Close sidebar
Close sidebar

Mesajul important transmis de Ministerul Muncii, pentru pensionarii români. ,,A fost introdusă impozitarea graduală a părții necontributive''

Un mesaj important a fost trimis de către Ministerul Muncii, pentru pensionarii români.

Alexandra Bercea,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Pensionarii din România au primit un mesaj important din partea Ministerului Muncii.

Anul acesta nu s-a schimbat impozitarea pensiilor contributive

Mai exact, sâmbătă, Ministerul Muncii a precizat faptul că anul acesta nu s-a schimbat impozitarea pensiilor contributive, ci doar a celor de serviciu, unde s-a introdus impozitarea graduală a părții necontributive, potrivit Realitatea.net

Mesajul transmis de Ministerul Muncii

De asemenea, Ministerul Muncii arată faptul că impozitarea pensiilor nu s-a schimbat în 2024.

Pensiile sub 2.000 de lei nu sunt impozitate, iar impozitul este de 10% din diferența ce depășește 2.000 de lei.

"1. Nimic nu s-a schimbat în impozitarea pensiilor contributive în 2024! Mai exact, pensiile sub 2.000 de lei nu sunt impozitate. Impozitul este de 10% din diferența ce depășește 2.000 de lei. De exemplu, o pensie de 2.800 de lei este impozitată cu 80 de lei.

Citește și: Ministrul Finanțelor, anunț important despre recalcularea pensiilor din septembrie 2024

O pensie de 4.000 de lei este impozitată cu 200 de lei.

2. Schimbări au apărut în privința pensiilor de serviciu calculate în baza unor legi speciale.

Aici avem ca temei Legea nr. 282/2023 care a revizuit pensiile de serviciu și le-a apropiat de principiul contributivității.

A fost introdusă impozitarea graduală a părții necontributive inclusiv pentru pensiile aflate în plată.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Sunt două plafoane:

- 20% pentru partea necontributivă mai mare decât salariul mediu brut

Citește și: Ajutoarele sociale de 250 de lei pentru alimente, acordate pentru mai mulți români

- 15% pentru partea necontributivă mai mare decât salariul mediu net, dar mai mică decât salariul mediu brut",  potrivit mesajului transmis de Ministerul Muncii.

Ce indemnizație se va majora din septembrie 2024 prin noua lege a pensiilor

Legea pensiilor intră în vigoare de la 1 septembrie 2024 și aduce, prin noua formulă de calcul, recalcularea tuturor pensiilor din sistemul public. Potrivit legii 360/2023, care a fost adoptată în Parlament anul trecut, include și o schimbare a valorii unor indemnizații.

Pensionarii de invaliditate, care se încadrează în gradul I de invaliditate, au dreptul la o indemnizație pentru însoțitor, în afara pensiei.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Momentul tragic în care o tânără influenceriță de 24 de ani își pierde viața sub privirile îngrozite ale prietenei sale- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

De asemenea, printre alte modificări care se aduc sistemului de pensii, noua lege schimbă modul de calcul al valorii indemnizației pentru însoțitor.

Indemnizația pentru însoțitor se majorează

Valorea indemnizației pentru însoțitor reprezintă 80% din valoarea unui punct de pensie. Punctul de pensie a crescut la 2.032 de lei, la începutul anului, iar valoarea indemnizației este acum de 1.626 lei.

Citește și: Cum să îți calculezi singur pensia pe care o vei primi în 2024 după noua lege a pensiilor- GHID

După intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor, din toamnă, cuantumul indemnizației pentru însoțitor va fi în valoare de 50% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată. 

De asemenea, în situația în care salariul minim își va păstra actuala valoare (3.300 de lei) până atunci, în toamnă, valoarea indemnizației va fi de 1.650 de lei, potrivit Avocatnet.ro.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI