Securitatea românilor este asigurată în mod direct prin Parteneriatul strategic pe care ţara noastră îl are cu Statele Unite ale Americii, a afirmat premierul Marcel Ciolacu, la recepţia de Ziua Independenţei, organizată la Ambasada SUA de la Bucureşti.

Citește și: BBC: Mai poate fi înlocuit Joe Biden din cursa pentru Casa Albă?

"La nivelul societăţii româneşti există un grad ridicat de încredere şi respect faţă de Statele Unite şi cred că acest lucru se datorează în primul rând faptului că securitatea cetăţenilor noştri este asigurată în mod direct prin

Parteneriatul strategic pe care îl avem cu Statele Unite ale Americii", a declarat prim-ministrul României.

Într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook, premierul României a scris că "Statele Unite trebuie să ajungă, în anii următori, cel puțin pe unul dintre primele trei locuri în topul investitorilor străini, și pe primul loc între partenerii noștri comerciali din afara Europei".

Ce lucruri comune unesc România și SUA

Premierul român a precizat că relaţia bilaterală România-SUA este bazată pe valori democratice comune.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

"Este o relaţie întărită de ajutorul României pentru eforturile Statelor Unite pe linia combaterii terorismului, de sprijinul acordat de Statele Unite pentru procesul de aderare la OCDE, precum şi de apartenenţa noastră comună la NATO şi de angajamentul bilateral clar în sprijinul Ucrainei", a punctat premierul.

Marcel Ciolacu a menționat eforturile României în ceea ce priveşte cooperarea în domeniul militar şi sprijinul Ucrainei, precum şi întărirea Flancului Estic.

"Întăresc interesul pentru consolidarea cooperării în domeniul apărării, inclusiv prin dezvoltarea de parteneriate în domeniul industriei de apărare", a spus prim-ministrul român.

Marcel Ciolacu și ambasadoarea SUA în România

Marcel Ciolacu și ambasadoarea SUA în România

[Sursa foto: Facebook / Marcel Ciolacu]

Ce noi afaceri americane se anunță în România

Referindu-se la relaţiile comerciale, el a subliniat că "este cunoscut faptul că România datorează în parte propria creştere economică investiţiilor americane".

Potrivit lui Ciolacu, în 2023 comerţul dintre SUA şi România a fost de peste 5,3 miliarde de dolari, dar "este loc de o creştere".

În acest context, prim-ministrul a stabilit ca ţintă urcarea SUA în top 3 al investitorilor străini în România şi pe primul loc între partenerii comerciali din afara Europei.

Ciolacu a menţionat proiectele de anvergură ale celor două ţări care urmează să fie implementate, printre care Unităţile III şi IV de la Cernavodă şi centrala SMR de la Doiceşti.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si