membri ai familiei au început să aibă simptome în urmă cu 9 zile. Acestea s-au manifestat prin stare generală de rău, uscăciunea mucoasei bucale, tulburări de vedere, ptoză palpebrală (căderea pleoapei), dificultate la înghițire și fenomene digestive.

„Există riscul ca numărul persoanelor infectate să fie mai mare”

„Cele mai pronunţate simptome le are pacienta în vârstă de 50 de ani, care a venit pentru consult la camera de gardă.

A fost evaluată şi internată imediat în Clinica 2 de Boli Infecţioase. S-au administrat de urgenţă fiolele de ser antibotulinic polivalent şi tratament simptomatic. Starea ei de sănătate este acum stabilă, dar pacienta rămâne în continuare sub monitorizare atentă, pentru că în orice moment pot interveni complicaţii. În ceea ce-i priveşte pe ceilalţi doi membri ai familiei, soţul şi fiul, şi aceştia internaţi, au primit şi ei tratamentul specific cu ser antibotulinic”, spune dr. Ruxandra Laza- medic primar boli infecţioase Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeş Timişoara.

Cel de-al patrulea pacient, deținut, a avut aceeași sursă de contaminare. În cursul zilei de miercuri a avut primele simptome digestive. Acum, el este internat în Clinica 1 Boli Infecțioase a Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeş.

„În cursul serii trecute am sesizat Direcţia de Sănătate Publică Timiş pentru demararea unei anchete epidemiologice. Există riscul ca numărul persoanelor infectate să fie mai mare, întrucât potenţialul de extindere este legat de consumul alimentului contaminat. De asemenea, a fost sesizat Centrul Naţional de Control pentru Boli Transmisibile pentru a identifica dozele de ser botulinic disponibile la nivel naţional, aceasta dacă va exista o escaladare a numărului pacienţilor”, spune conf. dr. Diana Manolescu- director medical Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeş Timişoara.

Ce este botulismul?

„Botulismului reprezintă o urgenţă medicală şi iniţierea terapiei trebuie făcută în cel mai scurt timp de la apariţia simptomelor, prin administrarea de ser antibotulinic, ce neutralizează toxina circulantă. Această toxină produsă de bacterie este una dintre cele mai agresive toxine cunoscute. Cel mai adesea, botulismul apare în cazul consumului unor conserve, dar şi în cazul consumului de peşte afumat şi sărat şi cel al consumului de semipreparate din carne (cârnaţi, şuncă etc).

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citește și: Horoscop de weekend 2-3 septembrie 2023: Zodiile care au noroc în primele zile de toamnă. Ce le rezervă astrele

Botulismul nu este o boală transmisibilă. Dată fiind gravitatea bolii, suspiciunea de infecţie cu toxină botulinică impune terapia cu antitoxină într-o unitate sanitară, sub supraveghere medicală. Cazurile severe necesită suport respirator. Formele severe de botulism sunt mai rare datorită administrării serului antibotulinic specific”, afirmă dr. Ruxandra Laza- medic primar boli infecţioase Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeş Timişoara.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si