Meniu de Crăciun 2022: Ce punem pe masă pe data de 25 decembrie? Preparatul care nu trebuie să lipsească
Meniu de Crăciun 2022. Mai sunt doar câteva zile până la Crăciun. Gospodinele au început deja să se pregătească cu cele mai gustoase rețete. Iată care sunt preparatele care nu trebuie să lipsească!
Mai întai se spala legumele si se pun la fiert. Intr-un alt vas se fierbe carnea. Dupa ce s-au fiert se scot, se lasa sa se raceasca si se curata de coaja.
Se toaca marunt legumele, carnea si castravetii.
Dupa care, se adauga mustarul, maioneza sarea si piperul dupa gust si se amesteca bine cu mana, apoi se aseaza pe platou si se orneaza dupa bunul plac al fiecaruia.
Sarmale de porc
Ingrediente
pulpa porc- 500 g
pulpa sau piept vita cu grasime-500 g
poala de porc proaspata sau kaizer, slanina afumata- 200 g
Cel mai bine este să se pună 100-150 g de orez la 1 kg de carne, iar sarmalele vor fi cărnoase și gustoase. Acestea sunt sarmalele de sărbătoare, cum se spune la țară.
În zilele obișnuite, la 1 kg de carne se pun cam 250-300 g de orez la 1 kg de carne (o cană cu vârf) și se adaugă multă ceapă, morcov, verdeață. Delicioase sunt și acestea, și în felul acesta „se înmulțesc sarmalele”.
Când este rece se adaugă peste carne împreună cu orezul ales și spălat, mălaiul (sau păsat), verdeață tocată mărunt, 1-2 linguri de pastă de tomate, sare, cimbru, piper și ardei iute, boia, puțin coriandru (cam 5-6 bobițe, numai cât să dea aromă discretă), un vârf de cuțit chimen măcinat și ceapă înăbușită.
Punem laptele cu zahărul la foc și când au dat în clocot dăm vasul deoparte, adaugăm ciocolata ruptă cubuleţe și amestecăm energic până obținem o cremă fină.
O lăsăm să se răcească foarte bine. Este de preferat să o pregătim de seara, să fie perfect rece pentru a doua zi când ne apucăm de cozonaci. Trebuie să fie o cremă densă.
Mod de preparare, frământatul cozonacului
Trecem la frământatul cozonacilor începând prin a cerne făina în vasul în care vom pregăti aluatul.
Peste făină vom adăuga sarea și zahărul, amestecandu-le pe toate.
Laptele îl încălzim puțin (să fie puțin călduț), iar în el vom pune coaja de citrice, esență de vanilie și gălbenușurile.
Le omogenizam pe toate, iar peste ele vom adăuga drojdia. Lichidul obținut îl turnam peste făină și începem frământatul.
La început vom avea un aluat lipicios, care cu timpul prin adăugarea uleiului se va desprinde ușor de mâini și de pereții vasului.
Este foarte important ca uleiul să îl adaugăm trepat. Din cei 90 ml de ulei la frământat folosim doar 70 de ml, restul îl folosim când vom modela cozonacii, ungem blatul de lucru cu el.
Frământarea durează aproximativ 20 de minute. După ce am obținut aluatul dorit, îi dăm forma unei bile și îl lăsăm să se odihnească timp de 10 minute într-un vas acoperit cu folie alimentară.
În aceste 10 minute vom lua două tăvi de cozonac și le vom tapeta cu hârtie de copt.
Luăm aluatul, îl punem pe blatul de lucru uns cu ulei și îl împărțim în patru părți egale.
Fiecare parte o vom întinde sub forma de foaie dreptunghiulară peste care intidem un sfert din crema de ciocolată.
Deasupra presărăm nuci, stafide și rahat. Rulăm foia și o punem deoparte. Așa vom proceda și cu restul de aluat.
Împletim câte două bucăți și le punem în tăvi. Deasupra stropim cu puțină apă și băgăm tăvile într-o pungă mare de plastic pe care o legăm bine la gură.
Apoi se pun la fiert în apă rece, cu sare, alături de carne. Se ia spuma ori de câte ori se formează şi se adaugă apoi legumele şi foile de dafin. Se lasă la fiert la foc mic aproximativ 4 ore, până ce carnea cade de pe oase.
Între timp, se pisează usturoiul. Carnea fiartă se curăţă de pe oase şi se repartizează în boluri. Zeama în care au fiert ingredientele se strecoară şi se amestecă apoi cu usturoiul pisat. Se lasă 15 minute şi apoi se strecoară din nou şi se toarnă peste carnea din boluri. Se dau la rece de pe o zi pe alta.
Rețetă piftie de curcan
Ingrediente
2 buc
sare de mare
2 mocovi
1 patrunjel
un pastarnac
O ceapa alba cu coaja cu tot
O creasta de telina
2 catei de usturoi
10 boabe de piper verde sau alb
pentru gelatina supei
usturoi
5 catei
sita, tifon
pahare, 5 buc
Mod de preparare
Se pun bucățile de pasăre în oală și se sărează bine, ca să-și lase parte din sânge pe fundul ei. După ce sângele s-a scurs suficient, se scurge toată zeama aia cu sare, se spală carnea și se pun la fiert în apa rece cu sare. Focul trebuie să fie ușor spre tare până începe să dea primul clocot.
Dați focul la minimum, atât doar cât să fiarbă puțin apa din jurul cărnii, moment în care spuma începe să se închege la suprafață și se poate lua în bucăți. Asadar, până dă în clocot și luați spuma, nu stați departe de oală. Atunci când vedeți că nu mai este urmă de spumă, puneți o ceapă albă cu coajă cu tot, tăiată în două, doi căței de usturoi și piper verde sau alb.
După care, se lasă la fiert vreo 2 ore, 2 ore si jumătate (fără capac), până carnea înflorește pe os, dar încă nu e desprinsă. În acest moment puneți legume ca pentru orice supă: morcovi, pătrunjel, păstârnac și țelină. Mai fierbeți împreună cu legumele încă vreo 20 de minute, când carnea va fi de tot desprinsă de pe os (nu se destramă în supă, dar abia se ține în pielițele ei).
Apoi, scoateți tot ce se află în supă pe o farfurie, strecurați printr-un tifon zeama și dați-o la răcit până când grăsimea se solidifică la suprafață. Luați aproape de voi un vas cu apă caldă, înmuiați o lingură în ea și începeți să strângeți grăsimea, înmuind din când în când lingura în apă caldă.
Când a fost degresată de tot, puneți-o din nou pe foc mic și când e foarte caldă, aruncați în ea cât usturoi vă vine la mână! Dar nu-l pasați ci îl tocați din cuțit, mărunțel usturoiul pasat riscă să tulbure zeama la care ați muncit din greu s-o mentineți limpede. Apoi tăiați cubulețe carnea și legumele.
Însă, dacă doriți să faceți porții individuale, luați pahare și faceți astfel: puneți un strat subțire de supă în fiecare, lăsați să se închege pe jumătate și înfigeți în el primul ornament pe care vreți să-l vedeți când veți întoarce conținutul cu fundul în sus. Apoi, alt strat de supă gelatinoasă și carnea și așa mai departe, straturi după straturi. Astfel, rețeta de piftie este gata. Poftă bună!