Luni, Ministrul Bulgar al Apărării a declarat faptul că dacă se va lua decizia de a desfăşura trupe NATO pe Flancul estic al alianței, guvernul bulgar va implementa această măsură cu „trupe bulgare pe teritoriul bulgar”.
„Despre aceasta este vorba, nu ca Bulgaria să părăsească NATO ori ca România să părăsească NATO”
Eleonora Mitrofanova a subliniat faptul că fiecare ţară are dreptul suveran de a-şi alege alianţa care să-i garanteze securitatea.
„Nu se pune problema ca ţările care au aderat la NATO după 1997 să iasă din NATO. Noi vorbim despre retragerea contingentelor militare, a bazelor şi armelor strategice staţionate pe teritoriile lor începând din 1997. Iar la ora actuală nu vorbim deloc despre Bulgaria, întrucât în prezent nu aveţi nici baze şi nici armamente strategice ofensive, dar aceasta priveşte România într-o anumită măsură”, a explicat ambasadoarea Rusiei.
„Vorbim despre o atitudine de principiu, despre un anumit contingent militar, armamente strategice şi baze amplasate în teritoriu. Nu există nimic de acest fel în Bulgaria. Aş dori să subliniez că, în opinia mea, guvernul dumneavoastră a procedat foarte corect nevorbind excesiv de tăios despre această chestiune şi neîncercând să intre în aceste jocuri. Acesta nu este jocul Bulgariei, nu aveţi deloc nevoie de asta”, a declarat Eleonora Mitrofanova.
Citeste si: Care sunt țările care ar intra intr-un eventual război provocat de conflictul dintre Rusia și Ucraina
În ce situație ar putea deveni Bulgaria țintă pentru Rusia
Ambasadoarea Eleonora Mitrofanova a declarat că Bulgaria ar putea deveni însă o ţintă pentru Rusia dacă pe teritoriul bulgar ar exista baze militare şi arme strategice îndreptate împotriva Rusiei, dar nu este cazul în prezent.
În urma unor întrebări despre posibile probleme în aprovizionarea cu gaze în cazul unor sancţiuni împotriva Rusiei, Eleonora Mitrofanova a dat de asemenea asigurări că Bulgaria nu va fi afectată.
„Cred că această variantă a evoluţiei evenimentelor nu implică Bulgaria. Rusia a fost mereu, chiar şi în timpuri dificile, un furnizor de încredere în comerţul exterior.
În al doilea rând, dacă vorbim despre problema de ansamblu, trebuie să amintim de (gazoductul) Nord Stream 2 şi de încercările constante de a-l opri.
Prin nelansarea Nord Stream 2, Europa se pedepseşte singură. Aceasta nu este o criză pentru Rusia întrucât fluxurile noastre de gaze pot fi redirecţionate către Est, unde cererea este mare.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Dar pentru Europa aceasta va fi o ameninţare mare şi reală, şi anume spirala inflaţionistă, pentru că gazele lichefiate sunt foarte scumpe, iar americanii, aşa cum noi am aflat deja, nu pot fi consideraţi parteneri de încredere în privinţa livrărilor”, declară ambasadoarea Rusiei în Bulgaria.
Citeste si: Klaus Iohannis, prima reacție după deschiderea negocierilor de aderare a României la OCDE
,,Doar soldații bulgari vor executa misiuni NATO în Bulgaria''
Stefan Ianev, Ministrul bulgar al Apărării, a declarat luni, într-un interviu, că dacă se va lua o decizie de a desfăşura trupe NATO pe Flancul estic al alianței, guvernul bulgar consideră că această măsură trebuie implementată cu soldaţi bulgari.
„Vom avea soldaţi bulgari care vor executa această sarcină pe teritoriul bulgar cu comandă bulgară", a declarat Ianev.
În urmă cu cinci zile, Premierul Bulgar Kiril Petkov anunţa că Bulgaria este gata să accepte soldaţi din ţări partenere NATO, dar într-un batalion comun cu soldaţi bulgari, în cadrul poziţiei oficiale bulgare în criza din Ucraina.
El a mai specficat că strategia de apărare bulgară are în centru armata bulgară, fără a afirma că nu va accepta trupe străin. A insistat ca Bulgaria să comande batalionul.
Premierul bulgar a adăugat că ţara sa continuă să susţină o soluţie diplomatică pentru criza din Ucraina şi rămâne un partener loial şi predictibil în NATO.
Ministrul apărării bulgar a subliniat la rândul său că „Bulgaria este un stat suveran şi la Sofia se iau decizii în conformitate cu interesul naţional bulgar”.
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
„Decizia guvernului bulgar este de a desfăşura trupe bulgare pe teritoriul bulgar”, a adăugat el.
Citeste si: Rusia a trimis răspunsul mult așteptat la scrisoarea venită din SUA: „Vom lăsa Rusia să vorbească despre răspunsul său"
Sursa: Digi24.ro