Close sidebar
Close sidebar

Mesajele RO-Alert nu sunt emise înainte de cutremur. Raed Arafat explică procedura: „Mai degrabă inducem panică”

Raed Arafat explică de ce nu se emit mesaje RO-Alert în caz de cutremur: „Nu prea ştiu ţări care dau asemenea mesaje”

Antonia Cioanca,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Mesajele RO-Alert nu sunt și nu o să fie emise înaintea cutremurelor, cel puțin nu în viitorul apropiat. Şeful Departamenului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a explicat cu exactitate de ce există această procedură.

Oficialul spune că nu se vor emite mesaje RO-Alert în această situație fără ca înainte să fie pus la punct un sistem care poate să anunțe seismele cu suficient timp înainte ca ele să aibă loc.

Citește și: Dominic s-a stins din viață la 8 ani, după o luptă grea cu o boală nemiloasă. Băiețelul a lăsat în urmă lacrimi de durere: "Nu există cuvinte în fața unei asemenea pierderi"

Citeste si: Ți se rupe sufletul. Ce mesaje de adio a lăsat secretara-șefă de la UMF, înainte de a fi găsită moartă într-un lac din Capitală. Fiul femeii avea telefonul închis- kanald.ro

Citeste si: Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”- wowbiz.ro

Citeste si: Astronauții rămași blocați în spațiu până anul viitor vor vota plutind, de pe orbita Pământului, la alegerile prezidențiale americane- antena3.ro

„Nu o să dăm mesaj Ro-Alert înaintea unui cutremur până nu o să avem un interval de timp adecvat în care oamenii într-adevăr să aibă timp să se refugieze undeva unde este sigur.

Dar la acest moment nu este posibil. Ai cu câteva secunde înainte, dai mesajul şi mai degrabă inducem panică”, a spus Raed Arafat.

Raed Arafat: „Există riscul să primeşti mesajul că vine cutremur după ce cutremurul a început”

Raed Arafat spune că alertele de cutremur ar fi utile, pentru întreruperea gazelor, întreruperea curentului electric, dar este extrem de necesar ca populaţia să fie educată în acest sens şi să acţioneze corespunzător situației în cauză.

Acesta spune că vor mai exista discuții pe marginea acestui subiect până când se va găsi o soluţie unitară în toată lumea.

„Plus că există riscul să primeşti mesajul că vine cutremur după ce cutremurul a început, este riscul să primeşti mesajul cu una-două secunde înainte- toate astea trebuie analizate, nu prea ştiu ţări care dau asemenea mesaje, decât dacă intervalul între senzor şi locul unde apare efectul este lung, cum se întâmplă în Mexic,

a mai spus Arafat.

Citește și: Tragedie pe un drum din Dolj! Doi bărbați au pierit după ce mașina în care se aflau a intrat cu putere într-un copac

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI